"İthal çöpler çevre felaketine sebep olacak"

"İthal çöpler çevre felaketine sebep olacak"

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Adana’ya getirilen geri dönüşümü mümkün olmayan ithal çöplerin çevre felaketine sebep olacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Karaduman, “Adana’da kirliliğe yol açan ana sebeplerden olan geri dönüşümü mümkün olmayan ithal çöplerle ilgili bakanlığınızca başlatılan bir soruşturma var mıdır?” diye sordu.

Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, Avrupa’nın birçok ülkesinden ithal edilen çöplerin Adana’da tarım arazilerine bırakıldığını ve bilinçsiz bir şekilde yakılmasından dolayı konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Karaduman, söz konusu ithal çöplerin çevreye ve insanlara zarar verdiğini belirterek, bakanlığı bu konuda bir çalışma yapıp yapmayacağını sordu.

ÇEVRE FELAKETİNE KAPI ARALANIYOR

Ticari kazanç için geri dönüşümü mümkün olmayan çöplerin Adana’ya getirildiğini dile getiren Karaduman, “Bu çöpler, Avrupa’dan getirtilip yasadışı olarak doğaya terk ediliyor, çoğunlukla da tarım arazilerine dökülüyor. Geri dönüşümü yapılan çöplerin de katı atık tesislerinde yok edilmesi gerekiyor. Fakat işlenmiş çöpler de doğaya bırakılıyor. Yasadışı olarak dökülen bu çöpler yok edilmek için yakıldığında da çevre felaketine kapı aralanıyor. Zira çöplerin dumanıyla tüm bölgeye zararlı maddeler, ağır metaller, zehirli gazlar yayılıyor” ifadelerini kullandı.

YETKİLİ BAKANLIKLARIN HERHANGİ BİR ÇALIŞMASI VAR MI?

Çevre Bakanı Murat Kurum’a 4 soru yönelten Karaduman, “Son bir yılda geri dönüştürülmek üzere ithal edilen çöp miktarı toplamda kaçtır? Adana’da kirliliğe yol açan ana sebeplerden olan geri dönüşümü mümkün olmayan ithal çöplerle ilgili bakanlığınızca başlatılan bir soruşturma var mıdır? Bu kirlilikle ilgili herhangi bir kişi ya da kuruluşa cezai işlem uygulanmış mıdır? Denetim ve incelemeler hangi sıklıklarla yapılmaktadır? Önümüzdeki süreçte Türkiye’de ithal çöplerden kaynaklanan kirliliği önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde ya da sadece bakanlığınız uhdesinde yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?” diye sordu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.