John : Nsu Oturumunda Devlet Krizine Yeterince Değinilmedi

John : Nsu Oturumunda Devlet Krizine Yeterince Değinilmedi

Alman Federal Meclisi’nin NSU Komisyonu’nun raporunu kabul etmesinin yankıları sürüyor.

Alman Federal Meclisi’nin NSU Komisyonu’nun raporunu kabul etmesinin yankıları sürüyor. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in, devlet kanalları ARD ve ZDF’in özel oturumu neden canlı yayınla vermediği sorusu gündeme damgasını vururken, NSU kurban ve yakınlarıyla ilgilenmek için görevlendirilen Ombudsman Barbara John, emniyet politikaları açısından yaşanan devlet krizine çok az değinilmesini eleştirdi.

NSU kurban ve yakınlarıyla ilgilenmek için görevlendirilen Ombudsman Barbara John, Federal Meclis’in kabul ettiği Federal Meclis NSU Komisyonu Raporu ile ilgili meclis özel oturumunda emniyet politikaları açısından yaşanan devlet krizine çok az değinilmesini eleştirdi. Barbara John, tüm siyasi partilerin uzlaşarak raporu kabul etmelerini olumlu bulduğunu, ancak bu büyük başarısızlığın soruşturulması gerektiğini ifade etti. John, “Emniyet birimleri tarafından haksız muameleye uğrayanların başvurabileceği şikâyet daireleri en asgari taleptir.” dedi.

Meclisteki oturuma NSU kurbanlarının yakınlarının ve Köln’deki bombalı saldırının mağdurlarının da davet edilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden John, oturumdan önce bu konunun raporun tanıtılmasıyla bitmeyeceği sözü verildiğini aktardı.

CİNAYETLER TÜRKLER ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İÇİN AYDINLATILMADI

NSU kurbanı iki aileyi Münih’teki davada temsil eden müdahil avukat Mehmet Daimagüler de Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in konuşmasına dikkat çekti. Daimagüler şöyle dedi: “Meclis Başkanı’nın konuşmasını dinlemek çok önemliydi, dürüsttü ve iyi geldi. Ancak benim müvekkillerimde haklı olarak şu izlenim oluştu: Bu oturumla ‘her şey aydınlatıldı, tüm sorulara cevap verildi, şimdi ise işimize devam edebiliriz’ hissi vermeye çalışanlar oldu.”

Tüm soruların asla cevaplanmadığını dile getiren avukat, "Aksine komisyonun çalışmasından öncekinden daha fazla soru mevcut.” şeklinde konuştu: Daimagüler, bu oturumda ırkçılık sorununun ele alınmamasını ise şu cümlelerle eleştirdi: “Irkçılık sorunu bugün tartışılmayacak da ne zaman tartışılacak? Kurbanlar Türk olduğu için öldürüldü. Cinayetler Türkler öldürüldüğü için aydınlatılmadı. Irkçılık söz konusu, ancak bugün ırkçılık sadece yan konuydu. Meclisin zirve yaptığı bir gün değildi.”

ARD VE ZDF NEDEN YOKTU?

Bununla birlikte Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in özel oturumda dile getirdiği konular tarihe geçecek nitelikte. İşlenen suçların büyüklüğünün ülke ve ülke dışında derin üzüntüye sebep olduğunu belirten Lammert, devlet kanalları ARD ve ZDF’in bu oturumu canlı yayınlamamasını eleştirdi. Soruşturma sırasında kurbanlarının yakınlarının suçlanmalarının bugün de kendilerini hayrete düşürdüğünü ve utanç duyduklarını belirten Lammert, “Bunun için Alman Meclisi adına özür dilemek istiyorum.” şeklinde konuştu. Meclis Başkanı, bu konunun burada bitmediğini vurguladı.

Meclis’te yapılan özel oturumu seyircilerin bulunduğu bölümde Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Samsun Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Çağatay Kılıç, Yunanistan Maslahatgüzarı, NSU cinayetlerinin ve bombalı saldırılarının mağdurları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de izledi.

Meclis özel oturumuna katılan AK Parti Samsun Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Çağatay Kılıç da, raporun Alman parlamentosu tarafından kabul edilmesini “Başlangıç, daha ilk adımlar atılıyor.” şeklinde değerlendirdi. Kılıç, “Ailelere verdiğimiz sözümüz var, insani bir söz. Buradaki gelişmeleri önümüzdeki dönemde hem takip edeceğiz, hem de her şeyin ortaya çıkması için elimizden gelen ne kadar destek varsa vereceğiz. Sadece ailelere değil, Alman makamlarına da o desteği vereceğiz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.