İspanya'da Yolsuzluk İddiaları Cevap Bekliyor

İspanya'da Yolsuzluk İddiaları Cevap Bekliyor

İspanya'da ikdtiarda bulunan merkez-sağ Halk Partisi (PP) hakkında basına yansıyan yolsuzluk iddiaları en üst makamdan cevaplama bekliyor.

İspanya'da ikdtiarda bulunan merkez-sağ Halk Partisi (PP) hakkında basına yansıyan yolsuzluk iddiaları en üst makamdan cevaplama bekliyor.

Muhalefetin şimdiye kadar Başbakan Mariano Rajoy'un Meclis'te açıklama yapması için verdiği yedi önerge çoğunluğu elinde bulunduran Halk Partisi tarafından reddedildi.

Anamuhalefeteki Sosyalist İşçi Partisi lideri Alfredo Perez Rubalcaba, önergenin sekizinci kez engellenmesi halinde güvensizlik önergesi vereceklerini açıkladı.

Başbakan'ı koltuğundan etmek için yeterli çoğunluğa sahip olmadıklarını kabul eden Rubalcaba, bunu Başbakan'ı açıklama yapmaya mecbur bırakmak ve Meclis'in "itibarı" için yaptıklarını ifade etti.

Pazartesi günü Polonya Başbakanı Donald Tusk ile görüştükten sonra basın karşısına çıkan Rajoy'un, söz konusu yolsuzluk belgelerini yayınlayan El Mundo gazetesinin muhabirinden soru almamak için, Başbakanlık kuralları dışına çıkarak, ABC gazetesinin muhabirinden soru aldığı öne sürülüyor.

YOLSUZLUK BELGELERİ BASINDA

Halk Partisi'nin yaklaşık 20 yıldır mali işler sorumluluğunu yürüten Luis Barcenas, 2011 yılında hakkında açılan yolsuzluk soruşturmasından sonra görevinden istifa etmişti.

El Pais gazetesi, 31 Ocak tarihli baskısında, 'Barcenas'ın notları'nın fotokopisini yayınlayarak PP'deki yolsuzluk iddialarını ilk olarak gündeme getirdi.

Daha sonra İsviçre'deki banka hesaplarında 45 milyon Euro'dan fazla parası olduğu ortaya çıkan Barcenas, kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle 27 Haziran'da cezaevine konulmuştu.

O zamana kadar herşeyi reddeden Luis Barcenas, hapse girmeden önce El Mundo gazetesine bir röportaj vererek, PP'nin en az 20 senedir yasadışı yollardan finanse edildiğini ve bu kara paraların üst düzey parti yöneticilerine ek maaş olarak dağıtıldığını söyledi.

'Barcenas'ın notları'nın asıllarına ulaşan El Mundo gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Pedro J. Ramirez, manşetten vermeden önce bu belgeleri, davaya bakan hakim Pablo Ruz'a teslim etti. Ardından, Başbakan Mariano Rajoy ile Barcenas arasında Mart ayına kadar devam eden mesaj trafiği yine El Mundo'da yayınlandı.

"BAĞIŞÇILAR MAKBUZ İSTEMİYORDU, SADECE KENDİLERİNİN GÖRÜLMESİNİ İSTİYORDU"

Pazartesi günü yine Ulusal Mahkeme hakimi Ruz karşısına çıkan Barcenas, yaklaşık 5 saat boyunca adeta itirafta bulundu ve elindeki belgeleri teslim etti.

Barcenas, mahkemedeki ifadesinde, işadamlarının yaptığı kayıt dışı bağışlardan Başbakan Rajoy dahil PP'deki üst düzey yetkililere elden para verdiğini söyledi. Yakın tarih itibariyle "2010 yılında Rajoy'un kendi ofisinde 500 Euroluk banknotlardan 25 bin Euro" verdiğini öne süren Luis Barcenas, onlardan imza almadığını ifade etti.

"Bağışçılar makbuz istemiyordu, sadece kendilerinin görülmelerini istiyordu." diyen Barcenas, PP'ye giren kara para miktarını 8,3 milyon Euro olarak gösterdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.