"İlk Fırsatta Tekrar Afrika’ya Gideceğim"
Gönüllü olarak gittiği Afrika’da ebola virüsüne yakalanan Norveçli Sağlık görevlisi Silje Lehne Michalsen, Oslo’da geçirdiği tedavi sürecinin ardından taburcu edildi. Michalsen ilk fırsatta görev yapmak için Afrika’ya geri dönmek istediğini aktardı.
Binlerce kişinin ölümüne yolaçan ebola hastalığına en sık rastlanan bölgelerden birisi olan Sierra Leone’nun Bo şehrinde görev yaptığı esnada ebola virüsü kapan Norveçli sağlık görevlisinin, Oslo’da gördüğü tedavi sonucu iyileştiği açıklandı. Sınır Tanımayan Doktorlar sivil toplum kuruluşuna bağlı olarak gönüllü sürdürdüğü görev esnasında hastalığa yakalandığı belirtilen Silje Lehne Michalsen, geçtiğimiz haftalarda tedavi edilmek için başkent Oslo’daki Üniversite Hastanesi’ne getirilmişti.
Taburcu edildikten sonra Oslo Üniversite Hastanesi’nin düzenlediği basın toplantısına katılan Michalsen, kendisini tedavi eden doktorlara ve sağlık görevlilerine minnettar olduğunu kaydetti. "Burada doktorlar ve hemşirelerden oluşan güzel bir ekip beni karşıladı. Beni her zaman desteklediler ve moral verdiler." diyen Michalsen kendisinin çok şanslı olduğunu, Afrika’da ebola virüsüne yakalananların aynı tedavi imkanlarına sahip olmadığını vurguladı. Michalsen ayrıca, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü adına katıldığı ilk görevin istediği gibi olmadığını, ancak ilk fırsatta görev yapmak için Afrika’ya geri dönmek istediğini aktardı.
Michalsen’in tedavi sürecinde bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman isimlerin de aralarında bulunduğu 25 kişilik özel bir ekibin çalıştığını vurgulayan yetkililer, ebola virüsüne yakalanan hastanın Oslo Üniversite Hastane’sinde özel bir bölgede tedavi edildiğini kaydetti.
Hastanenin bu bölümünün ölümcül virüslere yakalanan hastaları tedavi etmek için özel olarak tasarlandığını belirten yetkililer, içeriye yalnızca özel eğitilmiş personelin girebildiğini aktardı. Michalsen’in hastanenin özel bölümünde yaklaşık iki hafta boyunca tedavi gördüğü bildirildi.
Hastanın tedavi sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Oslo Üniversite Hastanesi Başhekimi Dag Kvale, bu tür hastalıklara yakalananları tedavi edebilecek altyapıya sahip olduklarını, Michalsen’in tedavi sürecinden öğrendikleriyle kendilerini daha da geliştireceklerini söyledi. Tedavi süresinde ne tür yöntemlerin veya ilaçların kullanıldığına dair açıklama yapmaktan kaçınan Kvale, deneysel ilaç kullanıldığını kaydetti. Michalsen’in ebola virüsüne yakalanmasının ardından Norveç’e üç farklı deneysel ilacın getirildiğini aktaran yetkilililer, tedavi süresince hangi ilacın kullanıldığını açıklamayacaklarının altını çizdi.
Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, 10 bin kişiden fazla insanın ebola virüsüne yakalandığı, bunların yaklaşık yarısının hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ölümcül ebola virüsünün en sık görüldüğü bölgelerin Afrika’daki Gine, Sierra Leone ve Liberya ülkeleri olduğu vurgulanıyor. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, bu rakamların yalnızca kaydedilmiş vakalar olduğunu, ebola virüsüne yakalanıp da hayatatını kaybedenlerin sayısının üç kat daha da fazla artacağına işaret etti. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.