İç Anadolu’nun Karadenizi Derbent

İç Anadolu’nun Karadenizi Derbent
Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonu olarak yaptığımız ilçe gezilerinin bu ayki durağını Derbent ilçesi oluşturdu.
 Küçük ancak küçük olmasına karşın oldukça şirin bir ilçe olan Derbent’in en büyük özelliği yazın aşırı sıcaklarda oldukça serin bir havaya ve Türkiye’nin neredeyse tek doğal soğuk hava deposu konumunda olan ‘Peynirini Mağarası’na sahip olması. Bu nedenle de bölge halkı tarafından, “İç Anadolu’nun Karadenizi’ olarak lanse ediliyor.
Böylesine özellikleri olan ilçenin gezisi de diğer ilçelerde olduğu gibi iki gün sürdü. Geleneksel hale getirdiğimiz röportajlar, haberler ve çekimlerde ilk olarak İlçe kaymakamımızı daha sonra belediye başkanımızı ziyaret ettik. İkinci durağımız olan belediye başkanlığında bizleri oldukça sıcak karşılayan Başkan Hamdi Acar ve tüm personeline teşekkür ediyoruz. Belediye başkanı ile yaptığımız söyleşide hem Derbent’i daha yakından tanıma imkanı bulduk hem özelliklerini öğrendik.
Başkanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1960 yılında Derbent’te doğdum. İlk, orta ve lise tahsilini Konya’da, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yaptım. 1990 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi’nde memuriyet hayatım başladı. USAM, Fuar, Saray İdare ve Halkla İlişkiler, Zabıta ve APK Müdürlükleri görevinde bulundum. 2004 seçimlerinde Derbent Belediye Başkanlığına seçildim. Bu ikinci dönemim. Evli ve üç çocuk babasıyım.
İlçenizin kısa bir tanımını yapar mısınız?
İç Anadolu’nun Karadenizi olan Derbent ilçesi her yönü ile görülmeye değer ve Konya’ya sadece yarım saatlik mesafede. Her ne kadar şu anda nüfusu az olan ilçeler arasında sayılsa da önümüzdeki yıllarda Derbent’in Konya’nın en popüler ilçelerinden birisi olacağına inanıyorum. Çünkü her türlü doğal güzellikleri ile çam kokusu ile yaylaları ile serin ve temiz havası ile Konya’nın ihtiyaç duyduğu bir boşluğu dolduracak. Konya’nın yazın sıcak ve sıkıntılı havasından kışın ise kirli havasından kurtulmak isteyen herkesin gelmek isteyeceği bir yer olacak. Her şeyden önemlisi Derbent, rakımın 2 bin 385 metreye kadar yükseldiği baharda kekik kokusu ile asırlık çamlar ile bezendiği bir ortamla insana çok büyük huzur ve yaşama sevinci verecek, bu açıdan Derbent’in istikbali parlak.
İlçenizin başlıca sorunları neler?
Böylesine güzel ilçemizin mutlaka sorunları da var. Bunları da aşmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Derbent genel manzarası ile köyden kente dönüşmeye çalışan bir yer. Derbent’in ilçe olması çok nüfusunun veya ekonomisinin iyi olmasından kaynaklanmadı. Biraz stratejik ortama sahip olduğu için ilçe oldu. Biz de bu güzel ilçemizin içini doldurmak için çalışıyoruz.
Burada yatırımlar önemli rol oynuyor. Özel şirket, yatırımcı ve iş adamları el atmadığı sürece belediye veya diğer idareceler ne kadar çırpınırsa çırpınsın bir yerlere varmak mümkün değil. Bölgemiz özellikle hayvancılık konusunda önemli bir yer olabilir. Bununla ilgili et ve süt entegre tesisleri kurulabilir. Özellikle büyükbaş hayvancılık Derbent’te biraz daha artıyor. İki tane büyükbaş hayvanın sağladığı süt geliri, Konya’da çalışmaya giden gençlerimizin aldığı asgari ücret kadar. Bunun için gençlerimizin Derbent’ten kaçması doğru değil. Burada gerçekten Derbent’in hakkını veren, hayvancılık ve tarım ile uğraşan bir çiftçi Konya’daki sabit gelirli insanın iki üç katı kazanç sağlayabilir.
Bizim bunu yaygınlaştırmamız gerekir. Gençler yeter ki Derbent’ten kaçmasın biz kendilerine her konuda destek olmaya hazırız. Derbent’te arıcılık var, fasulye üretimi var, meyvecilik var, hayvancılık var. Yeter ki insanımız buna talip olsun biz her türlü altyapı hizmetini vermeye hazırız. Konya’da belki 40 ile 50 bin arasında Derbentli var ama Derbent ile ilişkileri çok az. Bu kopukluğu ortadan kaldırmamız lazım. Derbent dışında yaşayan iş adamlarımız ve hemşerilerimiz mutlaka bu çağrımıza kulak vermeli.
Belediye olarak sorunlarınız neler?
Belediye çalışmalarımızın ikinci dönemine girdik. İlk dönem, yılların birikimiyle, ‘Başkanım sadece şu hizmeti yapsanız yeter’ denilen 8–10 kalem işi yaptık. Bu yıl bunun rahatlığını yaşıyoruz. Bu yıl İller Bankası’ndan alınan gelir nüfusa bağlı olarak ne yazık ki düştü ancak tüm bu düşüşe rağmen şu an biz birçok ilçeye göre iyiyiz, personel maaşlarımızı düzenli olarak ödüyoruz. Geçen yıllarda yatırımlarımızın çoğunu gerçekleştirdiğimiz için rahatız. Gelirimiz düşse de bir eksiğimiz olmadı. Belediye olarak yaptığımız çalışmaları halkımız biliyor. Bizim iki dönemdir yaptığımız hizmetler Allaha şükür amacına ulaştı İller Bankası gelirleri düşmesine rağmen devraldığımız borçları ödüyoruz.
Yaptığınız ve yapmayı hedeflediğiniz hizmetler ne durumda?
İlk olarak ilçemize gelen tali yolları genişlettik. İlçeye Konya’dan daha rahat ulaşımını sağladık. Derbent’in arazisini sulu tarıma geçirmek için üç adet gölet faaliyete geçti. Böylelikle sulanabilir tarım arazisi oranı arttı. Vahşi sulamanın önüne geçmek için arazinin büyük bölümünü damlama sulama sistemine geçirdik. Son olarak Süleyman Yaylasında bir gölet çalışması var. Orası da bitince Derbent bütün alanı sulu tarıma geçen bir yer olacak. Tarım ile ilgili hedefimiz tamamı organik olan ürün yetiştiriciliği ile ilk sıralarda yer almak. Derbent’in hizmet noktasında önümüzdeki günlerde en büyük hedefi yüksek okulun getirilmesi, bunun için girişimlerimizi yaptık. Yüksek okulun gelmesi ilçenin sosyal yönden de kalkınması için ciddi bir yatırım olacak. Bunun için her türlü imkanımız hazır. Derbent’e gelecek olan öğrencilerimiz sayesinde Derbent yeniden hayat bulacak ve canlanacak. Bu hedefimizi gerçekleştirdiğimiz zaman Derbent bölgenin parlayan yıldızı olacak.
Petrol istasyonu kazandırıldı
Öte yandan adımız ilçeydi ama bir petrol istasyonumuz yoktu. Biz ilçe olmaya çalışan bir ilçeyiz. İlçemize tankerle petrol geliyordu. Bu bir ilçe için hoş bir manzara değil. Bu anlamda petrol istasyonu için bir çalışma yaptık. Bu konuda sağolsun Konya’da olan Derbentli hemşerimiz Mehmet Biberci’nin gayretleri ile petrol istasyonu yapıldı ve bu önemli eksiğimiz de tamamlandı. Bir diğer eksikliğimiz de misafirhanemizdi. Gelen misafirleri ağırlayacak bir yerimiz yoktu. Küçük bir otel yapıp faaliyete geçirdik.
Hizmet binası tüm ilçelere örnek oldu
Bir diğer hizmetimiz belediye hizmet binası oldu ki, iddialı konuşuyorum hizmet binamız çevredeki ilçelerin hiç birinde yok. Belediyeye çağdaş bir ofis sistemi kazandırarak çalışma verimini artırdık. Çalışanlar arasında oto kontrol sağladık. Üst katına kültür merkezi açarak, eğitim amaçlı kültürel ve sosyal faaliyetlerin yapılacağı modern bir yer yaptık.
Bunun yanında iş merkezi ihtiyacı var denilmişti. 15 tane dükkân yaparak iş yeri açığımızı da gerçekleştirdik. Aşağı yukarı 6–7 yıldır da aşevi hizmeti veriyoruz. Aslında bunu gururla söylemiyoruz. Çünkü bu ilçemizde fakir insanların olduğunu gösteriyor. Biz en azından o insanları düzenli bir hizmetle yani 15 km kadar servis gidiyor. Fakirlere ve yemek yapacak durumda olmayanlara Ribat Aşevi ile birlikte bu faaliyeti sürdürüyoruz.
Derbent’in tarihi yazıldı
Daha önce Derbent ile ilgili geniş çaplı bir kaynak eser bulunmuyordu. Bunu göz önüne alan Derbent Belediyesi, Araştırmacı-Yazar Fahrettin Alişar’ın hazırladığı Derbent Tarihi adlı kitabı bastırarak piyasaya sundu. Derbent’in kuruluşu, tarihçesi, yöresel özellikleri, sülale adları gibi birçok bilginin yer aldığı kitap, Derbent’i tanıtan fotoğraflarla tamamlanıyor.
Derbent yöresinde yaz kış yerleşimli yaylalar çoğunluktadır. Ancak yıllar boyu uzak bölgelerde kalan yaylalara elektrik götürülmemiştir. Derbent Belediyesi 2004 seçimlerinden sonra ilgili birimlerle sık sık görüşerek sorunu dile getirmiş ve Alişar bölgesine elektrik verilmesini sağlamıştır. Yıllarca su mücadelesi veren Tımışlar Yaylası’nın 40 yıl süren su özlemi belediyemiz tarafından giderildi. Yaylaya yapılan ve cazibe ile akan çeşme, bölgede yaşayan halkımızın içme kullanma suyu ihtiyacını karşılamaktadır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.