İnşaatçı tedirgin

İnşaatçı tedirgin

17 Aralık'ta başlatılan ve inşaat sektörüne de sıçrayan büyük yolsuzluk operasyonu inşaatçıyı tedirgin etti. Yolsuzluk operasyonu hızla büyüyen sektörü olumsuz etkiledi. Bir çok yatırımcı projesini askıya aldı

Yolsuzluk operasyonu nedeniyle inşaat sektörü olumsuz etkilendi. Yolsuzluk operasyonunun finansal piyasalarda oluşturduğu dalgalanmalar konut sektörüne de yansıdı. İnşaat sektöründe operasyon tedirginliği var. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü, yaşananları ve bunun ekonomiye yansımalarını dikkatle izliyor. Olumsuz bir havanın hakim olduğu inşaat sektöründe yeni düzenlemelerin yapılması planlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Ali Çınar, inşaatçının olumsuz havadan etkilendiğini ifade etti.

YATIRIMLAR ERTELENİYOR

2013'ün sektör açısından parlak bir yıl olduğunu açıklayan Çınar, yılının son günlerinde yaşanan ve hala devam eden olumsuz hadiselerin yatırımcıyı kaygılandırdığını söyledi. Çınar, “İnşaat sektörü bu ülkenin amiral gemisi. Bu gemi yürüdükçe ekonomi büyür. İnşaat sektörünün 100 milyar doların üzerinde bir bütçesi var. Ülkemizin en büyük sektöründen bir tanesi. Sektörde 2 milyon kişi istihdam ediliyor. İnşaat sektörü önemli olduğu kadar, hassas da bir sektör. Ekonomik ve siyasi istikrar sektör açısından çok önemli bir kriter. Dalgalanmalar inşaatçıyı olumsuz etkiliyor. Dolar ve Euro yükseliyor. Emtiya fiyatları da dolara bağlı olarak yükseldi. Yatırımcılar, yatırımını erteliyor. Yatırımcının kafası karışık. Yaz aylarında Gezi Parkı eylemi bizi böyle olumsuz etkilemişti. Şimdi de yolsuzluk operasyonu. Kaygıyla gelişmeleri izliyoruz” açıklamasında bulundu.

YENİ YILA KAYGIYLA GİRDİK

Yeni yıla kaygıyla girdiklerini dile getiren Çınar, siyasi hava ile inşaat sektörün büyümesinin bir biriyle bağlantılı olduğunu aktardı. Çınar, “Sektör büyümesini 2013 yılında da sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2008-2013 yılları arasında Konya'da 103 bin 200 konut satışı gerçekleşti. 6 yıllık süreçte her yarım saatte bir konut satışı yapıldı. 2013 yılında yapı ruhsatları düştü. Ancak 2013 yılında Konya'da 30 bin konutun satıldığını tahmin ediyoruz. 3. çeyrek rakamları açıklanmadığı için net konuşmuyoruz. Yani Konya'da 17 dakikada bir konut satıldı. 2013, Konya'da Cumhuriyet tarihinin en fazla konut satışının yapıldığı yıl oldu. Bütün olumsuzluklara rağmen önemli bir büyüme ivmesi yakaladık. Ancak bu olumsuz hava bizleri üzdü. Önümüzdeki günlerde ne olur bilmiyoruz” diye konuştu.

SEKTÖR BÜYÜMESİNİ SÜRDÜREMEZ

Yönetmeliklerin sektörün önünü kestiğine de vurgu yapan Çınar, “İmar yönetmeliğinin belirsiz olması bizi yeni yılda endişelendiriyor. Yasa ve yönetmelikler sıkıntı teşkil ediyor. Bunların adaptasyonu çok zor. Kentsel dönüşüm yasasının adaptasyon sürecini yaşıyoruz. Kentsel dönüşümden yeterince yararlanamıyoruz. Dönüşümle sadece depreme dayanıklı binalar değil, yaşanabilir kentler de inşaa edebiliriz. Merkez ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi dönüşümü halka çok iyi anlatmalı. Ülkemiz dönüşümde geri kaldı. Kentsel dönüşümü iyi değerlendirirsek sektör daha da büyür. 2014 yılında sıkıntıları aşabilirsek rahatlarız. 2012'de 17 bin konut satıldı. 2013 de ise yaklaşık 30 bin konut satıldığını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla konut satışında yüzde 80'lik bir artış var. Ancak bu sene 30 bin konut satamayız. Ekonomik ve siyasi göstergeler sektörü birebir etkiler. Olumsuz hadiseler sürerse sektör büyümesini sürdüremez. Aksine geriye dönüş başlar” sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.