İlkem yol yapmak

İlkem yol yapmak

Konya Aydınlar Ocağı’nda kendi otobiyografisini sunan Gazeteci - Yazar Seyit Küçükbezirci, hayattaki tek ilkesini “Amacıma ulaşmak için yol ararım; bulamazsam, yol yaparım” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Gazeteci-Yazar Seyit Küçükbezirci, kendi otobiyografisini dinleyiciler önünde ve yüz yüze anlattı. Yazar Seyit Küçükbezirci, 15 Nisan 1942’de doğduğunu ve gazete yönetmenliğine 18 yaşında başladığını belirterek “Geçip Giderken Seyit Küçükbezirciler” başlığı altında ve hatıralar eşliğinde kendi hayatından kesitler sundu. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen programda sunum yapan şâir-yazar Tahir Sakman, Seyit Küçükbezirci’ye yazdığı mâni ve şiirlerini okudu. Sonra Özlem Filiz, Küçükbezirci ile yaptığı söyleşisini okudu. Daha sonra katılımcılara “Vesselâm” adlı Seyit Küçükbezirci’nin hayatını anlatan belgesel izlettirildi. Belgeselden sonra kürsüye gelen Seyit Küçükbezirci, kendisinin daha çok gazeteci, yazar ve folklorcu kimliğiyle tanındığını belirterek bilinmeyen yönlerini dile getirdi. Kendi otobiyografisini “Durumdan Vazife Çıkartan Adam” adı altında yazmaya başladığını kaydeden Küçükbezirci, şimdiye kadar hiç kimsenin kendisine görev vermediğini hatırlatarak hep durumdan vazife çıkardığını söyledi.

“TEK İLKEM; YOL AÇMAK VE YOL YAPMAKTIR”        

Hayattaki tek ilkesini de; “Amacıma ulaşmak için yol ararım; bulamazsam, yol yaparım” şeklinde açıklayan Küçükbezirci, “Hayatımda zaman zaman çok büyük ustalara rastladım. 60 devriminden sonra kendimi bir gazetenin yazı işleri müdür olarak buldum. 18 yaşında gazete yönetmenliğine başladım. 20 yaşındayken İkbâl’in “şahin hiç acır mı avına” sözü gözümü açtı. Şahinliği denedim. Keşanlı Ali oyunu çok hoşuma gitti. Türkçü ve Turancıydım. Konya’daki bazı egemen insanlar Komünist diye kalkıp kalkıp konuyorlardı. Babam bile yan durmaya başlamıştı. Bırakın milliyetçiliği sen bir Türkçü ve Turancısın ve 40 kişiyle Çin’i basacaksın, ama sen bir Komünistsin! Nasıl oluyor, aklım ermedi.” dedi. Getirdiği 1952’li yıllara ait köy kitaplarını göstererek “Bu kitaplar 12 yaşından sonra benim kanıma girdiler” diyen Küçükbezirci, sol diye tanınan bütün yazarlardan beslendiğini fakat, Necip Fazıl’ın ilk şiir kitabı olan Sonsuzluk Kervanı adlı kitabın da çoğu zaman kendisine rehber olduğunu ifade ederek “Hâlâ sonsuzluk kervanının peşinde üç ayaklı gezen topal bir köpeğim ben!” dedi.

“HAYIR BULUP YIKAN ARKASINA BAKAMAZ”

Hayatta hiç kimseye hakkını helal etmediği ve hiç kimsenin de kendisine hakkını helal etmesini beklemediğini söyleyen Küçükbezirci, yüz yüze gerçekleştirdiği otobiyografili sohbetinde, ön divana çıktığını ve asıl büyük divana da çıkmaya hazır olduğunu belirterek “Benim anlayışıma göre insan arkasına dönüp bakabilmeli. Hayır bulup yıkan, yetim bulup şey eden insan arkasına dönüp bakamaz. Şu yaşta bile yol ararım, bulamazsam yaşıma başıma bakmadan yol yaparım” dedi.

Turancı UMUT dergisinde çıkan yazılarını da gösteren ve İsmail Hakkı Yılanlıoğlu’nun yazdığı Umut adlı şiirini de okuyan Küçükbezirci, “Genç yaşta “Doktor bedava olsun, ilaç bedava olsun. Herkesin sigortası olsun” dediğimiz için Komünist olduk. Bunlar insanın ağırına gidiyor. Bizim de ağırımıza gitti. İhlascılar adı altında evlerde toplanan gizli bir cemiyettik.  Bizi takip eden siyasi polis şefi, oğlu da bizim cemiyetin içinde olmasına rağmen Turancıları Komünist diye toplamaya kalktı. 20 genç Hükümet Karakolu’nu gece basacak ve o şefin odasına girerek hepbir ağızdan “Biz Komünist değiliz” diye bağıracaktık. Adam terledi, beti benzi attı. Ve “bu mesleğin Allah belasını versin! Siz de defolup gidin. Ben hepinizin ne mal olduğunu biliyorum” dedi. Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, KAO başkan yardımcısı M. Sinan Ümit’le birlikte Seyit Küçükbezirci’ye, 75. Yaş günü anısına teşekkür plaketi takdim etti ve kitap hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.