Işid Militanı: Türk Diplomatlar Öso’ya Baskı İçin Rehin Alındı

Işid Militanı: Türk Diplomatlar Öso’ya Baskı İçin Rehin Alındı

Times gazetesi, bir IŞİD militanının ağzından ilk kez Türkiye ile örgüt arasında yapıldığı öne sürülen takas anlaşmasının arka planını yazdı.BBC Türkç'nin haberine göre Yemenli IŞİD militanı El Mikdad el Şaruri, IŞİD militanlarının...

Times gazetesi, bir IŞİD militanının ağzından ilk kez Türkiye ile örgüt arasında yapıldığı öne sürülen takas anlaşmasının arka planını yazdı.

BBC Türkç'nin haberine göre Yemenli IŞİD militanı El Mikdad el Şaruri, IŞİD militanlarının Musul Başkonsolosluğu’ndaki Türk diplomatları rehin alma sebebini, “IŞİD'den benimle birlikte çok kişi tutuklandı. Sayısını bilmiyorum. Bu yüzden IŞİD'deki kardeşlerim bizim serbest bırakılmamız konusunda, Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) baskı yapmasını sağlamak için, Türk diplomatları rehin aldı. Allah'a şükür sonunda da öyle oldu.” sözleriyle açıklayarak olay yaratacak bir iddiaya imza attı.

IŞİD MİLİTANI: BİZE ÇOK İYİ DAVRANDILAR

Şaruri, Musul'da rehin alınan diplomatlara karşılık, Şanlıurfa’da tutuklu bulunduğu hapishaneden nasıl salıverildiğini anlatarak, Türk yetkililer için "Bize çok iyi davrandılar, çok naziktiler." dedi.

Haberde takas anlaşmasının yankıları ise “20 Eylül’de Musul’da rehin alınan 49 konsolosluk görevlisinin serbest bırakıldığı aynı saatlerde, sosyal medyada Şaruri’nin serbest kalmasını kutlayan IŞİD militanları, Türkiye’nin örgütle takas yaptığı iddialarına neden oldu. Amerikalı ve İngiliz yetkililer ise böyle bir takasın terörü daha fazla teşvik edeceği uyarısında bulundu.” şeklinde ifade edildi.

Times gazetesi haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurtarılma operasyonu için takas anlaşması yapıldığını ima etmesine ve Avrupalı müttefikleriyle anlaşmanın detaylarını paylaşmayı reddetmesine de yer verdi. Bir İngiliz yetkili ise ayrıntıların konuşulmadığını gazeteye, “Birkaç kez ricada bulunmamıza rağmen Türkiye, yabancı ülke vatandaşlarının dahil olduğu herhangi bir takastan söz etmedi. Ama hepimiz cumhurbaşkanının açıklamalarını gördük.” diyerek açıkladı.

Sosyal medya aracılığıyla gazeteye konuşan Yemenli militanı ise gazete şu şekilde tanıttı: Yemen’de doğan El Şaruri, babasının imamlık yaptığı Suudi Arabistan’ın Şaruri kasabasında büyüdü. İki yıl önce Suriye’de El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi’ne katılan militan, ardından grubun rakibi IŞİD saflarında yer aldı. Bu yıl Halep’in bir köyünde Özgür Suriye Ordusu’na karşı savaşırken tutsak alındı. Temmuz sonlarına doğru yakalanan militan, önce Suudi istihbaratına teslim edilmekle tehdit edildi; fakat Şaruri’nin tutsaklık hikayesi Türkiye’de Şanlıurfa’daki bir hapishanede son buldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.