İş adamları ABD'den STA moraliyle döndü

İş adamları ABD'den STA moraliyle döndü

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığında Türkiye'nin ürünlerini AB ülkeleri ile aynı rekabet koşullarında bu ülkeye sokabileceğini belirterek, "Bu, bugünden yarına olacak bir şey değil. Ama böyle bir iradenin ortaya k

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisine katılan iş adamları arasında yer alan Özdebir yaptığı açıklamada, ABD ve AB arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşması öncesinde Türkiye ile ABD arasında STA imzalanması için çalışmalara başlanmasına ve ekonomi bakanları düzeyinde komite oluşturulmasına karar verildiğini söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in, Dışişleri Bakanlığı konutundaki resepsiyonda AB ile yapılacak anlaşmadan önce Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmanın neticelendirilmesini dilediğini aktaran Özdebir, "Bu, her iki ülke açısından da son derece önemli" dedi.

"İrade ortaya konulması önemli"

Türkiye ile ABD arasında imzalanacak anlaşmadan beklentilerini paylaşan Özdebir, Türk ürünlerinin yüzde 10'luk gümrük maliyeti ile ABD pazarına girdiğini söyledi.

ABD ile AB arasında imzalanacak anlaşma neticesinde Türk mallarının, bu ülke pazarına girerken dezavantajlı konuma düşeceğine işaret eden Özdebir, "ABD ile bir anlaşma yaptığımız zaman ürünlerimizi Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerle aynı rekabet koşullarında ABD pazarına sokabilme imkanına kavuşacağız" diye konuştu.

Mevcut durumda ABD ve AB'de üretilen bir ürünü ithal ederken, eğer aralarında çok fazla bir fiyat farkı yoksa, tercihlerini AB'den yana kullanmak zorunda kaldıklarını anlatan Özdebir, ürünleri satarken de aynı zorluklarla karşılaştıklarını dile getirdi.

İmzalanacak anlaşmanın gümrük vergisinin dışında ürünlerin kontrolü, standartlara uygunluk gibi teknik engellerin ortadan kaldırılması açısından da önemli olduğunu ifade eden Özdebir, şu ifadeleri kullandı:

"Bu, bugünden yarına olacak bir şey değil. Ama böyle bir iradenin ortaya konulmuş olması, ABD Başkan Yardımcısı Biden'in AB ile yapılacak anlaşmadan önce Türkiye ile yapılacak anlaşmayı neticelendirmek istediklerini söylemeleri gerçekten güzel bir şey."

"Türkiye'de yatırıma karar vermiş 30 firma var"

Ziyaret kapsamında Türkiye'de yatırım yapmaya karar vermiş 30 civarında firmanın yetkilileri ile Türk iş adamlarının katıldığı toplantının da yapıldığını ve karşılıklı el sıkışıldığını dile getiren Özdebir, bunun da ziyaretin önemli sonuçlarından olduğunu söyledi.

Kendilerine gösterilen yakın ilginin Türkiye'nin geldiği yeri göstermesi açısından dikkat çekici bulduğunu belirten Özdebir, resmi yetkililerin yaklaşımı kadar ABD halkının Başbakan Erdoğan'ı kendi başkanları kadar tanımalarının da önemini vurguladı.

"Artık itibar görüyoruz"

IMF'ye olan borcunu ödemiş bir ülkenin iş adamı olarak ABD'ye gitmenin kendilerinde nasıl bir duygu uyandırdığını da dile getiren Özdebir, şöyle devam etti:

"Borçlu olanın boynu daima eğridir. İnsan o ezikliği ister istemez hissediyor. ABD veya başka ülkelere yaptığımız ziyaretlerde üçüncü dünya ülkesi muamelesi görmek insanın gerçekten ağrına gidiyordu. Şu anda geldiğimiz yeri Afrika'daki cumhurbaşkanlarının gözlerinden anlıyorduk. ABD ziyaretinde bunun başka türlüsünü gördük. Bizi adam yerine koyup çok itibar ettiler. Bu, bir şeylerin değiştiğinin çok açık bir göstergesi."

"İş dünyası da Türkiye'nin hakkını veriyor"

ABD'li yetkililerin Türkiye'nin ekonomik performansını nasıl gördüklerini aktaran Özdebir, 2 yıl önce Ankara'da yapılan bir toplantıda ABD Ticaret Müsteşarı Francisco Sanchez'in Türkiye'yi incir, fındık, fıstık ihracatı yapan bir ülke olarak değerlendirdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığındaki resepsiyonda Sanchez ile yeniden görüşme imkanı bulduklarını dile getiren Özdebir, "Bu seferki yaklaşımları daha farklıydı. Artık bizi sadece fındık, fıstık değil, teknolojik ürün ihracatı da yapabilen bir ülke olarak gördüklerini tespit ettim. Birtakım algı hatalarının düzeltilmesi anlamında çok güzel bir durum. Türkiye'nin hakları sadece Moody's tarafından değil, iş dünyası tarafından da verilmeye başlandı" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.