İhracatçı Enerji Maliyetlerinden Şikâyetçi

İhracatçı Enerji Maliyetlerinden Şikâyetçi

İhracatçı Eğilim Anketi’ni cevaplayan firmaların yüzde 59’u enerji birim girdi maliyetlerinden şikâyet ediyor. Maliyetlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yüzde 9 artışın önemli rol oynadığı ifade ediliyor.Türkiye İhracatçılar...

İhracatçı Eğilim Anketi’ni cevaplayan firmaların yüzde 59’u enerji birim girdi maliyetlerinden şikâyet ediyor. Maliyetlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yüzde 9 artışın önemli rol oynadığı ifade ediliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, fiyat artışlarından bütün şirketlerin yakındığını dile getirdi.

Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Anketi 2014 3. çeyrek bulgularını paylaştı. İhracatçının üretim, kar ve kur yorumlarına yer verilen ankete toplam 500 firma katıldı.

Araştırmanın giyim, otomotiv, kimya sektörlerinden ilgi gördüğünü anlatan Büyükekşi’nin açıklamalarına göre ihracatı, üretimi ve karının arttığını beyan eden firmalar yüzde 40,2, yüzde 38,7, yüzde 16 olarak sıralanıyor. Yüzde 59 da enerji birim girdi maliyetinin arttığından dert yanıyor. Büyükekşi, maliyette elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9 fiyat artışının rol oynadığını vurguladı; “Tablodan bütün şirketlerin şikâyet ediyor.” dedi.

İhracatçılar sektörün en büyük sorununu yüzde 50,2 ile enerji maliyeti olarak ilan ediyor. Onun ardından yüzde 41,6 ile kur, yüzde 39 ile hammadde ve ara mal fiyatları geliyor. Şu an ortak temenni petrol fiyatlarının inmesi, enerji giderlerinin gerilemesi.

Ürünlerin satışı ile ilgili sorunların başında yüzde 54,8 ile rekabetçi fiyat sunamama bulunuyor. Onu yüzde 41,4 ile hedef ülkelerin ekonomik bunalımı, yüzde 37,8 ile hedef ülkelerin siyasi engelleri takip ediyor.

Üçüncü çeyrekte ihracatçıların yüzde 42,6’sı yeni bölge ve ülkelere girebildi. Ürün talebi alanların oranı yüzde 61 iken, müşteri yitirenlerin oranı yüzde 33,8.

Dördüncü çeyrekte ilk defa girilmesi planlanan bölge ve ülkeler de yüzde 22,6 ile Rusya, yüzde 13 ile ABD, yüzde 11,6 ile Almanya, yüzde 9 ile Brezilya, Çin olarak sıralanıyor.

İstihdamda ilerlemeler görülüyor. Üçüncü çeyrekte ortalama 4 yeni eleman alındı. Bu da 160 bin ilave istihdam demek. Dördüncü çeyrekte ortalama 8 yeni eleman alınması ve 260 bin istihdam artışı elde edilmesi hedefleniyor.

İhracatçı Eğilim Anketi’nde 2014 tahminlerine de yer verildi. Türkiye ekonomisinin iyi olacağını iddia eden firmaların oranı yüzde 17,6. Bu oran Avrupa ekonomisi için 15,4, dünya ekonomisi için yüzde 14,2.

Araştırmayı yorumlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların hem ekonomi hem sektörün iyi bir trend ortaya koyması; firmaların gelirlerini ve karlarını artırması temennisinde bulundu.

Büyükekşi, ihracatın artması, hedeflerin yakalanması adına gereken adımların atılması, eforun ortaya koyulması gerektiğini kaydetti.

“İRAN’IN TIR GEÇİŞİ İÇİN ÜCRET TALEP ETMESİ NAVLUN MALİYETLERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Mehmet Büyükekşi, toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı.

“İran ile nakliye sorunu ne durumda, bu konuda umutlu musunuz?” sorusuna Büyükekşi, şu karşılığı verdi:

“İran ile sıkıntı var. Bu ülke Türkiye’ye yaptırım uyguluyor. Biz bir ülkenin TIR geçişi ilgili ücret talep etmedik. Ama İran talep etti. TIR geçişi için ücret talebi bize olumsuz yansıyor. Türkiye mütekabiliyet olarak İran TIR’larına karşı bir para talep etti. Buna karşın İran tekrar rakamı ikiye çıkardı. Ama orada olumlu bir bir şey olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü taşımanın yüzde 80’ini İran tarafının, yüzde 20’sini Türkiye tarafının TIR’ları yapıyor. Bu durum navlun maliyetlerini olumsuz etkiliyor.

Burada görüşmeler devam ediyor. İran tarafının bunu kaldırması, akabinde Türkiye tarafının kaldırması beklentimiz. Ticaretin önünde sınırlar oluşturulmamalı.”

REKABETÇİ KUR DOLAR İÇİN 2,13, EURO İÇİN 2,79

İhracatçı Eğilim Anketi’nde yer alan kur ve büyüme tahminleri şöyle:

Birim 2014 Ekim-Aralık 2014 Sonu

Dolar                2,24     2,26

Euro                    2,90      2,93

Parite                1,24                        1,24

Enflasyon Oranı                                8,9

Politika Faizi                                    8,5

Büyüme Tahmini        2,9         3,8

Dolar Rekabetçi Kur         2,13

Euro Rekabetçi Kur         2,79

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.