İstatistikler yerli hoca diyor

İstatistikler yerli hoca diyor

A Milli Futbol Takımında, Fatih Terimin istifasının ardından başlayan, Yeni teknik direktör yerli mi, yoksa yabancı mı olmalı? tartışmalarına belki de en net yanıtı, futbol tarihi ve istatistikler veriyor; Kesinlikle yerli olmalı.

1930 yılından başlayarak bugüne kadar 18 kez düzenlenen, en önemli futbol organizasyonu Dünya Kupası’nın tarihinde henüz hiçbir ülke yabancı teknik direktörle mutlu sona ulaşamadı. 1960 yılından bu yana her 4 yılda bir organize edilen Avrupa şampiyonaları da yine yerli teknik direktörlerin zaferleriyle sonuçlandı. Avrupa şampiyonalarında bugüne kadar sadece Yunanistan, 2004 yılındaki şampiyonada Alman teknik direktör Otto Rehhagel ile kupaya uzanma başarısını gösterdi.

Türkiye de futboldaki en önemli başarılarını Türk teknik adamların yönetiminde elde etti. 2002 Dünya Kupası’nda Şenol Güneş yönetiminde dünya üçüncülüğünü kazanan Milli Takım, 2008 Avrupa Şampiyonası’nda bu kez Fatih Terim yönetiminde üçüncülüğü elde etti. Kulüpler bazında da Galatasaray 2000 yılında Fatih Terim’le UEFA Kupası’nı kazanırken, 1988-1989 sezonunda Mustafa Denizli idaresinde, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynama başarısını gösterdi.
Fransa’da 1960’ta düzenlenen ilk Avrupa Futbol Şampiyonası’nın final maçında Yugoslavya’yı, uzatmalarda attığı golle deviren SSCB ilk şampiyon olurken, teknik direktörü Gavril Kachalin’di. İlk şampiyonadan 4 yıl sonra ev sahibi İspanya, finalde ilk şampiyon SSCB’yi 2-1 yendi. İlk şampiyonu yenen “Boğalar”ı teknik direktör Jose Villalonga yönetiyordu. İtalya-1968’de teknik direktör Ferruccio Valcareggi yönetimindeki evsahibi İtalya finalde Yugoslavya’yı yenerek mutlu sona ulaştı.
TÜRKİYE İLK KEZ FİNALLERDE
Türkiye’nin finallerine ilk kez katıldığı 1996’da İngiltere’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda, Almanya, Bierhoff’un 2 golüyle uzatmalarda Çek Cumhuriyeti’ni 2-1’le geçerek kupaya uzanmanın mutluluğunu yaşadı. “Panzerler”in başında Hans-Hubert Vogts bulunuyordu. Milenyumun ilk kupasını Hollanda ve Belçika birlikte düzenledi. Organizasyonda finali Fransa ve İtalya oynadı. Roger Lemerre yönetiminde Fransa, İtalya’yı 2-1’le geçerek kupaya uzanırken, Zinedine Zidane turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi. Portekiz-2004’te ilk kez açılış ve final maçları aynı takımlar arasında oynandı. Kupada Yunanistan, ev sahibi Portekiz’i Charisteas’ın golüyle 1-0 yenerek, mutlu sona ulaştı. Yunanistan’ın teknik direktörlüğünü Alman Otto Rehhagel yapıyordu. Rehhagel, Avrupa ve dünya şampiyonalarında yabancı teknik adam olarak bir ülkeye kupa kazandıran ilk kişi olma unvanının da sahibi oldu.
Son şampiyona Avusturya-İsviçre ortaklığında geçen yıl düzenlenirken, şampiyonanın finalinde Almanya’yı 1-0 mağlup eden İspanya mutlu sona ulaştı. “Boğalar”, ilk kez 1964’te kazanmış olduğu kupayı 44 yıl aradan sonra yeniden müzesine götürürken takımın başında yine tanıdık bir isim vardı: Luis Aragones Elemeler sonucunda C Grubu’nun ikincisi olarak turnuvaya katılan Türkiye, kupada üçüncülüğü Rusya ile paylaştı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.