Jandarmadan Göçmen Kaçakçılarına Operasyon

Jandarmadan Göçmen Kaçakçılarına Operasyon

İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, İzmir ve İstanbul’da örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yaptığı belirlenen suç örgütüne 11 aylık çalışma sonucu düzenlediği operasyonda 18 zanlı yakaladı. Ekipler, umut tacirlerinin...

İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, İzmir ve İstanbul’da örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yaptığı belirlenen suç örgütüne 11 aylık çalışma sonucu düzenlediği operasyonda 18 zanlı yakaladı. Ekipler, umut tacirlerinin bindirdikleri teknelerle kaderlerine terkedilen kaçak göçmenlerin geçiş güzergahlarında da önlemlerini arttırdı.

9 Aralık 2013 tarihinde kanunsuz Yunanistan’ın Sakız Adası'na geçmek isteyen Suriye ve Afganistan uyruklu 35 göçmen, Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerince yakalanmış ve Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi, Çatalazmak mevkisinde kıyıya yakın bir yerde denize atılmış, kıyıya kadar yüzmeyi başaran 32 kaçak vatandaşların yardımıyla kurtulurken Afganistan uyruklu biri çocuk ve ikisi kadın olmak üzere üçü ise boğularak hayatını kaybetmişti.

Olayla ilgili olarak İzmir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Çeşme İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri soruşturma başlattı. Çalışmalar sonucu Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir ve İstanbul’da örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yaptıkları belirlenen suç örgütü mensuplarını takibe aldı. 11 ay süren soruşturma sürecinde çeşitli tarihlerde MİT, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet müdürlüklerinin de desteğiyle Çeşme ilçesinde 74, Karaburun ilçesinde 21, Urla ilçesinde 38 ve Manis'nın Saruhan ilçesinde 24 olmak üzere toplam 157 kaçak göçmen ve 11 organizatör yakalandı. Suç örgütünün faaliyetlerinin ve yapısının ortaya çıkarılmasının ardından 5 Kasım 2014 tarihinde, İstanbul ve İzmir’de yedi adrese yapılan eşzamanlı operasyonda, örgüt yöneticileri ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 7 şüpheli daha yakalanarak gözaltına alındı.

ÖLÜME BÖYLE GİDİYORLAR

Yapılan incelemelerde askeri, siyasi ve ekonomik karışıklıklar sebebiyle ülkelerini terkederek daha iyi bir yaşam umuduyla yollara düşen, aralarında küçük çocuk, hamile ve yaşlıların da bulunduğu insanların, bir şekilde genellikle İstanbul’da göçmen kaçakçılığı yapan örgütlerin tuzağına düştüğü, ellerindeki bütün paraları vermelerine rağmen oldukça sağlıksız şartlarda, virane ev, işyeri, depo ve baraka gibi yerlerde bir süre bekletildikleri, daha sonra minibüs ve kamyonetlere kapasitesinin çok üstünde olacak şekilde bindirilerek İzmir’in, Yunan adalarına yakın sahil kesimlerine götürüldükleri, buralarda küçük tekne ve botlara bindirildikten sonra terkedildikleri, yakalanmadan denize ulaşabilen göçmenlerin ise çoğu zaman tekne ve botun batması veya arızalanması sonucu Türk Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldıkları, bazılarının ise boğularak öldüğü belirlendi.

Bu tür ölümlerin önüne geçebilmek için İzmir İl Jandarma Komutanlığı'nın, MİT, Emniyet ve Sahil Güvenlik birimleriyle işbirliği ve koordinasyon içerisinde tedbirleri en üst düzeye çıkararak, göçmen kaçakçılığında kullanılan yol güzergahları ile sahil kesimlerdeki kontrol ve denetimleri arttırarak, istihbarat çalışmalarına ağırlık verdiği belirtildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.