İşsizlik çaresiz bırakıyor

İşsizlik çaresiz bırakıyor

Necati Kökat yaptığı açıklamada genç işsizliğinin yol açtığı sorunlara dikkat çekti

Necati Kökat yaptığı açıklamada genç işsizliğinin yol açtığı sorunlara dikkat çekti.

 

Türk-İş 2. Bölge temsilcisi Necati Kökat, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de genç işsizliğinin iki temel özelliği vardır: Birincisi, genç işsizlik oranları yetişkin işsizlik oranlarından her zaman daha yüksektir. İkincisi, genç işsizliğinin ekonomik koşullara daha duyarlı olmasıdır. Genç işsizlik, ekonomik durgunluk döneminde daha çok yükselmekte, canlanma dönemlerinde daha hızlı toparlanmaktadır ”dedi.

Gençlerin istihdam sorunları değerlendirilirken tek ve en kötü sorunun işsizlik olmadığını kaydeden Necati Kökat, “Gençlerin kayıt dışı istihdam, güvencesiz istihdam, düşük gelir, yoksulluk, ayrımcılık gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldığı bir gerçektir. Türkiye’nin geleceği olan gençlerimiz, giderek artan bir gelecek kaygısı içinde “günü tüketmek” durumunda kalmaktadır” diye konuştu. Necati Kökat şunları söyledi: “Yapısı itibariyle Türkiye genç bir ülke olarak kabul edilmektedir. Ülkemiz için bugün avantaj gibi gözüken genç nüfus, nitelikli eğitim ve istihdam imkânlarının yetersizliği karşısında -korkarım ki- dezavantaja dönüşmektedir. Bir işe sahip olmak, çalışarak geçimini kazanmak bireyin temel hakkıdır. Bu hakkın kullanılmasına imkân sağlamak, sosyal devletin öncelikli görevi ve bireyi topluma kazandırmanın en önemli koşuludur. Gençlerin ekonomik ve sosyal aktivitelerin dışında kalması, onurlu bir hayat sürdürebilmeleri için gerekli geliri elde etmelerini önlemekle kalmayıp, onların sosyal yaşamlarını ve psikolojilerini de derinden etkilemektedir. Yaşanan yoğun işsizlik nedeniyle gençler, ailelerine bağımlı yaşamaya devam etmekte, yetişkin bireyler olarak kendi ailelerini kurma planlarını, belirsiz bir tarihe ertelemek zorunda kalmaktadır. Bu belirsizliğin yarattığı güvensizlik sosyal huzursuzluklara dönüşebilmektedir.”

Türkiye’de gençlerin istihdamına ilişkin strateji ve politikalara olan acil ihtiyaç bugünkü toplantının gündemini oluşturmaktadır. Hazırlanan “Eylem Planı” bu çerçevede değerlendirilmelidir. Genç işsizliği sorunu; sosyal güvenlik primlerinin hazine tarafından karşılanması ya da staj imkânı sağlanmasının ötesinde ekonomik, sosyal ve psikolojik sonuçları bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak ve sosyal tarafların da işbirliği ile bir an önce çözüme ulaştırılmalıdır. Gençlerin istihdamına ilişkin “Ulusal Eylem Planı” hazırlanması bu açıdan olumlu bir adım olmaktadır. İşsizliği önlemeye elverişli bir ekonomik ortam yaratmak için gerekli tedbirleri almak, devletin vazgeçilmez ve devredilemez görevidir. Amacımız refahı paylaşan demokratik bir toplumu oluşturmak için “insan onuruna yaraşır yeni ve yeterli iş olanaklarının yaratılması” olmalıdır. Bunun sağlanması doğrultusunda ortak bir anlayış oluştuğu için bugün bir arada olduğumuza inanıyorum. Ortak istihdam politikası oluşturulmasında ve sorunun çözümünde sosyal tarafların karar alma ve uygulama süreçlerine aktif katılımı önemlidir. “Benim yaptığım en doğru olandır” yaklaşımı ile sosyal diyalog oluşturulması ve soruna çözüm getirilmesi mümkün değildir. Uluslararası Çalışma Örgütü ve Türkiye İş Kurumu’nun bu çalışmanın yapılmasında izlediği kurumlar arası işbirliğine dayalı katılımcı yöntemi önemsiyorum, takdir ediyorum. Günümüzde en iyi yatırım insana yapılan yatırımdır. Gençler geleceğe olan umudumuzun kaynağıdır. Hükümetler gençler için de “insan onuruna yaraşır iş” olanaklarının yaratılması için çaba göstermek görev ve sorumluluğundadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.