İşçi Ve İşverene ‘borç Yapılandırma’ Uyarısı

İşçi Ve İşverene ‘borç Yapılandırma’ Uyarısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü işbirliğiyle, “6552 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunan Borçların Yeniden Yapılandırılması” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. EBSO Meclis Salonu’nda...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü işbirliğiyle, “6552 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunan Borçların Yeniden Yapılandırılması” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. EBSO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan, İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Engin Bilgili ve SGK Sigortalı Tescil Daire Başkanı Savaş Alıç, borçların yeniden yapılandırılması konusunda katılımcıları bilgilendirirdi.

Toplantıda konuşan Ateş İlyas Demirkalkan, torba kanun çerçevesinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hakkında önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini söyledi. Bunların başında SGK’nın prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Demirkalkan, SGK prim alacaklarının yeniden yapılandırılarak peşin veya taksitler halinde ödenmesine imkan sağlandığını aktardı. Demirkalkan, işverenler olarak SGK ve diğer kurumlarla ilgili her türlü gerekliliklerini yerine getirmeye çalıştıklarını ancak bazı durumlarda yaşanan sıkıntılar sonucunda ödemelerde güçlük yaşandığını, borçlanma yoluna gidildiğini ifade etti. Demirkalkan, “Ancak yeni düzenlemeyle gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmesi, idari para cezası borç asıllarının yüzde 50’sinin terkin edilmesi, gayrifaal işyerleri için borç asılları toplamı 100 lirayı aşmayan alacakların silinmesi gibi hususların yer alması, bizler açısından da bu yapılandırmayı motive edici hale getirmektedir.” dedi.

SON BAŞVURU 31 ARALIK

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Bilgili ise 6552 sayılı kanun ile Sosyal Güvenlik mevzuatı kapsamında maden işçilerinden kadın sigortalılara, yurtdışında çalışan vatandaşlardan ev hizmetlerinde çalışanlara kadar birçok konuda yeni düzenlemeler getirildiğini aktardı. Bu düzenlemelerin başında ise SGK’nın bazı alacaklarının yeniden yapılandırılarak peşin veya taksitler halinde ödenmesine imkân sağlanmasının yer aldığını kaydeden Bilgili, “Bu anlamda 5510 sayılı kanunun 4. maddesi kapsamındaki sigortalılarımızın sigorta prim borçları, Genel Sağlık Sigortası borçları, sosyal güvenlik destek primleri, 5434 sayılı kanun kapsamındaki kesenekler ve idari para cezaları ile bu borçlara bağlı gecikme cezaları, gecikme zammı ve kanuni faiz alacakları, yeniden yapılandırma kapsamına giren kurumumuz alacaklarını oluşturmaktadır.” dedi. Bilgili ayrıca yapılandırmadan faydalanacak olan sigortalı ve işverenlerin, yapılandırma kapsamındaki borçları için en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar SGK birimlerine başvurması gerektiğini bildirdi.

‘BU FIRSATI DEĞERLENDİRİN’

Daire Başkanı Alıç da yeni düzenlemenin işverenleri ilgilendiren önemli fırsatları da getirdiğini ifade etti. Alıç, “Bu fırsatlardan biri de 30 Nisan 2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezalarının yarısının tahsilinden vazgeçilmesine yönelik yapılan düzenlemedir. Yine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar borç asıllarını ödemiş olanların, gecikme zammı ve cezasının yüzde 40’ını ödemeleri halinde geriye kalan tutarların tahsilinden vazgeçilmesi de önemli düzenlemelerden biridir.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.