İnsan hayatını kurtarmak saniyelere bağlı

İnsan hayatını kurtarmak saniyelere bağlı

Konya 112 Komuta ve Kontrol Merkezi’nde görev yapan personele eğitim semineri verildi.

 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Osman Ulusal, eğitimci Ferya Kuzu, Şaha Göksu ve Nuray Korkmaz tarafından verilen eğitim seminerinde hasta ve yaralıya ulaşmanın en kısa yolu, hasta yakınları ile kurulması gereken iletişimin önemi, hasta ve yakınlarının o anki psikolojik konumlarına karşı davranış şekilleri ile ilgili bilgiler verildi. Türkiye’de ilk olarak Konya’da düzenlenen ve 3 gün sürecek olan seminerden 112 Komuta ve Kontrol Merkezi’nde görev yapan 300 personel faydalanacak.
Seminerin açılışında konuşan İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Osman Ulusal, “Görevimizin insan hayatı için ne kadar önem arz ettiğini biliyoruz. Çoğu zaman can güvenliğimizi bile almadan kendimizi olayların içerisinde buluyoruz. Hasta yakınlarının o anki durumlarının ne olduğunu bilmeden, tavırlarının ne olacağını düşünmeden yaptığımız ilk şey hasta veya yaralının hayatının kurtarılması ve bir an evvel müdahale edilmesi. Bunun için saniyeler ile yarışmamıza, hasta veya yaralıyı kurtarmak için gösterdiğimiz çabaya rağmen çoğu zaman haksız eleştirilere veya hasta yakınları tarafından hak etmediğimiz hareketlere maruz kalıyoruz” dedi.
Günlük 10 binin üzerinde çağrı aldıklarının da altını çizen Uysal, “Aldığımız çağrıların yüzde 95’i acil sayılmayan ve asılsız ihbarlar olarak kayıtlara geçiyor. Bunun için yasal işlemler yapılıyor ancak bizim çalışmamızı engellediği için mutlaka ciddi yasal yaptırımlar geliştirilmeli. Komuta merkezindeki çalışanlarımız asılsız ihbarlar ile oyalanmazsa, ambulans sürücülerimiz bazı duyarsız sürücülerinin kendilerine yol verme yönünde zorluk çıkarmazsa Konya’nın neresinde olursanız olun hastaya ulaşmanın zamanı sadece 5 veya 6 dakika. Bizim tek istediğimiz asılsız ihbarlar yapılmaması, diğer araç sürücülerinin ambulanslara en hızlı şekilde yol vermeleri” diye konuştu.
Seminerin ikinci bölümünde katılımcılara mesleklerinin önemi konusunda bilgi veren Nuray Korkmaz, “Bize bir ihbar geldiği zaman biz o göreve 4–0 yenik başlıyoruz. Bizi arayan kişi hastayı, hastalığını, adresi ve ne olduğunu bildiği için bizden 4–0 önde oluyor. Bizim tek hedefimiz bu maçı 5–4 kazanmak. Bunun içinde saniyeler değil saliselerin bile ne kadar önemli olduğunu anlamamız ve göreve o şekilde başlamamız lazım” dedi.
Konya Hekimevi’nde düzenlenen seminere Konya 112 Acil Komuta ve Kontrol Merkezi’nde görev yapan 300 personel aralıklı olarak katılacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.