İsraf değil  iftar edin!

İsraf değil iftar edin!

5 yıldızlı otellerde ve bazı mekânlarda hazırlanan iftar sofraları, genellikle israfa ve gösterişe kaçıyor. Kurum, oda, STK ve vakıflar tarafından düzenlenen iftar programlarında iftar vakti, israf vakti oluyor. Bu sofralarda genellikle zenginler yer alır

11 ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif heyecanı başlıyor. Türkiye'de genellikle Ramazan ayları, israf ayı olarak adlandırılıyor. 1 aylık zaman dilimi içinde milyonlarca ton ekmek ve yemek çöpe gidiyor. Misafir ağırlamak için hazırlanan iftar sofralarında aşırıya kaçılması, ihtiyaç olmadığı halde sırf “Ramazan ayı geliyor” diye ağır maddi külfet altına girerek alışveriş yapılması, israfı körükleyen faktörlerin başında geliyor. Ayrıca her yıl kurulan şatafatlı iftar sofraları ve israf, Ramazan ayının manevi atmosferine gölge düşürüyor. Özellikle 5 yıldızlı otellerde çeşitl kurum, kuruluş, oda, sendika, vakıf ve dernekler tarafından kurulan iftar sofralarında yaşanan israfın önüne bir türlü geçilemiyor. Bu Ramazan'da ise önceki yıllardaki gibi israfın olmaması ve gösterişli sofraların kurulmaması isteniyor. Ramazan ayını tam anlamı ile idrak edebilmek için daha sade ve daha az çeşitli sofraların kurulması isteniyor. Ayrıca sofralardan garibanların ve ihtiyaç sahiplerinin de eksik edilmemesi tavsiye ediliyor. 5 yıldızlı otellerde ve bazı mekânlarda hazırlanan iftar sofralarında ihtiyaç sahiplerinden ziyade genellikle maddi durumu iyi olan insanların ağırlıklı olarak ağırlanması geçtiğimiz yıllarda tepkiye neden olmuş, konu ile ilgili yapılan bütün uyarılar da kulak ardı edilmişti.

BU YIL İFTAR DAVETLERİNE KATILMAYACAĞIM”

Ramazan ayına özel ilk açıklama Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'dan geldi. Altay'ın Ramazan ayı ile ilgili düşüncesi ve bazı tedbirleri Konya halkının takdirini ve sevgisini kazandı. Başkan Altay, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda “Değerli hemşerilerim, Mübarek Ramazan-ı Şerif ile ilgili birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu yıl Rahmet Akşamları etkinlikleri ve mahalle iftar programları yapmayacağız. Bu enerjimizi sosyal yardımlaşmaya ayıracağız. İftar davetleri şimdiden gelmeye başladı ama bu yıl dernek, vakıf, kurum ve özel iftar davetlerine katılamayacağım, hemşerilerimin sofralarına çat-kapı misafir olmayı planlıyorum. İftar konusunda sizlerden isteğim; israf etmemeniz, yetimi, öksüzü ve yoksulu gözetmenizdir. Mümkün olan her akşam sizlerle farklı mahallelerimizde teravih sonrası “Teravih Buluşmaları”mız kapsamında birlikte olup istişarelerde bulunacağız. Her zaman olduğu gibi Ramazan ayımızı da birlikte geçireceğiz inşallah. Ramazan ayının bereketini tüm şehir olarak yaşamayı ve hissetmeyi diliyorum. Özellikle çocuklarımıza bu mübarek günlerin önemini anlatmalı, camileri sevdirmeli ve infak etmenin mutluluğunu birlikte yaşamaya gayret göstermeliyiz” ifadelerini kullandı. Altay'ın en çok “Bu yıl dernek, vakıf, kurum ve özel iftar davetlerine katılamayacağım” sözleri takdir gördü.

SOFRALARDA MUHAKKAK GARİBANLAR OLMALI

Konya Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Ramazan ayının bereket ve rahmet ayı olduğunu hatırlattı. Mübarek Ramazan'ın aynı zamanda birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi açısından da büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Müftü Poçanoğlu, “ Ramazan'da ihtiyaç sahipleri, öğrenciler, garibanlar ve muhacirler mutlaka sofralarda ağırlanmalıdır. Öncelik garip gureba, fakir ve fukaraya verilmelidir. Yine bu mübarek ayda israfa da geçit vermemeliyiz. İslam coğrafyasında ekonomik, sosyal krizlerin çok derin olarak yaşandığı bölgeler var. Onları düşünmeliyiz ve 1 aylık zaman dilimi içinde onları hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. Yaşadıkları zorlukları unutmamalıyız. Ramazan ayını gerçek anlamda yaşamalıyız. İhtiyaç sahiplerine karşı cömert olmalıyız” şeklinde konuştu.

RAMAZAN AYINDA İSRAF DAHA FAZLA!

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, Ramazan ayında en fazla israfın ekmekte olduğunu dile getirdi. Vatandaşın Ramazan ayı ile özdeşleşmiş pideyi sıcak sıcak yeme arzusunun ekmek israfını körüklediğini ifade etti. Ayrıca açlığın etkisinin hissedildiği iftara yakın saatlerde yapılan alışverişlerde de insanların ihtiyaç fazlasına kaçtığını hatırlatan Başkan Ada, “Hali ile bu durumlar israfı da beraberinde getiriyor. İftarda misafir ağırlayacak aileler, yemek çeşitliliği konusunda da abartıya kaçıyor. Ramazan ayındaki israf, normal dönemlere göre daha fazla oluyor. Ramazan ayının amacı, israf değildir. İftar sofralarındaki çok çeşitlilik, iftara saatinin yaklaştığı saatlerde yapılan alışverişlerde nefsani duygulardan dolayı abartıya kaçış yani anlayacağınız vatandaşın tüm bu tutum ve israf anlayışı, Ramazan ayının maneviyatını da yeterince anlamlandıramamıza sebebiyet veriyor” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum