İnternet hem pahalı hem yavaş

İnternet hem pahalı hem yavaş

Türkiye'de internetin çok yavaş olduğunu dile getiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Firmalar, yüksek maliyetleri yüzünden alt yapıya yeterince önem vermiyor. Bu sebeple ülkemizde internet ağır” dedi.

Türkiye, gerek kalabalık nüfusu gerekse çevrimiçi içeriklere olan ilgisi nedeniyle dünyanın en fazla internet kullanan ülkelerinden biri haline geldi. Bununla birlikte Türkiye, geniş bant internet hızında dünya sıralamasının bir hayli gerisinde kalıyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da internet ağır çalışıyor. Konyalılar, internet hızından memnun olmadıklarını dile getiriyor.

HIZI REKLAMLARDA BELİRTİLDİĞİ GİBİ DEĞİL

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, altyapıya gereken yatırımın yapıldığı takdirde internet hızının yükseleceğini kaydetti. Dinç, “Firmaların gereken yatırımı yaptığında Türkiye fiber interneti rahatça kullanabilecek. Japonya'da internet hakkı anayasada mevcut. Bunun nedeni ise iletişim hakkı anayasal bir haktır. Buna yapılan yatırım Türkiye’de çok düşük. Özel telekomünikasyon şirketleri kâr odaklı düşündüğü için, hizmete değil reklama yatırım yaptılar. Birçok şehirde bakır üzerinden bağlantı yapılıyor. 16 megabit internet hızını geçemiyor. Reklamlarda 100 megabit hız diye söyleseler de internet kutularına kadar ulaşıyor. Evlere veya işyerlerine dağılırken megabit hızında azalma meydana geliyor. Bu sayede zayıf bağlantı mevcut oluyor. Fiber alt yapı olması gerekli” diye konuştu.

FİBER KABLOLAR KULLANILMALI

Bakır kabloların taşıma hızının düşük olduğunu belirten Dinç, Türkiye’de internet için kullanılan şebekenin büyük bir kısmının bu şekilde oluştuğunu söyledi. Dinç, şunları dile getirdi: “İnternetin iletilmesi için fiber optik kablolar gereklidir. Tüm dünyada internetin başlaması ile birlikte şebeke fibere dönüştürülmeye başlandı ama Graham Bell zamanından gelen bu kabloları bir anda değiştirmek para, emek ve zaman açısından mümkün değil. Bu nedenle bir yandan bakır üzerinden veri aktarmaya yarayan geçici bir teknoloji olan DSL geliştirildi. Bir yandan da şebekeler adım adım fibere dönüştürüldü. Bakır kabloların taşıma frekansı sınırlıdır. 100 megabit hızın evlere veya işyerlerinde dağılımında azalma olur. 100 megabit hızı bakır kablolar kaldırmıyor. Fiber kablo olması lazım. En ekonomik olan Fiber altyapıdır.”

HABERLEŞME İNSAN HAKLARI ARASINDA

Uzay teknolojiniz yoksa eğer en iyisi fiber internet teknolojisidir” diyen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, şu görüşleri savundu: “İnternet hizmetinin satılması için birçok reklam masrafı yapılıyor. Verilen hizmetin karşılığında vatandaş maliyetini karşılıyor. İyi hizmet geldiğini düşünüyorken maliyetlerini karşıladığının farkında değil. Doğal olarak maliyetler şişiyor. Türkiye'de en çok kâr eden şirketlerin başında telekom şirketleri geliyor. Yılbaşından sonra internete büyük zam gelecek. Bunun nedeni ise birçok reklam ürünleri veya şirketlerin ticari amaç gütmesi. Haberleşme hakkı insan hakkı seviyesine çıkmış durumda. Böyle bir hakkı sadece parası olan insana verecekseniz, sosyal devlet ilkesinden uzaklaşırız demektir. Burada firmaların denetlenmesi gerekiyor. Vatandaş 100 megabit internet aldığını zannediyor ama aldığı hizmet 16 megabit internet hızı. Telekom şirketleri oyuncağa dönüşmüş durumda. Kamu gücünü kullanması gerekiyor. Böyle olursa hizmetin kalitesi artar ve fiyatlar makul bir seviyeye iner.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum