İhmal kurbanı olmasınlar!

İhmal kurbanı olmasınlar!

Ekmek parasını kazanmak için İç Anadolu Bölgesi'ne çalışmaya gelen mevsimlik tarım işçileri ihmal yüzünden trafikte can veriyor.

Ekmek parasını kazanmak için İç Anadolu Bölgesi'ne çalışmaya gelen mevsimlik tarım işçileri ihmal yüzünden trafikte can veriyor.  Şoförler; kantara çıkıp, ceza yememek için yorgun bir şekilde gece vakti trafiğe çıkmaya karar veriyor. Ölümlü ve yaralanmalı kazalar da kaçınılmaz oluyor

Havaların ısınmasıyla tarlalarda çalışmak üzere yollara çıkan mevsimlik tarım işçilerinden yine kötü haberler gelmeye başladı. Mevsimlik işçilerin çalışma dönemi başlıyor. Konya'ya her yıl 10 bine yakın mevsimlik işçi geliyor.Yaz dönemi boyunca tarım ürünlerinin hasadını yaparak geçim kaynaklarını sağlayan ve ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen mevsimlik tarım işçileri, zor şartlar altında çalışıyor. Bazıları da şehir merkezinden minibüslerle köylere çalışmaya gidiyor. İşçilerin çoğu minibüslerle seyahat ederken, bazı işçiler de hala kamyon ve kamyonet kasasında seyahat ediyor. Çalışma sezonunun açılması ile birlikte kazalar da kaçınılmaz oluyor. Önceki gün Konya'nın Ereğli ilçesi yakınlarında işçileri taşıyan minibüsün devrilmesi, işçilerin ulaşımda yaşadığı can güvenliği zaafiyetini bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

KANTARDAN KAÇIP KAZA YAPIYORLAR

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Başkanı Ahmet Bestil, mevsimlik işçilerin büyük sıkıntılarla boğuştuğunu kaydetti. Bestil, işçileri taşıyan şoförlerin kantara girmek istemediklerini bu yüzden de yola gece çıkmayı tercih ettiklerini dile getirdi. “Şoförler, gece yola uykusuz çıkıyorlar” diyen Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yorgun oluyorlar. Şoförler, milli ekonomiye katkı sağladıklarını belirtiyorlar. Kantarda yazılan cezaları ise uygun bulmuyorlar. Uygulamanın kaldırılmasını istiyorlar. Normalde gündüz gelmeleri gerekirken sırf bu yüzden gece çıkıyorlar.”

ŞOFÖRLER YOLA YORGUN ÇIKIYOR

Ilgın Şoförler Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kerim Yüksel Eskici, işçileri taşıyan şoförlerin tek başına yola çıktığını ve bunların da çok yorgun olduğunu ifade etti. Eskici, şoförlerin daha fazla işçi taşımak için araçlarının arkasına römork taktıklarını da söyledi. İşçilerin kazaya maruz kalmaması için yetkililerin denetimi daha da sıklaştırması gerektiğini aktaran Eskici, daha sonra şunları kaydetti: “İşçileri taşıyan uyanık şoförler, ana yollardan ziyade ara yolları kullanıyorlar. Farklı illerden tek şoför olarak yola çıkıyorlar. İnsan canını hiçe sayarak, işçilerin hayatını tehlikeye atıyorlar. Her yıl bu gibi kazaları duyuyoruz. Aslına bakılırsa duymak istemiyoruz. Çünkü yaralanan işçiler kadar ölenler de oluyor. Zor şartlar altında çalışıyorlar. Hala kendilerine çile oluyor.” 

İŞÇİLERİ KÖLE OLARAK GÖRÜYORLAR

Ülkücü İşçiler Derneği Genel Merkez Yöneticisi Eğitim İşleri Başkan Yardımcısı Oğuzhan Yıldırım, işçi sorunları ile ilgili bilgiler verdi. Konya'nın mevsimlik işçilerin yoğun olarak geldiği bir il olduğunu kaydetti. Yıldırım, “İl ve ilçelerde çalışan daimi ve mevsimlik işçilerimiz birtakım sıkıntılar yaşıyor” dedi. Zor şartlar altında ekmek parası kazanmak için canını hiçe sayan işçilerin maddi ve manevi hak ettiklerini alamadığını belirten Yıldırım, işçilerin köle gibi görüldüğünü aktardı. İşçilerin, sosyal yaşamdan koptuklarını da dile getiren Yıldırım, “Geçim sıkıntısı işçilerin belini büküyor, hayatlarını zehir ediyor. İşverenler daha fazla kar elde edebilmek için gerekli iş güvenliği önlemlerini almıyor.  İşçi kazaları da böylelikle kaçınılmaz oluyor. İnsan canı, bu kadar ucuz değil. Geçmiş yıllarda hepimiz 20 kişilik minibüslerde kat kat fazlasıyla işçilerin taşındığına şahit olduk. Ölümlü ve yaralanmalı kazalarla üzüldük. Birileri kendi cebini ve menfaatini düşünürken, onlarca insanın hayatını tehlikeye atmayı göze alabiliyor. Merhamet elden bırakılmamalı” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.