İnşaatlardan çekiç sesleri gelmiyor!

İnşaatlardan çekiç sesleri gelmiyor!

Yaşanan ekonomik sıkıntı ve sektördeki fırsatçılığın artmasıyla beraber Konya'daki çoğu inşaatın yapımı da durdu. Şehrin farklı noktalarındaki çoğu inşaat atıl vaziyete bürünürken, müteahhitler de dört gözle piyasanın oturmasını bekliyor

Büyük bir heyecan ile başlatılan inşaat projelerinin çoğu durdu. İşçilerin mesai yapamadığı inşaatlardan şuan itibariyle çekiç sesleri gelmiyor. Özellikle Selçuklu Yazır bölgelerinde yeni başlatılan inşaatlar, camilerde bir üst kata çıkılamıyor. Elinde malı olan müteahhitlerin projeleri ise ağır aksak ilerliyor. Belirsizliğin hakim olduğu bu günlerde çoğu müteahhit, piyasanın hararetinin dinmesi bekliyor. Piyasa fırsatçıları da her kriz döneminde olduğu gibi yine tekelleşmeye zemin hazırlıyor. Müteahhitler, piyasada mal bulamaz hale getirildi. Ellerindeki malı stoklayan kriz tetikçileri piyasadaki dengeleri alt üst etti. Ayrıca yapıp bitirilen binaların önemli bir bölümü de "satılık" yazılı ilanlarla alacaklılarını bekliyor. Konut fiyatlarının girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte artışa geçmesi, beklenilen müşteri potansiyelini oluşturmadı.  

FIRSATÇILIK YAPANLAR FİYAT YÜKSELTİYOR

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal,  doları ve hammaddeyi bahane ederek sektörde stokçuluk yapanların varlığına dikkat çekti. "Daha yakın zamanda bir ürün lazım oldu, 3 yere sorduk sadece birinde bulduk" diyen Topal, şunları kaydetti: "Üreticiler, üretmiyor. Müteahhitler, piyasanın oturmasını bekliyor. Demirin ton başına fiyatı da düşmeye başladı. 3 bin 800 liralara kadar geriledi. İnşaatçılar, 3 bine de razı olacak. Fırsatçılar var, bunlar ellerindeki ürünleri kısıyorlar, daha sonra da ürünlere fahiş zamlar yapıyorlar. Ceremesini sonra çekecekler fakat iş işten geçmiş olacak."

YEREL SEÇİMDEN SONRA DAHA DA DÜZELİR

Başkan Topal, 2019 yerel seçimlerinden sonra sektörde daha da önemli iyileşmelerin olacağını ifade ederek, "Özellikle bu Konya için geçerli. Seçim lafı her edildiğinde piyasalar hafif duraklar. 2019 seçimlerinden sonra her şey yoluna girmeye başlar. Biz, hiç bir zaman ümitsiz olmadık, karamsar düşünceler içine girmedik. Üretim de şart. Ürünleri sürekli dışarıdan alarak, sorunlar köklü şekilde çözülmez ki, bu para da yetişmez. Kredi faizlerinin de düşürülmesi gerekiyor. Bankalar, kendi sıkıntılarından dolayı şimdi vatandaşlara konut kredisi vermiyor" dedi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum