İklim terörü Konya barajlarını vurdu: Su bitiyor

İklim terörü Konya barajlarını vurdu: Su bitiyor

Kuraklığa bağlı olarak barajlardaki su seviyesi azaldı. Hava olaylarındaki istikrarsızlık dikkat çekiyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, “İklim terörü Türkiye’yi kavurdu” dedi.

Konya’da kış aylarına girmeden önce barajlarda su doluluk oranı azaldı. Geçen yıl yağışların olmamasına rağmen ilk defa bu denli Apa barajının kuruduğu görüldü. Eylül ayında yağışların az olması Apa barajının çekilmesine neden oldu. Barajda kayıkların suyun çekilmesiyle karaya oturduğu görüntüler yürekleri sızlattı. Geçen yıllarda doluluk oranı yoğun olan barajdaki suyun sonbahar döneminde çekilmesi dikkat çekti.

adsiz-001.jpg

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Konya’da yağışların azalmasından dolayı iklim açısından kuraklaşmanın yaşandığına belirtti.

DENGESİZ HAVA OLAYLARI ARTTI

Prof. Dr. Adnan Pınar, Apa barajının kuruması hakkında bilgi verdi. Pınar, “Apa barajının kurumasının en temel faktörü yağışların olmamasından kaynaklanıyor. Konya’da ağustos ayında başlayan yağmurlar ekime kadar devam ederdi. Hava olaylarının anormalleşmesi çok bu enteresan durumu sergiliyor. Bu dengesizlik iklime bağlı gelişen bütün bitki örtüsünde, gerek doğal gerek tıbbi, tarımsal bitki örtüsünde büyük problem oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde Karaman'da müthiş bir dolu meydana geldi. Yani çok kısa süreli bir şey. Bir dakikayı anca bulur bulmaz bir dolu yaşandı ama bütün tarımsal alanı mahvetti. Satılabilir halden çıktı bunlar. Bu çok enteresan. Bu hava olaylarındaki anormalleşmenin, dolu önceden olmazdı, şimdi oluyor anlamında söylemiyorum. Ama hiç dolu yağacak bir hava yokken bir anda bakıyorsunuz. Bu tarz bir şeyle karşılaşabiliyorsunuz. Dengesiz iklimden bahsediyorum. Apa barajı maalesef dengesiz iklimden payını almış durumda” dedi.

İKLİM TERÖRÜ TÜRKİYE’Yİ FENA KAVURDU

Prof. Dr. Adnan Pınar, iklim değişikliklerinin Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda bu sıklıkta olmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Hortumlar zaman zaman Amerika'da, Afrika'da değişik yerlerde olduğunu duyardık. 50 yıldır oralarda hep mevcut. Batının iklimi uygun olduğu için görürdük. Türkiye'de bunları görmezdik. Ama birkaç senedir çok sık duyduğumuz ve hatta tahribata bile yol açabilecek şekilde bu tarz olayları yaşıyoruz. Yani değişik zamanlarda. İşte ani sel baskınları gibi olayların tek açıklaması iklimdeki terör olayıdır. Böyle önceki dört mevsimli bir iklimden artık baharların çok daha kısa sürdüğü bir yaz ve kışların daha uzun yaşandığı bir iklime geçiliyor. Böyle devam eder veya devam etmez. Tabii ki kahin değiliz. Dünyanın genel gidişatına bağlı olarak birçok şey değişebilir. Yani bu coğrafya için, bunları zaten biliyoruz, ama birkaç dönemdir yani sekiz on yıldır aşağı yukarı Türkiye'de gözlemlediğiniz şey iklim terörünün ağır geçtiği yönünde.”

Prof. Dr. Pınar, söz konusu iklim değişikliğinin tarımı ve yaşam ve koşullarının derinden etkilediğini sözlerine ekledi.

Ali GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum