İzmir'de Suriyeli İşçiler Protesto Edildi (2)

İzmir'de Suriyeli İşçiler Protesto Edildi (2)

Kahramanmaraş ve Gaziantep'te Suriyelilere yönelik yaşanan olayların ardından bugün de İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Ayakkabıcılar Sitesi çalışanları, sitelerinde çok sayıda Suriyelinin ucuz işgücü olarak çalıştırılmasını...

Kahramanmaraş ve Gaziantep'te Suriyelilere yönelik yaşanan olayların ardından bugün de İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Ayakkabıcılar Sitesi çalışanları, sitelerinde çok sayıda Suriyelinin ucuz işgücü olarak çalıştırılmasını protesto etti. Ucuz ve sigortasız çalıştırılan Suriyeliler sebebiyle kendilerinin zarar gördüklerini, işsiz kaldıklarını iddia eden yaklaşık 200 işçi, ‘Patronlar ucuz işgücünü sever’, ‘Kölece çalışmaya, kölece yaşama hayır’, ‘Kundura işçisi köle değildir’ pankartları taşıyarak, ‘Suriyeli işçi istemiyoruz’ sloganı attı. Sitelerinde Suriye işçi çalıştırılmasına tepki gösterdiler.

Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi çalışanları, Suriyeli işçiler sebebiyle daha zor şartlarda çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyerek eylem yaptı. Öğle molasında site son durakta toplanan ayakkabı işçileri, ilk olarak Soma’da şehir olan maden işçileri için saygı duruşunda bulundu. Daha sonra güvencesiz kayıtdışı çalıştırma, düşük ücretler ve ağır çalışma şartlarının protesto etmek için basın açıklaması yaptılar. Site işçilerine destek veren KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Çuhadar, “Patron için önemli olan ucuz işgücüdür, bunu kesinlikle kabul etmek lazım. Patron için eğer kâr edecekse çalıştırdığı işçinin milliyeti, etnik kökeni, dinî inancının hiçbir önemi yoktur. Patron sadece ucuz işgücü bulmaya bakar. Bugün Türkiye’de yaşadığımız sorun, işçi sınıfı Suriyelileşmiş durumdadır. Eğer sizler Suriyelilerden daha az paraya çalışmaya razı olursanız onlar çıkar, siz girersiniz. Yarın sizden daha ucuza çalışan olursa siz çıkarılırsınız. Burada tepkinizi doğru yöne aktarmanız lazım. Burada sorun Suriyeliler değil, sorun patronun tutumudur.” dedi.

'BİZ MAĞDUR OLDUKTAN SONRA SURİYELİLERE YARDIM ETMEMİZİN NE ANLAMI KALDI?'

Site çalışanlarından Etem Danaalan da, “Derdimiz Suriyeli arkadaşlarla değil ama Suriyeli işçilerin bu siteden çıkması halinde bizim işgücümüz daha iyi olacak. Patronlar bizimle çalışmak zorunda kalacak. Bizim işimizi elimizden aldıktan sonra, askerliğini yapan, vergisini veren bu ülkenin vatandaşı olarak biz mağdur duruma düştükten sonra komşumuz Suriyeli insanlara yardım etmemizin ne anlamı kaldı? Biz mağdur durumdayız. Şu anda biz ekmek bulamıyoruz. Aylardır çalışmayan arkadaşlarım var, ailelerini kaybedenler, çoluğunu çocuğunu okula gönderemeyenler var. Bu sitenin içinde çalışanlar bu sorunları çok net biliyor.” diye konuştu. İşçilerden Zafer Aktürk de, “Ucuz işçilik, birbirimize bakış açımızı değiştirdi. Birbirimize yolda selam veremez olduk, çünkü işçiliği burada ucuzlattılar.” şeklinde konuştu. Gazetecilerin siteye geleceğinin duyulmasının ardından Suriyeli işçilerin ortadan kaybolduğunu belirten Aktürk, “Gizli gelseydiniz şurada çalışan, dolaşan Suriyelileri görürdünüz ama şu an bir tane görebiliyor musunuz? Göremezsiniz, çünkü hepsi gitti.” dedi. İşçiler daha sonra, ‘Başkan dışarı’, ‘Biz Suriyeli istemiyoruz’ sloganları atarak Ayakkabıcılar Odası’na yürüdü.

BAŞKAN ATA: SİTEDE SURİYELİ İŞÇİ SORUNU VAR

İşçilerin oda önünde toplanmasının ardından işçilerin yanına gelen İzmir Ayakkabıcı İmalatçıları Satıcıları ve Tamircileri Odası Başkanı Yalçın Ata, sitede Suriyeli işçi meselesi olduğunu ancak bunun kendilerini aştığını söyledi. İşçilikten geldiğini söyleyen Başkan Ata, “Yapılacak ne varsa dün akşam arkadaşlarla görüşme yaptık. Sorunlar belli, Suriyeli sorunu var, sigorta sorunu var. Benim babam 65 yaşında emekli oldu. Sigorta sorunu, ayakkabıcının en büyük sorunu. Burada dört yıl daha görevde kalırsam, sigorta sorunu ve kaçak işçi problemiyle uğraşacağım fakat bu problem sadece Ayakkabıcılar Odası'nın sorunu değil. Söz verdim, sözümün arkasındayım. Sizlerin sorununu en iyi bilen benim, gereken neyse 24 saat telefonum açık.” diye konuştu. Ata’nın konuşması sırasında bazı işçilerin, "O yüzden mi Suriyeli çalıştırıyorsun başkan?" diye bağırdığı duyuldu. Bazı işçiler de Suriye vatandaşlarının sitede gece çalıştırıldığını söyledi. Başkan Ata bunun üzerine, “Gece de çalışsalar gündüz de çalışsalar emniyet bu olayın üzerinde ama devlet buraya almış bu arkadaşlarımızı.” karşılığını verdi. Daha sonra işçiler arasından seçilen 15 kişilik heyet, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata’nın odasına çıkarak sıkıntılarını dile getirdi. Daha sonra işçiler, işlerinin başına döndü. Eylem sırasında polislerin sitede geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

BİR YIL ÖNCE DE AYNI YERDE EYLEM YAPILMIŞTI

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilere yönelik artarak devam eden tepkilerin ilki de 22 Mayıs 2013 tarihinde İzmir’de yaşanmıştı. Yine Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'ndeki bazı işletmelerde ucuz işgücü olarak Suriyeli sığınmacıların çalıştırıldığı iddiasıyla bir grup eylem yapmıştı. İşçiler, Suriyeli işçiler konusunda çalışma yapılacağı sözünün verilmesi üzerine dağılmışlardı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.