“iş Yapma” Endeksinde Rusya 20, Türkiye 2 Adım İlerledi

“iş Yapma” Endeksinde Rusya 20, Türkiye 2 Adım İlerledi

Dünya Bankası’nın “İş Yapma” endeksine göre Rusya bir yılda 20 basamak birden ilerleyerek 112.

Dünya Bankası’nın “İş Yapma” endeksine göre Rusya bir yılda 20 basamak birden ilerleyerek 112. sıradan 92. sıraya yükseldi. Türkiye ise aynı listede 2 basamak ilerleyerek 69. oldu.

Libya, Myanmar ve Sudan’ın da ilk kez dahil olduğu 189 ülke için yapılan çalışmada Türkiye’nin en çok 34. sıra ile yatırımların güvenliği açısından başarılı oldu. Türkiye inşaat izinlerinde 148. sırada yer alırken, işe başlama zamanı açısından 93. Türkiye sınır ticaretinde 86 ve mülkiyetlerin kaydı açısından da 50. sırada.

Raporun yazarlarına göre Rusya bir yıllık sürede ekonomisi en çok liberalleşen 10 ülke arasında 3. oldu. İlk sırada Ukrayna ve ikinci sırada ise Ruanda yer aldı. Rusya bir önceki yıl da 120. sıradan 112. sıraya ilerlemişti.

Dünya Bankası uzmanları Rusya’yı 5 alanda başarılı buldu: yeni iş kurma işlemlerinin kolaylaştırılması, inşaat projelerinin onaylama sürecinin basitleştirilmesi, mülkiyetlerin kaydının basitleştirilmesi ve elektrik bağlama işlemlerinin uluslararası standartlara çekilmesi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2012 başında hükümete talimat vererek küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere iş yapma ortamının iyileştirilmesini istemişti. Rusya iş yapma endeksinde 2015’te 50 ve 2018’de de 20’inci sıraya yükselmeyi hedefliyor.

Rusya hükümeti iş ortamının iyileştirilmesi için 9 ayrı alanda yol haritası çıkardı ve 520 önlem geliştirdi. Bunların büyük çoğunluğunun 2013 sonunda uygulamaya geçmesi planlanıyor.

Ancak bir kısım uzmanlara göre Rusya’nın “yol haritası” dışında iş ortamının iyileştirilmesi için daha başarılı işler ortaya koyması gerekiyor.

Singapur, Hong Kong, Yeni Zelanda, ABD, Danimarka, Malezya, Güney Kore, Gürcistan, Norveç ve İngiltere sırası ile ilk 10’u paylaşıyor. Güney Sudan, Libya, Orta Afrika ve Çad gibi Afrika ülkeleri ise listede son sırada. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.