İskoçya'nın Bağımsızlık Planı Hazır

İskoçya'nın Bağımsızlık Planı Hazır

İskoçya'nın milliyetçi lideri Alex Salmond, gelecek yıl Eylül ayında yapılacak bağımsızlık referandumu ile ilgili 'beyaz dosyayı' açıkladı.

İskoçya'nın milliyetçi lideri Alex Salmond, gelecek yıl Eylül ayında yapılacak bağımsızlık referandumu ile ilgili 'beyaz dosyayı' açıkladı.

Yaklaşık 700 sayfalık dokümanda İskoçya'nın devlet başkanı olarak Kraliçe 2. Elizabeth'i tanımaya devame edeceği, bununla birlikte kendi ordusunu kuracağı belirtiliyor. Bağımsız İskoçya, Kuzey Denizi'ndeki petrol gelirlerinden yüzde 90 oranında pay istiyor ve Birleşik Krallık'ın nükleer füzelerine artık ev sahipliği yapmayacağını beyan ediyor. İngiliz Sterlini kullanmaya devam edecek olan İskoçya'nın, BBC'yi bırakarak kendi devlet televizyonunu kuracağı ifade ediliyor.

Bu arada Times gazetesinin anketine göre İskoçların sadece yüzde 38'i bağımsızlığı desteklerken, yüzde 47'si buna karşı çıkıyor. İskoçya Birinci Bakanı Salmond ise ülkenin doğal kaynakları sayesinde vatandaşların müreffeh bir geleceğe sahip olacağı vaadiyle bağımsızlığa destek istiyor.

Bağımsızlığa karşı kampanya yürüten İngiltere eski Maliye Bakanı Alistair Darling ise hem bağımsız olmanın hem de Birleşik Krallık'ın parçası olmaktan kaynaklanan avantajların devam edeceğine inanmanın bir fantezi olduğunu söylüyor. Londra hükümeti de referandumdan hayır oylarının daha fazla çıkması için çalışıyor.

Referandumdan evet çıkması halinde İskoçya 24 Mart 2016'da bağımsızlığını ilan edecek. İngiltere ve İskoçya 24 Mart 1707'de Birleşik Krallık'ı kurmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.