İşte İstanbul Havalimanı

İşte İstanbul Havalimanı

Erdoğan, yaptığı açılış konuşmasında yeni havalimanının isminin “İstanbul Havalimanı” olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açılış konuşmasında, yeni havalimanının isminin “İstanbul Havalimanı” olduğunu belirterek, “İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda   ülkemizin en değerli markasıdır” dedi.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından piste günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek. Havalimanının güvenliği 3 bin 500 güvenlik görevlisi ve son teknoloji 9 bin kamera ile sağlanacak. Güvenlik aynı zamanda terminal içinde bulunan sanal kuleden idare edilecek.

İSTANBUL Yeni Havalimanı’nın 90 milyon yolcu kapasiteli ilk fazı, dün düzenlenen törenle açıldı. Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen açılış törenine, dünyanın dört bir yanından gelecek 50’nin üzerinde üst düzey konuk katıldı. Platform önüne katılımcı ülke bayrakları da konuldu. Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan havalimanının ilk fazının açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldığı belirtilirken, havalimanının diğer etaplarının tamamlanmasıyla 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Özel sektör kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasiteye sahip olacak.

AÇILIŞA 50’NİN ÜSTÜNDE DEVLET TEMSİLCİSİ KATILDI

Açılışa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katıldı.

İLK UÇUŞ KKTC VE AZERBAYCAN

İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim’de Ankara, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da İzmir’e ilk uçuşu gerçekleştirecek. İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım’da Azerbaycan’a yapılacak. Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından piste günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek. Havalimanının güvenliği 3 bin 500 güvenlik görevlisi ve son teknoloji 9 bin kamera ile sağlanacak. Güvenlik aynı zamanda terminal içinde bulunan sanal kuleden idare edilecek.

ADI “İSTANBUL HAVALİMANI”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında, İstanbul Havalimanı’nın tüm dünyaya, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı. Erdoğan yeni havalimanın isminin “İstanbul Havalimanı” olduğunu açıkladı. Erdoğan konuşmasının devamında, “İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük eser işte bunun için adını İstanbul verdik.

TÜM ETAPLAR 2028’DE TAMAMLANACAK

Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca bu havalimanımız büyümeye devam edecektir. İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılması gerekecektir” şeklinde konuştu.

“ATATÜRK HAVALİMANI  HAVALİMANI VASFINI KORUYACAK”

Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka birtakım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir.”

KAHRAMANLAR 7/24 ÇALIŞAN İŞÇİLERDİR

Açılışta konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım ise, “Kuruluşunun 95. yılında Cumhuriyet’in şanına yakışan bu eser, ülkemiz, milletimiz ve bölgemiz için hayırlı, uğurlu olsun. Bu eserin isimsiz kahramanları mimarlar, mühendisler ve 7/24 çalışan işçilerimizdir. En büyük tebriği onlar hak ediyor” dedi.

İstanbul’a yapılan yeni havalimanı dün düzenlenen törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen açılışa 50’nin üzerinde devlet temsilcisi şahitlik etti. 90 milyon yolcu kapasiteli ilk fazı açılan havalimanı tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasiteye ulaşacak. Yeni havalimanındaN ilk yurt dışı uçuşlar ise KKTC VE Azerbaycan’a yapılacak.

76,5 MİLYON METREKARE

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan havalimanının ilk fazının açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldığı belirtilirken, havalimanının diğer etaplarının tamamlanmasıyla 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.

200 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ

Özel sektör kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasiteye sahip olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.