İki kişiye hayat verecek

İki kişiye hayat verecek

Yüksek tansiyon sebebiyle geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 62 yaşındaki Ülkü Pilgir'in ağabeyi tarafından bağışlanan organları iki kişiyi hayata bağlayacak.

4 Kasım 2010 tarihinde yüksek tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçiren Ülkü Pilgir (62), Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan Pilgir'in önceki gün saat 17.00 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti. Pilgir'in ölümüyle büyük üzüntü yaşayan ağabeyi Selçuk Haksunaver, doktorlarla yaptığı görüşmenin ardından kız kardeşinin organlarını bağışlama kararı aldı. Bunun üzerine ameliyata alınan Pilgir'in sol böbreği ile karaciğeri, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, başkanlığında Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Tevfik Küçükkartallar, Organ Nakli Koordinatörü Dr. Pelin Taşdemir ve Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi personellerinin de aralarında bulunduğu 10 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla alındı. İki saat süren operasyon sonunda Ülkü Pilgir'in sol böbreği ambulansla Antalya'ya, karaciğeri ise uçakla İstanbul'da bulunan özel bir hastanede organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere gönderildi. Hastanın çok küçük olan sağ böbreğinin ise fonksiyon göremez olduğu gerekçesiyle alınmadığı kaydedildi. 
ORGAN NAKLİ HAFTASI'NDA ORGAN BAĞIŞI 
Ameliyattan sonra bir açıklama yapan SÜ Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "Organlardan sadece karaciğerini ve sol böbreğini aldık. Hastanın çok küçük olan sağ böbreğini fonksiyon göremez olduğu için almadık. Karaciğeri İstanbul'a, sol böbreği ise Antalya'ya özel bir hastaneye gönderdik. Tabii ki bu organ dağıtımları Sağlık Bakanlığı kontrolü altında olmaktadır" dedi. 
Erikoğlu, "Bu organ bağışının Organ Nakli Haftası'nda ve Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çıkmış olması bizim için oldukça sevindirici. Buradaki tüm ekibe teşekkür ediyorum. Organ bağışına Konya'nın duyarlılığı hepimizin bildiği gibi oldukça yüksek. Konya bu konuda bugün de duyarlılık örneği gösterdi" diye konuştu. 
YAKINDA KARACİĞER NAKLİ KONYA'DA BAŞLAYACAK 
Ameliyatta yer alan Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Tevfik Küçükkartallar ise, "Bu yapılan organ bağışı Konya halkının ve Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarının duyarlılığını göstermektedir. Karaciğer ve böbreği diğer merkezlere göndermek zorunda kaldık. Ama çok yakın bir zamanda karaciğer nakline Konya'da Meram Tıp Fakültesi bünyesinde başlayacağız. Çıkardığımız karaciğerleri Konya'da hastalarımıza nakledeceğiz. Dolayısıyla Konya'daki hastalarımız da, artık Konya dışına çıkmak zorunda
kalmayacaklar" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.