İhd, Pkk Tarafından Kaçırılan 2 İşçinin Serbest Bırakılmasını İstedi

İhd, Pkk Tarafından Kaçırılan 2 İşçinin Serbest Bırakılmasını İstedi

Mardin’in Dargeçit ilçesinde yapımı devam eden Ilısu barajı inşaatında çalışan Zübeyr Bulut ve Şükrü Çiçek adlı 2 işçi 5 gün önce PKK tarafından kaçırıldı. İşçilerin kaçırılmasının ardından İHD’ye başvuran işçi...

Mardin’in Dargeçit ilçesinde yapımı devam eden Ilısu barajı inşaatında çalışan Zübeyr Bulut ve Şükrü Çiçek adlı 2 işçi 5 gün önce PKK tarafından kaçırıldı. İşçilerin kaçırılmasının ardından İHD’ye başvuran işçi yakınları, işçilerin serbest bırakılmasını istedi.

Konu ile ilgili İHD binasında basın açıklaması düzenleyen İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu ve Zubeyr Bulut’un eşi Fatma Bulut ile Şükrü Çiçek’in eşi Rabia Çiçek, PKK tarafından kaçırılan işçilerin bir an önce serbest bırakılmasını söyledi. 21.08.2014 tarihinde Dargeçit Ilısu baraj yapımında çalışan 2 işçinin, PKK gerillaları tarafından alıkonulduğunu belirten İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, işçilerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Özgürlük hakkı, yaşam hakkı temel ve korunması gereken haklar olduğunu belirten Kuzu, "Bu hak tabi, insanın en kutsal hakları niteliğindedir. İnsan hakları derneği olarak alıkonulan bu işçilerin özgürlük haklarının temel bir hak olduğunu, ailelerinin daha fazla acı çekmelerine izin verilmeden PKK tarafından serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Devletin, alıkonulan bu işçilerin yaşam haklarını tehlikeye sokabilecek herhangi bir operasyon veya benzeri faaliyetlerden çekinmesi gerektiğini de hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak bu işçilerin serbest bırakılmasını, serbest bırakılma konusunda Mardin'deki sivil toplum örgütleri ile beraber sorumluluk almaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz." dedi.

'BARAJLAR İNSANLIĞA AİT KÜLTÜRLERİ YOL EDİYOR'

Enerji elde etme gerekçesiyle yoğun olarak HES ve barajlar inşa edilmesine de tepki gösteren Kuzu, şöyle konuştu: "HES ve barajlar doğanın tahrip edilmesine, insanlığa ait kültürel değerlerin yok edilmesine ve aynı zamanda insanın doğal yaşama alanlarını yok olmasına neden oluyor. Dargeçit ilçesi sınırlarında Dicle Nehri üzerinde yapılan Ilısu barajı da Hasankeyf gibi insanlık mirasını yok etti ve doğasal bir felakete yol açtı. Kürdistan’da yapılan barajların sadece enerji elde etmek amacı ile yapılmadığı, güvenlik öncelikli bir amacı güttüğü kamuoyu tarafından bilinmektedir. Barış süreci güvenirliğini çok ciddi anlamda zedeleyen güvenlik barajlarının yapımına devam edilmesi, yapımı devam eden barajların durdurulmamış olması ciddi anlamda devletin barış sürecine yaklaşımındaki niyetini sorgulamaya açık tutmaktadır. Kürt halkı ve temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin, akil adamların sürecin en başından beri baraj yapımlarının durdurulması yönündeki taleplerinin şu ana kadar karşılanmamış olması barış ve çözüm süreci açısından ciddi bir handikap taşıyor. En son Siirt’te HES faciasını gördük. 6 insan yaşamını yitirdi. HES ve barajlar felakettir. Doğa, kültürel ve insanlık katliamdır. Bu anlamda devletin bir an önce Hasankeyf gibi tarihsel bir mirası sular altında bırakacak, bölgedeki doğa dengesini bozacak, doğa tahribi yanı sıra insan habitatının dengesini bozacak, yeniden zorunlu göçe neden olacak Ilısu baraj yapımına son vermesini talep ediyoruz."

Kaçırılan işçi Şükrü Çiçek’in eşi Rabia Çiçek ise eşinin ekmek parası için barajda çalıştığını belirterek, eşinin kazandığı bu para ile 9 tane çocuğunun geçimini sağladıklarını ve bu nedenle eşinin bir an önce bırakılmasını istedi. Zübeyir Bulut’un eşi Fatma Bulut da 3 tane çocuğu bulunduğunu, ekmek parası için eşinin Hatay’dan Mardin’e geldiğini söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.