İnşaatta demir alarmı!

İnşaatta demir alarmı!

İnşaat sektörü, alarm vermeye başladı. Demir, geçen yıl bu vakitlere göre yüzde 69 zamlandı. Maaliyetlerin yükselmesi ve piyasadaki belirsizlik yatırımcıyı korkuturken, ev fiyatları da sürekli artıyor

Demir fiyatlarındaki yükseliş, inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Demirdeki artış, diğer malzemelerin de fiyatını artırıyor. Müteahhitler, fiyatların yükselmesinden dert yakınırken; demirin istikrarsız sürüşü de can sıkıyor. Ürünlerdeki fiyat artışı, ev fiyatlarını da yükseltti. 2016 yılının ilk 3 ayında demir fiyatı 1,26 ile 1,30 lira arasında değişiyordu. Mart ayından sonra demir fiyatları sert bir yükselişe geçti. 8'lik ve 10'luk demir fiyatı 1,805,  12'lik ile 32'lik arası demir fiyatları da 1,800 liraya çıktı. Fiyatlar, 2017 yılında da yükselişine hız kesmeden devam etti. 8'lik ve 10'luk demir fiyatı 2,645, 12'lik ile 32'lik arası demir fiyatı da 2,625 TL'den satışa sunuldu. Yükseliş  2016 yılının ilk üç ayına göre yüzde 209 olurken; geçtiğimiz yıl bu vakitlere göre de yüzde 69 oldu. Özellikle demir-çelik sektörü son 4-5 yılda tüm unsurlarıyla ciddi zararlar gördü.

17-3saban-topal-(2).jpg

GEREKLİ ADIMLAR ATILMADI

Fiyatlardaki yükselişin piyasayı kilitlediğini dile getiren Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, demir ile birlikte diğer inşaat malzemelerinin de zamlandığını ifade etti. Demir almak için paranın peşin yatırılma koşulunun olduğuna değinen Başkan Topal, çelik üreticilerinin haksız bir kazanç içinde olduğuna da dikkat çekti. Yaşanan sıkıntıyı gerek Başbakana gerekse Ekonomi Bakanına ilettiklerini hatırlatan Topal, “Gerekli adımlar hala atılmadı. Beklemedeyiz. Fiyatlardaki artış durdurulsun. Devletimiz inşaat demiri ithalatı kotasını yani gümrük vergisini yüzde 30'dan yüzde 10'a indirdi. Piyasada beklenilen durum oluşmadı” dedi. 

VATANDAŞ DA MÜTEAHHİT DE TEDİRGİN

Demir fiyatlarındaki artışa kurdaki yükselişin doğrudan olmasa da; dolaylı yollardan etkisinin olduğunu açıklayan Başkan Topal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurdaki yükseliş sürüyor. Kur ile demir fiyatları arasında doğrudan bir bağ olsa, şüphesiz demir fiyatı bugünkü orandan daha az olurdu. Sattığımız daireyi yerine koyma imkânımız yok. Maliyetler arttı. Demirin yanı sıra; beton, fayans daha aklınıza gelebilecek birçok ürünün fiyatı arttı. Ev fiyatları da zaten yüksek. Bu gidişle vatandaş mağdur olur. Bir fiyat belirlenmeli ve demir fiyatları belirlenen rakamdan satışa sunulmalı. Bugün 2,60 liraya aldığın demir, yarın 2 lira oluyor. Yatırım yapmak isteyenler, belirsizlikten dolayı çekimser davranıyor. Kafa karışıklıklarının giderilmesi lazım.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum