İndirim yok bindirim var!

İndirim yok bindirim var!

"Enflasyon ile Topyekün mücadele" kapsamında alınan indirim kararına ne firma sahipleri ne de esnaflar uyuyor. Alışveriş için markete giden vatandaş, zamlı fiyattan ürün almaya devam ederken, bazı esnaflar da gizliden gizliye ürünlere yine zam yapıyor

Döviz kurlarının yükselmesi, ekonomik gelişmenin temel göstergesi olarak inşaat sektörünün görülmesi, ülkede üretim temelli bir ekonomik sistemin olmayışı, fırsatçı ve stokçu anlayışın hala hüküm sürüyor olması özellikle son zamanda piyasayı iyice kitledi.  Zam furyasından derinden etkilenen vatandaşın alım gücü azaldı. Çoğu ürün zamlarla birlikte lüks ürünler kervanına girdi. Zam gelmeyen ürün ise kalmadı. Asgari ücretin, açlık sınırının altında olduğu ülkemizde yaşam şartları iyice zorlaştı. Kış aylarının kendini iyice hissettirmesi ile birlikte zorluğun tırmanışa geçmesi bekleniyor. Döviz kurunda az da olsa yaşanan düşüşe rağmen fiyatlarda indirim yapılmıyor.

FİYATLARDA İNDİRİME GİDİLMEDİ

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntının, yüksek enflasyonun, cari açığın ve işsizliğin önüne geçmek için yeterli olmasa da hükümet tarafından bazı adımlar atılıyor. Hükümet, bu kapsamda bazı ürünlerde "Enflasyon ile Topyekün mücadele" adı altında yüzde 10 indirim talimatı verdi.  Enflasyon ile mücadele kapsamında alınan indirim kararına rağmen, marketteki ürünlerin fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Hatta bazı ürünlerde fiyatlar daha da yükseldi. Vatandaşın evdeki hesabı çarşıya uymuyor. Fırsatçı ve stokçulara karşı devletin daha sert tavır almasını isteyen vatandaş, devletin sorumluluk alanına giren alanlarda da indirim bekliyor.

VATANDAŞ İNDİRİM FALAN GÖRMEDİ!

Bazı ürün kalemlerde indirim kararı alınmasına rağmen, yüksek fiyatlar varlığını sürdürüyor. Temel tüketim ürünlerine de zam gelen vatandaş, reel fiyatları görünce hükümetin aldığı indirim kararına kimsenin uymadığını görüyor. Tuvalet kağıdından, ekmeğe, simitten, hayvansal gıdalara, beyaz eşyadan, mobilyaya, elektronik aletlerden, tamir ücretine kadar çoğu alanda zamlı fiyatlar, geçerliliğini koruyor. Sebze, meyve, kuruyemiş, bebek ürünleri, et, tavuk ve benzeri ürünlerin fiyatları da her hafta artıyor. Döviz kuru ile uzaktan yakından pek alakası olmayan kuaförler bile fiyat artışına gitti. Ev kiraları, aidat ücreti de tavan yaptı.  Geçmiş yıllarda 100 liraya 3-4 poşet malzeme alabilen vatandaş, günümüzün 100 lirası ile bir poşeti bile dolduramıyor. Vatandaş, bazı özel sektör üreticilerinden, fırsatçılardan ve stokçulardan şikayetçi.  Dolardaki artışı fırsata çevirmek isteyen bazı özel sektör temsilcilerinin keyfi fiyat belirlemesi de vatandaşı çıldırttı. Elindeki eski ürün mallara yeni fiyat etiketi vuran firma sahiplerine de Vatandaş, "Bu günleri unutmayacağız" diyor.

VATANDAŞ DEVLETTEN DE İNDİRİM İSTİYOR

Vatandaş, özel sektörden bazı firmalara, stokçulara ve fırsatçılara sert tepki gösterirken; devletin sorumluluğuna giren alanlarda da fiyat iyileştirilmesine gidilmesini istiyor. Vatandaş, "Hadi anlıyoruz, yediğimizden içtiğimize kadar her şey özel sektörün elinde. Bunlar garibanı, ihtiyaç sahibini ve vatandaşı düşünmüyor. Fiyatlarda indirim yapmamalarının yanı sıra, gizliden gizliye fiyatları yükseltiyor? Peki devlet neden vatandaşın yanında olmuyor?" diyor. Vatandaşın bu söylemine gerekçe olarak elektrik, su ve doğalgaz faturalarının kabarık gelmesi gösteriliyor. Vatandaş, fırsatçı ve stokçuların kafasına devletin sert yumruğunun inmesini istiyor."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum