Imf: Rusya’nın Küçülmesi Orta Asya Ve Kafkas Ekonomilerini Etkileyecek

Imf: Rusya’nın Küçülmesi Orta Asya Ve Kafkas Ekonomilerini Etkileyecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ekonomisinde yaşanan düşüş nedeni ile Orta Asya ve Kafkas ekonomilerinin olumsuz etkileneceğini açıkladı. IMF bölgenin ortalama yüzde 6,6 olarak öngördüğü büyüme rakamını yüzde 5,5’e çekti.Ukrayna...

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ekonomisinde yaşanan düşüş nedeni ile Orta Asya ve Kafkas ekonomilerinin olumsuz etkileneceğini açıkladı. IMF bölgenin ortalama yüzde 6,6 olarak öngördüğü büyüme rakamını yüzde 5,5’e çekti.

Ukrayna krizi nedeni ile ticaret, yatırım ve mali piyasalarda yaşanan sorunlar Rusya ekonomisini olumsuz etkiliyor. Rusya ekonomisinde yaşanan sorunlar ekonomik bağımlılık içinde olan Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan ekonomilerine de olumsuz yansıyor. Son 20 yıl içinde gayri safi milli hasılaları önemli oranda artmaya devam eden Orta Asya ve Kafkasya’daki ülkelerde istikrarsızlık görülürken, işsizlik ve yoksulluk temel sorun olarak duruyor.

Karadeniz ve Hazar Denizi’nden Sibirya’ya kadar alanda yer alan İran ve Çin dahil bölge ülkeleri 2014-2015’de ortalama yüzde 5,5 büyüyecek. Bu rakam IMF’nin Mayıs ayındaki beklentilerinden yüzde 0,75 daha düşük. IMF ekonomistleri bölgeyi petrol ihraç eden ülkeler (Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan) ve petrol ithal eden ülkeler (Ermenistan, Gürcistan, Kırgızistan ve Tacikistan) olarak ikiye ayırıyor. IMF’ye göre Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sorun bölge ülkelerinin büyümeleri üzerinde olumsuz etkisi olacak.

Petrol fiyatları son birkaç ay içinde varili 30 dolara kadar düştü. Petrolde yaşanan düşüş ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar rublenin değer kaybına neden oldu. Rusya Merkez Bankası beklentilerine göre ülke 2014’de sadece yüzde 0,4 büyüyecek. Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev geçen ay yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının bu seviyede devam etmesi durumunda 2015’de ekonomik büyümenin durması ya da küçülme riskinin olduğunu belirtmişti.

2013’de yüzde 6 büyüyen Kazakistan bu yıl yüzde 4,6, 2015’de de yüzde 4,7 büyüyecek. Geçen yıl yüzde 5,8 büyüyen Azerbaycan bu yıl yüzde 4,5, gelecek yıl da yüzde 4,3 büyüyecek. Petrol ithal eden ve Rusya’da çalışan göçmen nüfusları nedeni ile Kırgızistan ve Tacikistan ekonomileri de yüzde 5,6’lık büyümeden yüzde 4’lere kadar gerileyecek. Gürcistan ise farklı olarak geçen yıl yüzde 3 olan büyüme rakamını 2014’de yüzde 5’e çıkaracak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.