İsviçre İle Stratejik İşbirliği Dönemi Başlıyor

İsviçre İle Stratejik İşbirliği Dönemi Başlıyor

Resmi ziyaret için İsviçre’nin başkenti Bern’e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu ülkeyle ilişkileri stratejik işbirliği düzeyine çıkaracaklarını söyledi.

Resmi ziyaret için İsviçre’nin başkenti Bern’e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu ülkeyle ilişkileri stratejik işbirliği düzeyine çıkaracaklarını söyledi.

Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ile yaptığı görüşmeyle ilgili Türk basınına bilgi verdi. İsviçre ile olan ilişkilerinin son dönemde çok iyi seviyelerde seyrettiğini belirten Bakan Davutoğlu, Burkhalter’ın ilişkileri stratejik işbirliğine çıkarma teklifinde bulunduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, kendilerinin de aynı niyeti taşıdıklarını kaydetti.

Bugünkü görüşmelerde ilişkilerin özünü ve formatını daha iyiye taşıyacak yeni bir stratejik işbirliği kurmak için ilk adımı attıklarını ifade eden Davutoğlu, birkaç ay sonra meslektaşını Türkiye’de ağırlayacağını ve konunun daha belirgin bir hal alacağını vurguladı.

İKİ YILLIK EYLEM PLANI

Stratejik işbirliğini iki yıllık bir eylem planı ile programlanacağını anlatan Davutoğlu, iki ülkenin çok boyutlu ilişkilerinin zenginleşeceğini belirtti. Stratejik işbirliği çerçevesinde üç temel alanda ivme kazanılacağını vurgulayan Davutoğlu, bu konuların ekonomi, kültürel alanlar ve üst düzey siyasi ziyaretlerin artması olduğunu belirtti.

İsviçre’nin gelecek sene AGİT dönem başkanı olacağını söyleyen Davutoğlu, "Kendileri bu dönemde düşündükleri çalışmaları aktardı, biz de kendi fikirlerimizi paylaştık." dedi. Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümü adına AGİT’te atılması gereken adımları konuştuklarını belirten Davutoğlu, "Balkanlar ve Ortadoğu’daki gelişmeleri de çok yönlü konuştuk." dedi.

'ERMENİSTAN MESELESİNDE MESAFE ALMAYA ÇALIŞIYORUZ'

İsviçre ziyaretinin, Ermenistan ile imzalanan protokollerin dördüncü yılına denk gelmesinin ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Biz Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine önem veriyoruz. Ama bunun tabi kalıcı olması için Güney Kafkasya’daki sorunların da başta Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Karabağ sorunu olmak üzere çözülme kavuşturulması ve Azerbaycan topraklarındaki işgalin sona ermesi lazım. Dolayısıyla İsviçre’nin samimi çabalarına müteşekkiriz. Biz de 4 sene önce burada protokolün başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için çok ciddi çabalar sarf ettik. Tabi bunlar gündemden düşmüş değil. Ancak Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar daha sonra ortaya çıkan tansiyon nedeniyle uygulama imkanı olmadı. Şimdi bazı yaratıcı fikirler yeni düşüncelerle bunu geliştirmeye mesafe almaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konudaki çalışmaları artıracağız." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.