Irak'tan kaçış sürüyor

Irak'tan kaçış sürüyor

IŞİD, Irak'ın çeşitli bölgelerinde Türkmen katliamına devam ediyor.

IŞİD, Irak'ın çeşitli bölgelerinde Türkmen katliamına devam ediyor. Iraklılar, bir yandan IŞİD tehlikesi ile uğraşırken, bir yandan da açlık ve susuzlukla boğuşuyor. Ayrıca her gün binlerce kişi Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapıyor

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'nu basması ile gündeme gelen IŞİD, Irak'ta katliamlara devam ediyor. Irak'ın askeri kanadı, IŞİD terör örgütünün katliamlarını eli kolu bağlı bir şekilde izliyor. Geçtiğimiz günlerde Irak ordusu bölgeden çekilmişti. IŞİD'in elinde tuttuğu kentlerde ise gergin bir bekleyiş hakim. Irak halkı genelde evlerinden çıkmıyor. Sokaklarda silahlı militanlar Irak ordusundan kalan askeri araçlarla gövde gösterisi yapıyor. Ülkedeki insani kriz de günden güne derinleşiyor. Halk su, elektrik ve yiyecek sıkıntısı çekiyor. Petrol sıkıntısı da ülke genelinde büyük bir krize dönüşmüş durumda. Akaryakıt bulmak güç. Kerkük'te halk yakıta ulaşabilmek için uzun kuyruklarda bekliyor. Satılan yakıtın da eskiye göre 4 kat daha pahalı olduğu söyleniyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani önceki gün yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı savunmanın artık bittiğini, Irak ordusunun saldırıya geçeceğini söylese de henüz somut bir adım atılmış değil. IŞİD'in bölgede öldürdüğü insan sayısı henüz belli değil. Ancak IŞİD, kanadından yapılan açıklamalar baz alındığı taktirde öldürülen insan sayısının 5 bine yaklaştığı söyleniyor.

BİNLERCE KİŞİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Bölgede yapılar katliamlara Irak Hükümeti somut bir adım uygulamıyor. IŞİD şu anda sakin bir şekilde beklese de Iraklıları baskı altında tutuyor. Ramazan Bayramı'na 50 derecelik sıcaklıkta giren Iraklılar IŞİD'in yanında bir de susuzluk ile uğraşıyor. Şiddetli çatışmalar ve ordunun sürdürdüğü bombardıman nedeniyle her gün binlerce Iraklı, ülkesini terk ediyor. Habur Sınır Kapısı'ndan günde binlerce kişi Türkiye'ye giriş yapıyor.Irak'taki son durumlar ile ilgili gazetemize konuşan Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı ve Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, "IŞİD şu anda önceki günlerdeki gibi hızlı ilerleyişini kaybetti. Ancak halen halkı baskı altında tutuyor. Türkmenler IŞİD tehlikesinin yanında açlık ve susuzluk çekiyor. Olanlara davetiye çıkartanın da Irak hükümeti olduğunu söylemek yanlış olmaz. Türkmenler şu anda orada ciddi sıkıntılar çekmektedir. Durum artık öyle bir hal aldı ki IŞİD militanları sokaktan geçen insanlarımıza kurşun sıkıyor. Önüne gelen insanı katlediyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Binlerce insanımız öldü. Yüz binlerce insanımız evinden yurdundan oldu. Türkmenler bir dilim ekmeğe muhtaç bir şekilde orada yaşıyor" ifadelerini kullandı.

ZULÜM BİR AN ÖNCE SON BULSUN

Irak Hükümeti'nin askeri kanadının görevini yerine getirmek yerine kaçtığını sözlerine ekleyen Beyatlı, "Irak'ın mevcut hükümeti devlet kadrolarına istediği adamı getiriyor. Kerkük'teki 28 genel müdürlükten sadece 1 tanesi Türkmenlerin elinde. Geri kalan 27 genel müdürlük Kürtlere verilmiştir. Eğer ki bir huzur ortamı yaratılmak isteniliyor ise etnik ayrımcılıktan vazgeçilmesi gerekmektedir. Irak'ın geneline gelecek olursak, iktidar koltuğunda oturan Maliki'nin özellikle Türkmen bölgelerinde ve tüm Irak'ta bir baskı rejimi uyguladığını söyleyebilirim. Bu nedenle de Maliki döneminde KDS arasında çok farklı ve vahim siyasal anlaşmalar yapılmıştır. Biz Türkmenler olarak istediğimiz bu zulüm son bulsun ve artık Türkmenler hak ettiği huzura kavuşsun. Türkiye’nin Irak’ta merkezi Bağdat yönetimi ile ilişkilerini düzeltmesi Türkmenlerin yararına olacaktır" diye konuştu.

TÜRKMENLER YARDIMA MUHTAÇ

Irak'taki Türkmenler yardıma muhtaç olduğu durumlarda Türkiye'nin hep Türkmenlerden yana tavır sergilediği dile getiren Beyatlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Irak'ta yaşayan Türkmenler kötü şartlar altında yaşamlarını sürdürüyor. Bölgenin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin başında su ve yiyecek geliyor. Bunun dışında Irak'ta bir takım bulaşıcı hastalıklar da kendini göstermeye başlıyor. Bölgenin ilaç sıkıntısı da var. Kesinlikle belirtmek isterim ki Türkiye hep Türkmenlerin yanından olmuş ve bizden yana tavrını ortaya koymuştur ve koymaya da devam edecektir. En son Irak Türkmen Cephesi (Irak'taki bir Türkmen partisi) Başkanı Erşad Salihi'nin yaptığı açıklamalarda da bunu görmekteyiz. Kızılay'ın, AFAD'ın bölgeye olan yardımları gözardı edilemeyecek derecededir. Biz doktorlar olarak bölgeye yardım için gittiğimizde gördük ki, Kızılay bizden önce davranmış ve Türkmenlerin yaralarını sarıyor. Bizim temmennimiz Türkmenler hak ettiği hayat şartlarına kavuşsun. Bölgedeki silahlar sussun ve bir barış ortamı sağlansın. Bizim istediğimiz şey budur.”

KİTLESEL GÖÇ DEVAM EDİYOR

Öte yandan IŞİD, son saldırısını geçtiğimiz gün yaptı. IŞİD 500 Yezidi'yi öldürerek, 500 kadını da esir aldı. Irak dahil, Bağdat'taki merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY), Yezidileri yaşadıkları bu kötü durumlardan kurtarma çağrısında bulunuldu. Ateş, güneş ve suyun kutsal sayıldığı bir inanç şekline mensup olan Yezidiler, daha çok Irak'ın Musul ve Duhok şehirlerinde yaşıyor. Irak'taki sayılarının 500 bin olduğu ifade ediliyor. Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.