İsveç, Ab Başsavcılığı Kurulmasına Karşı

İsveç, Ab Başsavcılığı Kurulmasına Karşı

İsveç Adalet Bakanı Beatrice Ask, hükümetinin AB komisyonu tarafından yapılan ’AB Başsavcılığı’ oluşturma fikrine kuşkulu baktığını söyledi.

İsveç Adalet Bakanı Beatrice Ask, hükümetinin AB komisyonu tarafından yapılan ’AB Başsavcılığı’ oluşturma fikrine kuşkulu baktığını söyledi.

AB Komisyonu, birliğin finansal menfaatlerini koruma amacıyla AB Başsavcılığı kurmak için teklifte bulundu. İsveç ise AB Komisyonu’nun bu teklifine olumlu bakmıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İsveç Adalet Bakanı Beatrice Ask, AB bünyesinde bir başsavcılık kurulmasına ihtiyaç olduğunu düşünmediğini belirtti ve "Hükümetim AB Komisyonu’nun bu teklifine kuşkulu yaklaşıyor.” diye konuştu. “Her ne kadar bu başsavcılığın sadece AB parasıyla ilgileneceği belirtilse de bu kurumun üye devlet yargı organlarının üstünde uluslar üstü bir konumu olması riski var.” diye sözlerine devam eden Bakan Ask, söz konusu teklifi az sayıda üye devletin desteklediği bilgisini verdi.

AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ise yaptığı basın açıklamasında başsavcılık kurma teklifinin temel nedeninin vergi mükelleflerinin parasını korumak ve farklı dolandırıcılık yöntemleriyle kaybolan AB fonlarına sahip çıkmak olduğunu açıkladı. AB Komisyonuna göre her yıl AB fonlarının 500 milyon Euro’luk kısmı dolandırıcıların elinde kayboluyor.

AB Komisyonu’nun teklifinin AB Bakanlar Kurulu ve AB Parlamentosu’na ulaştığı bildirilirken Komisyon 2015 yılına kadar başsavcılığın kurulması için çaba gösteriyor. İsveç’in muhalefetinin ise etkili olmayacağı belirtiliyor. Çünkü AB’nin anayasası hükmünde değerlendirilen ve bir AB Başsavcılığı kurulabileceğini öngören Lizbon anlaşmasında İsveç’in de imzası bulunuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.