Hükümeti Hırsızlıkla Suçlayan Üniversiteliye Bakanlıktan Yargılama İzni Çıkmadı

Hükümeti Hırsızlıkla Suçlayan Üniversiteliye Bakanlıktan Yargılama İzni Çıkmadı

Adalet Bakanlığı, twetter hesabından 'hırsızlık yapmayın, hükümet rekabetten hoşlanmaz' ifadesini yazan üniversite öğrencisi hakkında soruşturma izni vermedi. Bir avukatın TCK’nın 301. maddesi gereğince söz konusu öğrenci hakkında,...

Adalet Bakanlığı, twetter hesabından 'hırsızlık yapmayın, hükümet rekabetten hoşlanmaz' ifadesini yazan üniversite öğrencisi hakkında soruşturma izni vermedi. Bir avukatın TCK’nın 301. maddesi gereğince söz konusu öğrenci hakkında, ‘hükümeti alenen aşağılama’ suçundan yargılanması talebini Adalet Bakanlığı, bakan oluru ile 2013/2353 sayılı yazısıyla olur vermedi. Hukukçular, Adalet Bakanlığı'nın, bu kararı ile gencin twetterdeki mesajını ifade özgürlüğü olarak kabul ettiği anlamına geldiğini kaydetti.

    Eskişehir’de üniversite okuyan Ç.S. (21), 21 Ocak 2013 tarihinde, ‘Süvari Çağrı’ isimli twetter hesabında, ‘hırsızlık yapmayın, hükümet rekabetten hoşlanmaz’ ifadesini yazdı. Üniversiteli Ç.S.’nin twetterde yazdığı bu ifade başına dert oldu. Avukat Caner Çalış, Ç.S.’nin twetterden paylaştığı, ifadesiyi yargıya taşıdı. Avukat Çalış, Ç.S. hakkında, TCK’nın 301 maddesi gereğince ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılamak’ suçundan yargılanması için Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu.

    Ç.S., savcılık ifadesinde suçu kabul etmedi, hesabın kendisine ait olmadığını bildirdi. Yapılan incelemede, Ç.S.’nin mesajı attığına kuvvetle muhtemel olduğuna karar veren savcılık, olayın ‘Hükümeti alenen aşağılamak’ suçu kapsamına girdiğini, TCK’nın 301/1-4 maddesince de yargılanmasına karar verdi. Ancak savcılık, bir şahıs ile ilgili bu maddeden soruşturma yapılabilmesi için 2008’de yürürlüğe giren “TCK 301 maddesinden bir şahsın yargılanması Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlıdır” maddesi gereğince, Ç.S.’nin yargılanması için Adalet Bakanlığından izin istedi. Başvuruyu inceleyen bakanlık, bakan oluru ile 2013/2353 sayılı yazısıyla twetter hesabından, ‘hırsızlık yapmayın, hükümet rekabetten hoşlanmaz’ ifadesini yazan Ç.S. için soruşturma izni vermedi, kararı savcılığa bildirdi. Savcılık, bunun üzerine Ç.S. hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Durumu şikayetçi Çalış ile şüpheli Ç.S.’ye bildirdi. Ancak şikayetçinin istemesi halinde Adalet Bakanlığı'nın kararını, tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde yetkili ve görevli Eskişehir Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edebileceği kaydedildi.

Şikayetçi Avukat Caner Çalış, savcılığın ilgili ifadenin twetterden Ç.S. tarafından kendi hesabından atıldığının tespit ettiğini, olayın TCK 301/1-4. maddesi kapsamına girdiğini, bu nedenle şahıs hakkında soruşturma yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı izninin gerektiğini söyledi.

    2006-2007 yıllarında Elif Şafak, Orhan Pamuk ve Hrant Dink gibi önemli aydınların TCK 301’den yargılandığını, bunun üzerine AB ve kamuoyundan, ilgili maddenin‘ ifade özgürlüğünü ihlal ediyor’ gerekçesiyle Türkiye’nin tepki aldığını aktaran Avukat Çalış, bu gelişmeler üzerine hükümetin 2008’de TCK 301’den şikayet edilen kişilerin yargılanmasının Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlandığını kaydetti.

    "Burada önemli, güzel bir gelişme var." diyen Avukat Çalış, şöyle dedi: "Hükümete sosyal medya üzerinden ‘hırsız’ diyen, hırsızlıkla suçlayan ve bu ifadelerle ‘alenen aşağılayan’ birine Adalet Bakanlığı yargılanması, hakkında soruşturulması için izin vermedi. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda izin vermemesi hukuk açısından çok önemli bir gelişme. Bakanlık, bu kararı ile kişinin söylediklerini adeta ifade özgürlüğü olarak görmüş ve kabul etmiştir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.