İzmir'de Bin 693 Özel İdare Malı İçin 160 Dava Açıldı

İzmir'de Bin 693 Özel İdare Malı İçin 160 Dava Açıldı

30 Mart yerel seçimlerinden sonra kapanan il özel idarelerine ait mallarla ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM'de kabul edilen 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014'te yapılan yerel...

30 Mart yerel seçimlerinden sonra kapanan il özel idarelerine ait mallarla ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM'de kabul edilen 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerden sonra yürürlüğe girdi. Kanunla birlikte 29 il özel idaresinin büyükşehir belediyelerine devredilmesi gerekirken kapatma işlemleri birçok sıkıntı ve tartışmayı da beraberinde getirdi. AK Parti'nin kazandığı illerde özel idare malları belediyelere devredilirken CHP, MHP ve BDP'nin kazandığı illerde ise devir işlemi yapılmadı veya sadece personel devri yapıldı. Özel idare malları konusunda büyük mücadele veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği’nin Özel İdare'ye ait malları Maliye Hazinesi'ne devretmesi üzerine harekete geçti. Belediye, bin 693 mal için şimdiye kadar 160 dava açtı.

Özel idare mallarında yaşanan devir sıkıntısının odak noktasında, bin 693 taşınmazın devredilmesi gereken İzmir bulunuyor. Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Bozdağ Kayak Tesisleri, Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Selçuk Havaalanı, motor sporları yarış pisti, Çeşme Vali Kutlu Aktaş Barajı, eski Sümerbank Basma Fabrikası ve 121 bin metrekareden oluşan Tavşan Adası, paylaşılamayan taşınmazlar arasında. Büyükşehir Belediyesi ve İZSU bürokratları, 60 gün süren çalışmanın ardından tek tek dava dosyalarını hazırladı. Sonunda taşınmaz mallarla ilgili Büyükşehir Belediyesi 146, kamyon ve iş makineleri için bir, şirket hisseleri içinse yedi, İZSU da altı dava açtı. Özel İdare'nin taşınmaz mallarının devriyle ilgili açılan davaların genel gerekçeleri arasında imar planlarına uygunsuzluk, devredilen bakanlıkla ilgisinin bulunmaması, il sınırları sorumluluk sahası için alındığı Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası ve şantiye alanlarında gelir getirici mülklere ihtiyacı bulunması yer aldı.

DAVA KONUSU OLAN MALLAR

Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil köyü, Narlıdere Vilayet Ormanı ve Mesire Yeri, Bornova Belkahve Atatürk Anıtı ve tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova Motor Sporları Yarış Pisti, eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire'deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi hizmet binası (Tekel), 482 adet lojman, 209 adet kamyon ve iş makinesi.

İzmir Valiliği, bin 693 mal ve parselden birini bile Büyükşehir Belediyesi'ne vermedi. Maliye Hazinesi ve bazı bakanlıklara devredilip tahsis edildi. Bin 693 mal ve parselden 21'i İçişleri Bakanlığı'na, 815'i Milli Eğitim Bakanlığı'na, 28'i Sağlık Bakanlığı'na, 386'sı Maliye Hazinesi'ne, 35'i bakanlığa bağlı kuruluşlara, 45'i Valilik Yatırım ve İzleme Komisyonu'na, 284'ü DSİ'ye devredildi. Ayrıca 54 lojman da İçişleri Bakanlığı'na verildi. Bunların dışında 25 mal veya parsel ise Maliye Hazinesi'ne devredilmeden, doğrudan bazı kurumlara tahsis edildi.

KOCAOĞLU: MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Süreçle ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tüm İzmirli hemşehrilerimiz birlikte mallarımıza sahip çıkacağız. Tabii yargı süreci başlıyor, davalar bir taraftan açılıyor. Yargı süreciyle beraber demokratik yönden hak arama mücadelemizi sürdüreceğiz. Sadece yargıyla değil, hem hemşehrilerimizin desteğiyle hem de kamuoyunun desteğiyle İzmirlinin 150 yıllık kazanımının neden elinden alındığını anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye ve dünyada kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu da en doğal demokratik hakkımız. Bu haksızlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, ilçe belediyeler olarak duyurmamak, mücadele etmemek, çalışmamak görevimizi yapmadığımız anlamına gelir. Biz görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Doğru bildiğim yolda hak arama mücadelemi sürdüreceğim. Biz yargıya gitmeye başladık. Davalar açıyoruz, başladık. Her gün dava açıyoruz. Bütün hazırlıkları bitirdik, dava dilekçelerini yazıp dava açıyoruz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.