İlişkilerin İyileştirilmesi Konusunda Çin Ve Japonya Anlaştı

İlişkilerin İyileştirilmesi Konusunda Çin Ve Japonya Anlaştı

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Eski Bakanı Yang Jiechi bugün Pekin’de Japonya Ulusal Güvenlik Danışmanı Yachi Shotaro'yla görüştü. Pekin’de gelecek hafta yapılacak APEC Liderler Zirvesi öncesi, son zamanlarda büyük gerginlik yaşayan...

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Eski Bakanı Yang Jiechi bugün Pekin’de Japonya Ulusal Güvenlik Danışmanı Yachi Shotaro'yla görüştü. Pekin’de gelecek hafta yapılacak APEC Liderler Zirvesi öncesi, son zamanlarda büyük gerginlik yaşayan Çin ve Japonya arasındaki bu görüşme büyük ilgi gördü. Görüşme sonunda ise Çin ve Japonya, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda fikir birliğine vardı.

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, Yang, Çin ile Japonya arasındaki ilişkilerin ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığını, son birkaç ay içinde ise iki tarafın ilişkilerdeki siyasi engelleri kaldırmak üzere diplomatik yolla birçok defa görüşme yaptığını hatırlattı. Ayrıca Yang Jiechi, Japonya'dan Diaoyu Adası gibi hassas sorunları uygun şekilde çözüp, ikili ilişkileri geliştirmek için Çin'le beraber çaba harcamasını istedi.

Yachi Shotaro ise, Japonya'nın Çin'le olan karşılıklı faydaya dayalı stratejik ilişkilere büyük önem verdiğine dikkat çekti. Shotaro, Çin'le müzakere yoluyla fikir birliği ve karşılıklı güveni artırarak, fikir ayrılıkları ve hassas sorunları uygun şekilde çözmeye hazır olduğunu belirtti.

İki ülkenin anlaşmaya vardığı konular ise şöyle sıralandı:

"İki taraf, dört siyasi belgede belirlenen ilke ve anlayışa uyarak, iki ülke arasında karşılıklı yarara dayalı stratejik ilişkileri geliştirmeye devam edecek. İki taraf "tarihe doğru bakıp geleceğe yönelme" anlayışına göre ikili ilişkileri etkileyen siyasi engelleri yok edecek. İki taraf, Diaoyu Adası gibi Doğu Çin Denizi sularında son yıllarda ortaya çıkan gerginliğin daha da tırmanmasından kaçınmak üzere diyalog yapıp, kriz kontrol ve denetim mekanizması kuracak. İki taraf, her türlü kanallarla siyasi, diplomatik ve güvenli diyaloğu tekrar başlatıp, karşılıklı siyasi güveni yeniden kuracak."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.