‘İran’la ilişkilerde   büyük düşünmeliyiz’

‘İran’la ilişkilerde büyük düşünmeliyiz’

HİSDER’in etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Ali Temizel, “Müslüman coğrafyası her gün Kerbela’dır. Biz büyük düşünmek zorundayız. Mevlâna ve Muhammed Fuzûlî gibi kişilerle iki ülkeyi yakınlaştırmalıyız” dedi

HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği)'in Konya Muharip Gaziler Derneği binasında düzenlediği etkinlikte Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Temizel “İran Tarihi ve Türkiye-İran İlişkileri “hakkında slayt eşliğinde dernek üyelerine bilgi verdi.

İRAN’LA ORTAK PAYDALAR FAZLA

Çok yönlü stratejik komşumuz İran’ın coğrafi konumu üzerinde duran Temizel, Türk-Fars ilişkilerinin tarihi sürecinin 220-650 yılları arasında Sasaniler döneminde Göktürkler, Hazarlar, Eftalitler gibi çeşitli Türk devletleri ile başladığını belirtti. Temizel, “Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler zaman zaman iniş çıkış gösterse de Türkiye ve İran bölgenin en önemli devletleridir.Hüsrev Nûşirevân (531-579) ve Göktürk Yabgusu İstemi Han, kızlarıyla karşılıklı olarak evlenmeyi öngören bir anlaşma yapıp çevredeki düşman ülkelere karşı işbirliği yapmışlardır” diye konuştu.

1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin Anlaşması’yla çizilen 560 kilometrelik sınırla Türkiye- İran ilişkilerinin sürdüğünü, Sâdâbâd Paktı, Bağdat Paktı, CENTO, Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği, “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO)”, “İslam İşbirliği Teşkilatı” ve Gelişmekte Olan Sekiz Ülke (D-8) örgütleriyle yakın işbirliği içinde bulunduğunu ifade eden Temizel, “Ankara’dan kalkan tren Kotur Köprüsü yoluyla İran’a ulaşıyor. Nevruz bölgenin ortak değeridir. İranlılar sokaklarda Amerika’ya ölüm sloganları atarken Beyaz Saray’a Nevruz’la girmişlerdir. Müslüman coğrafyası her gün Kerbela’dır. Biz büyük düşünmek zorundayız. Mevlâna, Ali Şir Nevâi, Mahtumguli Firâgî, Muhammed Hüseyin Şehriyar, Muhammed Fuzûlî gibi kişilerle iki ülkeyi yakınlaştırmalıyız. Pandemi döneminde gönderdiğimiz yardım kolilerinin üzerinde Hz. Mevlânâ’nın ‘Ümitsizliğin ardından nice ümitler vardır. Karanlığın ardından nice güneşler vardır.’ sözünü yazmıştır. Türkiye ile İran arasında ortak paydalarımız fazla.” ifadelerini kullandı.

HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu tarafından Prof. Dr. Ali Temizel’e dernek plaketi takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.