İnşaatçı Maliyet Artışından Dertli

İnşaatçı Maliyet Artışından Dertli

İnşaat sektörü, kur oynamalarına bağlı olarak artan çimento ve beton maliyetlerinden dertli. Sektörün önde gelen isimleri Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, fiyat artışlarına...

İnşaat sektörü, kur oynamalarına bağlı olarak artan çimento ve beton maliyetlerinden dertli. Sektörün önde gelen isimleri Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, fiyat artışlarına gerekçe olarak giderlerin artmasını gösterdi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı da maliyetlerin fiyatlarda şu an karşılığı olmadığına işaret etti.

Projelerini tanıtmak, satışlarını artırmak için CNR’da 2014 Emlak Fuarı’nda yerini alan inşaat şirketlerinin yöneticileri, konut maliyetleri ve satışlar ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulundu. Fuarda yeni projelerini sunan firmalardan Özyurtlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, maliyet artışlarından dolayı daire fiyatlarının arttığına temas etti. Özyurt, “Maliyet artışı vahim, enflasyonu aşıyor. Enflasyon yüzde 9-10 ama maliyetlerimiz yüzde 40’a dayanıyor. Giderlerimizin çimento, demir başta yüzde 35-40 oranında arttığı görülüyor.” dedi. Özyurt, maliyet ve fiyatın bir biri ile ilgili olduğunu vurgularken, şöyle devam etti:

“Maliyetler fiyatları artırdı. Bunu süspanse etmek pek de mümkün değildi. Ama biz, yine de elimizden geleni ardımıza koymadık. Yüzde 40 maliyet artışını yüzde 30 oranında fiyatlara ilave ettik. Ve temelinde bu sene geçen seneye göre emlak fiyatlarında yüzde 30 artış var, tabii bu da alımı daralttı.”

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de bu sene maliyetlerin yüzde 38’e varan oranlarda arttığından şikâyet etti. Demir, “Türkiye’de yaprak kımıldadığında inşaat ürünleri zamlanıyor. Dolar ya da Euro kımıldadığında inşaat ürünleri ve beton zamlanıyor. Ya beton fiyatları dur durak bilmiyor, akıllara durgunluk! Durmadan betona zam geliyor. Ne oldu da betona zam geliyor?" ifadelerini kullandı. Demir, ilaveten giderlerinin ürünlerinin bedellerini yüzde 15 artırdığını bildirdi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun Genel Müdürü Hasan Rahvalı ise 2013’e göre yüzde 10’u aşan bir maliyet artışı ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi ve ekledi: “Ama itiraf etmeliyiz sektörün kar marjı bunu absorbe edecektir.”

Rahvalı, maliyetlerin şu an fiyatlarda bir karşılığı olmadığını belirtti.

“KONUTLARA YABANCI RAĞBETİ ARTIYOR”

Maliyetlerden şikâyet eden inşaat sektörü, 2014 Emlak Fuarı’nda Arap ve Afrika ülkelerinden yatırımcı arıyor. Yabancıların konutlara rağbetinin daha artmasını savunan Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, şöyle konuştu:

“Satışlarımızda 2013’te yabancı payı yüzde 10 idi, 2014 8 ayında bu oran yüzde 35. Bu şunu ortaya koyar her sene daha iyiye giden, yabancıda daha çok ilgi uyandırıyoruz. Bunun nedenleri belli, Türkiye’de istikrar, bölge ülkelerde karışıklık var. Yatırımcı kendine en yakın ülke olarak, en güvenli liman olarak Türkiye’yi görüyor. Şu an Körfez ülkelerinin tamamından, Kuzey Afrika ülkeleri ve Türki cumhuriyetlerden talep alıyoruz.”

Özyurt, 2013’te yabancılara 15 milyon dolar mal sattıklarını, bu rakamın 2014 8 ayında 45 milyon doları bulduğunu, sene sonunda 100 milyon doları göreceğini ifade etti.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise hem Suudi, hem Rus, hem Avrupalı müşterilerinin bulunduğundan söz etti ve “Suudi konuklarımız vardı, birkaç kat almayı planladığını anlattı. Ben umutluyum, yatırımcıların rağbeti daha çok artacak, ülke için her şey iyi olacak. Çünkü bizde fiyatlar gayet uygun. Bir defa Türkiye’de otoparka para vermiyorsunuz, 100 metre alanı satıyorsunuz, yanında 100 metre otopark ve sosyal alan satıyorsunuz. Avrupa’da öyle değil, durum. Orada konut ayrı, otopark ayrı satılıyor. Yabancıların talebi o yönden iyi." dedi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı ise İstanbul’un uygun ve prim vaat eden bir şehir olduğunu, yabancılardan büyük ilgi gördüğünü aktardı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.