İzmir'in 'Akdeniz Kimliği' Öne Çıkarılacak

İzmir'in 'Akdeniz Kimliği' Öne Çıkarılacak

İzmir’i Akdeniz’in lider şehirlerinden biri yapabilmek hedefiyle çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, önceki gün düzenlediği “Akdeniz Şehirlerinde Kent İçi Hareketlilik” seminerinin ardından bu kez de Akdeniz Kentler Birliği...

İzmir’i Akdeniz’in lider şehirlerinden biri yapabilmek hedefiyle çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, önceki gün düzenlediği “Akdeniz Şehirlerinde Kent İçi Hareketlilik” seminerinin ardından bu kez de Akdeniz Kentler Birliği (MEDCITIES) Genel Kurulu'na evsahipliği yaptı. Hilton Oteli’ndeki genel kurul toplantısına İspanya, Fransa, Arnavutluk, Hırvatistan, Tunus, Lübnan ve Fas olmak üzere yedi üye ülkeden 49 genel kurul üyesi, 14 Akdeniz şehrinden belediye başkanları, Lübnan'ın Al Fahya Bölge Valisi Hamzi Nohra katıldı.

İzmir tanıtım filmi ve “Benim İzmir'im” filminin gösterimlerinin ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarih boyunca Ege, Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının kültür başkentlerinden biri olan İzmir’i, öncelikle Akdenizlilik kimliğiyle öne çıkarma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını söyledi. Akdeniz’in bir yaşam biçimi olduğunu belirten Kocaoğlu, 2009 Ekim ayında düzenledikleri İzmir Kültür Çalıştayı'na vurgu yaptı. Akdeniz deyince öncelikle kültür, sanat ve tarihi algıladıklarına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Bu nedenle de Akdeniz’de yer alan diğer metropollerle kültürel alışveriş ve yaratıcı ortaklık fırsatları üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyoruz. İzmir’in, Akdeniz’in diğer kültür merkezleri olan Barselona, Marsilya, Venedik, Roma, Atina, İskenderiye ve Beyrut gibi kentlerle işbirliği kurmasını, onlarla ortak kültür ve sanat projeleri oluşturulması yolunda uluslararası adımların atılmasını arzu ediyoruz.”

MedCities Başkanı Mohamed İdaomar ise Barselona'da yapılan genel kuruldan sonra birliğe hukuki bir kimlik kazandırdıklarını belirterek, üye şehirler arasındaki işbirliğini geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti. Bu şehirler arasındaki dostluğun gelişmesinin de kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen İdaomar, "Bu şehirlerin karşılaştığı problemlerin çözümü için de bir platform olmayı arzu ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız'ın da söylediği gibi hepimizin dostluk arayışındayız." dedi.

Barselona Metropolitan Alanı Başkan Yardımcısı Jordi Portebella ICalvete de Medcities'in çok mükemmel bir birlik, platform olduğunu belirterek, "Geçen sene çok yoğun bir şekilde çalıştık ve birlik olmayı sağladık. Bböylece MedCities başka şehirlere açılmış oldu. Şu anda 26 şehir bizim ağımıza katıldı, 11 şehir daha katılma yolunda ve diğer Akdeniz şehirlerimizin de katılması için bir strateji oluşturduk. MedCities'in web sayfası var ve bilgi alışverişi yapılabiliyor. Yeni organizasyonlar düzenlemeyi ve bu ağın politik ağırlığını daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yerel idarelerle gelişim için işbirliği yapmak istiyoruz. Şehirler arası işbirliği sayesinde şehirler için sürdürülebilir strateji geliştirebiliyoruz ve tabii ki amiral gemisi yeni projeleri tespit edip yapmak için finansmana ihtiyacımız olacak. MedCities ağı sayesinde Akdeniz'deki barışa ve refaha katkıda bulunabiliyoruz." dedi.

AKDENİZ ŞEHİRLER BİRLİĞİ (MEDCITIES)

MedCities, Akdeniz’e kıyısı olan şehirler arasında bir ağ oluşturmak, buralardaki çevre problemlerine dikkat çekerek çözümler bulmak ve sürdürülebilir kalkınma konusunda çalışmalar yapmak amacıyla 1990 yılında Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından kurulan Akdeniz Teknik Yardım Programı (METAP) inisiyatifinde, Kasım 1991’de İspanya’nın Barselona şehrinde kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise MedCities'e 2006 yılında üye oldu. İzmir ayrıca yönetim kurulu üyesi olarak seçilen ilk Türk şehri olarak kayıtlara geçti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.