İsrail'e yapılan yaptırım göstermelik miydi?

İsrail'e yapılan yaptırım göstermelik miydi?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Türkiye’nin, NATO faaliyetlerine İsrail’in katılımıyla ilgili vetosunu 2013 için kısmen kaldırdığını, NATO'nun Akdeniz Diyalogu çerçevesinde bazı programlara İsrail'in katılmasına onay verdiği haberinin resmi kaynaklar dahil tüm basın-yayın organlarında yer aldığını söyleyen Mustafa Kalaycı, “Bilindiği üzere, İsrail’le yakın ilişkilerin yaşandığı, birçok anlaşmanın imzalandığı, hatta ilk defa bir İsrail Cumhurbaşkanının 13 Kasım 2007’de TBMM’de konuşma yaptığı bir dönemden geçerken; İsrail’in Gazze’de binlerce Filistinliyi öldürmesi, Gazze’ye uygulanan abluka kararı, 30 Ocak 2009 tarihinde Davos’ta yaşanan One Minute olayı, 11 Ocak 2010'da yaşanan alçak koltuk olayı, İsrail’le ilişkilerde gerginlik oluşturmuştur. Ancak, böyle bir süreçte 11 Mayıs 2010 tarihinde İsrail’in OECD’ye üye yapılmasında Türkiye veto hakkını kullanmamış, AKP Hükümeti İsrail’in üyeliğine destek vermiştir. Gazze meselesi dahi şart koşulmadan verilen bu destek İslam dünyasına derin bir hayal kırıklığı yaşatmıştır. İsrailliler ise bu üyeliği tarihi bir başarı olarak değerlendirmişlerdir” dedi.

AKP Hükümeti'nce İsrail’e verilen bu destekten 20 gün sonra da, 31 Mayıs 2010 günü İsrail’in Mavi Marmara Gemisi'ne yaptığı hunhar saldırı sonucu 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Kalaycı, “Bunun üzerine Türkiye, İsrail’in özür dilemesi, ölenlerin yakınlarına ve yaralananlara tazminat vermesi ve Gazze’ye yönelik ambargoyu kaldırması taleplerinde bulunmuş, bazı yaptırım kararları açıklamıştır. Bu konuda İsrail 2,5 yıldır hiçbir adım atmazken, AKP Hükümetince bazı NATO programlarına İsrail’in katılımına onay verilmesi kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştır” açıklamasını yaptı.
MHP Konya Milletvekili Kalaycı, Dışişleri Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle şu soruları sordu: “Türkiye, İsrail’e uyguladığı veto kararını neden esnetmiştir? Patriot füzeleri talebinin karşılanmasıyla bir ilgisi var mıdır? Hangi pazarlıklar yapılmıştır? Bir taraftan 'one minute, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz' derken, diğer taraftan İsrail’in OECD üyeliğine destek vermeniz, İsrail’e uygulanan vetoyu kısmen kaldırmanız çifte standartlı bir politika değil midir? AKP Hükümetince İsrail’e yönelik alınan kararlar ve ağır sözler göstermelik midir? Kamuoyu tepkisini almaya yönelik midir? Malatya’daki füze kalkanının İsrail’i koruma amaçlı olduğu sözlerine karşı çıkışınız da bu kapsamda mıdır?”

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.