Irkçı Altın Şafak Soruşturmasının 'Yüzeysel' Yapıldığı İddia Edildi

Irkçı Altın Şafak Soruşturmasının 'Yüzeysel' Yapıldığı İddia Edildi

Yunan basın-yayın organları, Altın Şafak soruşturmasına ilişkin raporun zaman baskısı altında ve aceleye getirilerek hazırlandığını iddia etti.

Yunan basın-yayın organları, Altın Şafak soruşturmasına ilişkin raporun zaman baskısı altında ve aceleye getirilerek hazırlandığını iddia etti. Yargıtay Başsavcısı’na önemli bilgiler veren eski Altın Şafak üyesi gizli tanık bilgilerinin sanık ve avukatlarına ‘yanlışlıkla’ verilmesi de skandal olarak yorumlandı.

Yunanistan’da Neonazi Altın Şafak’a yönelik hafta sonu başlayan jet operasyon ve yargı sürecinde, örgütün lehine kullanacağı çok büyük hatalar yapıldığı savunuldu. Yabancı düşmanlığı ve darbeye özlem duyan görüşleri ile tanınan Neonazi Altın Şafak’ın dosyada kullanacağı 6 büyük boşluktan bahsediliyor.

Bu kara deliklerden ilkini, örgüt üyesinin 18 Eylül’de işlediği müzisyen Pavlos Fissas cinayeti dışında ana eylem ve suçlarının araştırılmaması oluşturuyor. Toplanan delillerin ve tanık ifadelerinin çapraz doğrulatmasının yapılmadığı ve davada önemli bilgiler veren gizli tanıkların güvenliğinin, savcıların yanlışlıkla kişisel bilgilerini sanık ve avukatlara vererek tehlikeye atıldığı vurgulanıyor.

Altın Şafak’ın 3 milletvekilinin, ‘seyyar satıcılara saldırmalarının yanlış olduğunu ve toplumsal olaylara sebebiyet vermelerinin de aynı şekilde hata olduğu’ şeklinde savunma yapmalarının, şartlı serbest bırakılmalarının yolunu açtığı belirtiliyor.

SORUŞTURMA HIZLI OLSUN DİYE GÖÇMENLERE YÖNELİK SUÇLAR İNCELENMEDİ

Soruşturma dosyasında yapılan bir diğer hata ise Yunanistan Terörle Mücadele biriminin sadece 18 Eylül’deki cinayeti araştırması. Soruşturma raporunda yer alan çoğunluğu Müslüman göçmenlere yönelik 11 suç hiç araştırılmadı. Sadece genel ifadelerle bunlara atıf yapıldı. Bu eylemlere ilişkin geçmişe dair telefon kayıtları dahi istenmedi. Yunan Emniyet Genel Müdürlüğü, kendilerinden araştırmayı hızlı şekilde sonuçlandırmalarının istendiğini, böylece sadece Fissas cinayetini mercek altına alabildiklerini belirtti.Emniyet, ikinci aşamada göçmenlere yönelik işlenen suçların da araştırılabileceğini kaydetti.

Polis ve savcıların sadece Fissas cinayetini araştırmaları sebebiyle bu cinayetle ilişkili adı geçen Yiannis Lagos dışındaki 3 milletvekiline yönelik ciddi suçlamalarda bulunulamadı. Bu da serbest bırakılmalarının yolunu açtı.

Bir diğer hata ise örgütün mali kaynaklarına ve diğer eylemlerine ilişkin güçlü delillerin dosyada yer almaması, bu organize suçlarla ilişkili ulaşılabilecek yeni delillerin yolunu kesti. Ayrıca eskiden örgütün işlediği çok sayıda ciddi suça ilişkin istihbarat ve polisin araştırmaları soruşturma raporuna eklenmedi.

Bütün bunlar, onlarca yıldan bu yana yabancı, göçmen, Müslüman ve Türkiye düşmanlığı yapan örgüte ilişkin rapordaki eksiklikler olarak dikkat çekti.

"MİLLETVEKİLLERİ SUÇ İŞLEMEDİLER DEMEK DEĞİL"

Bu arada yargı kaynakları, 3 milletvekilinin şartlı serbest bırakılmasının suçsuz oldukları anlamına gelmediğini; aksine hakim ve savcıların, suçlu olabilecekleri kanaati sebebiyle bu kişileri 'şartlı' serbest bıraktıklarına dikkat çekiyorlar. Aynı kaynaklar, 'hakim ve savcı, 3 milletvekilinin suçsuz olduklarına kanaat getirseydi şartsız serbest bırakırdı' şeklinde görüş beyan ediyor.

Bu arada bugün gece yarısı tutuklu yargılanmasına karar verilen Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos’un Atina’daki Koridallos cezaevine akşam saatlerinde gönderilmesi bekleniyor. Dün tutuklu yargılanmasına karar verilen milletvekili Yiannis Lagos da aynı cezaevine gönderilmişti. Mahkemeye çıkacak olan gözaltındaki son milletvekili ve örgütün başkan yardımcısı Hristos Papas’ın ifade verme işlemi ise devam ediyor.

GÖÇMENLERE KAN KUSTURAN ŞUBE MÜDÜRÜ

Öte yandan Altın Şafak örgütü ile yakın ilişki ve işbirliği halindeki üst düzey polislerin gözaltın alınmasına devam ediliyor. Uzun yıllardır göçmenlerin en yoğun yaşadığı Atina’nın Agios Panteleimonas Emniyet Müdürü ve üç yıldan bu yana ise Atina Emniyet Müdür Yardımcısı Thanasi Skara, hem Altın Şafak hem de yer altı dünyasıyla ilişkilerde bulunduğu gerekçesiyle yakalandı. Üst düzey polis, onlarca yasa dışı eylemden sorumlu tutuluyor. Skara’nın Altın Şafak ile işbirliği yaparak göçmenlere kan kusturduğu yorumu yapılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.