İto: Merkez Tavrını Üretimden Yana Koydu

İto: Merkez Tavrını Üretimden Yana Koydu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun borç verme faiz oranını sabit tutma kararını memnuniyetle karşıladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun borç verme faiz oranını sabit tutma kararını memnuniyetle karşıladı. Çağlar, “Kurum bu kararı ile tavrını üretimden yana koydu.” dedi.

Çağlar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TCMB’nin baskılara rağmen faiz artırımına gitmediğini belirterek, kendilerinin sanayici ve tüccar olarak reel ekonomiden yana olduklarını vurguladı. Çağlar, "Biz, yüksek faiz ortamını memnuniyetle karşılamayız. Yüksek faiz reel yatırımın düşmanıdır. Bizim için aslolan yatırımların artması, üretime dayalı bir büyüme modeli oluşturulmasıdır. Bu da düşük faizli ve istikrarlı bir ekonomiden geçmektedir. Merkez’in bu konuda piyasayı iyi okuduğunu düşünüyorum. Öte yandan faiz artışıyla, kur dengesiyle sağlanacak bir refahın kalıcı olmayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Sürdürülebilir büyüme ancak üretmekten geçiyor. Biz politika yapıcılardan asıl bu konularda kararlı ve dirayetli adımlar bekliyoruz. Türkiye’nin artık kaybedecek vakti kalmamıştır." ifadelerini kullandı.

TCMB’nin tavrını üretimden yana koyduğuna işaret eden İTO Başkanı, “Zaten uzun süredir değerli bir TL kuru ile çalıştığımızın farkındayız. Bu anlamda, dövizdeki dalgalanmanın bir süre sonra durulacağına inanıyoruz. Piyasa kendi dengesini bulacaktır. Bu yeni denge kurulurken üzerine bir de faiz artırımı yoluyla maliyetleri daha da yükseltecek bir hamle yapılmamış olmasını ise yerinde bir karar olarak görüyoruz.” dedi.

İbrahim Çağlar, Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırmaya gerekli görüldüğü günlerde devam edileceği sinyalini verdiğini de aktardı ve “Bunu enflasyonu kısmen kontrol altında tutmaya dönük sınırlı bir aksiyon olarak görüyoruz. Ek parasal sıkılaştırmanın ne sıklıkla uygulanacağı da iş dünyasının faiz öngörüsünde bulunması için önemli olacak.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.