‘hukuk Soygun Ve Yağmaların Aracı Haline Getirilmemeli’

‘hukuk Soygun Ve Yağmaların Aracı Haline Getirilmemeli’

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, son dönemlerde hukuk adına birçok haksızlıkların meşrulaştırıldığına dikkat çekerek, “Hukukun yozlaştırılmaması, kanunların soygun ve yağmaların aracı...

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, son dönemlerde hukuk adına birçok haksızlıkların meşrulaştırıldığına dikkat çekerek, “Hukukun yozlaştırılmaması, kanunların soygun ve yağmaların aracı haline getirilmemesi gerekir.” dedi.

Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksekokulu 2013-2014 mezuniyet töreni, Tepekule Kongre Merkezi’nde yapıldı. Geçen öğretim yılında fakülteden 146 öğrenci mezun oldu. Törende konuşan Dekan Karakoç, hukuk fakültelerindeki fiziki yetersizliklere dikkat çekti. Fakültenin kuruluşundan bu yana 10 bin 474 öğrencinin mezun olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karakoç, fiziki yetersizliklerden dolayı beş öğrenciden üçünün oturacak yeri bulunduğunu aktardı. Yeni fakülte binasının gelecek yıl hizmete girmesini beklediklerini ifade eden Karakoç, “Türkiye genelinde her yıl 207 bin öğrenci, hukuk fakültesini tercih edilyor. Hukuk fakültelerinin kontenjanları, YÖK tarafından masabaşında belirleniyor. Kontenjanlar belirlenirken fakültelerin fiziki mekanlarının yetersizliği gözönünde bulundurulmuyor. Fakülteye kaydolan öğrencilerin hepsinin derslere devam etmelerini istemeleri halinde dersliklerde oturacak yer bulmaları mümkün değil. Nitekim fakültemizde beş öğrenciden üçünün oturacak yeri yoktur. Bu tür kontenjan belirleme yöntemine derhal son verilmelidir.” diye konuştu. Hukuk, özellikle de yargı alanlarında ortaya çıkan sıkıntıların, eksikliklerin, aksaklıkların faturasının tek başına hukuk fakültelerine çıkarılmasının haksızlık olduğunu savunan Prof. Dr. Karakoç, “Bu alandaki sorun müşterektir.” ifadelerini kullandı.

‘HUKUK, HER TÜRLÜ HIRS VE AÇGÖZLÜLÜĞÜN SİLAHI HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ’

Prof. Dr. Yusuf Karakoç, konuşmasında son dönemlerde yaşanan hukuk ihlallerini de eleştirdi. İnsanların kanunlara uymasını sağlamanın en önemli yolunun, kanunları saygıdeğer kılmak olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Karakoç, toplum ihtiyaçlarına cevap verebilen, uzlaşmacı, hukuk ilkelerine uygun, kalıcı bir anayasa yapılarak yürürlüğe koyulması istedi. “Hukukun yozlaştırılmaması, kanunların soygun ve yağmaların aracı haline getirilmemesi gerekir.” diyen Prof. Dr. Karakoç, şöyle devam etti: “Günümüzde hukuk adına birçok haksızlık meşrulaştırılıyor veya hukuk, bazen haksızlıkların aracı haline getiriliyor. Oysa hukuk asli amacının tam aksi yönde, her türlü hırs ve aç gözlülüğün silahı haline dönüştürülmemelidir. Suçu denetim altına alarak azaltması beklenirken cezalandırılması gereken kötülüklerin kaynağı haline getirilmemelidir.”

Genç mezunlardan, hukuka sahip çıkmalarını da isteyen Dekan Karakoç, “Adaletin yılmaz savunucuları genç meslektaşlarım; hukuk, hakkın var olması ve korunması için var olmalıdır. Hukukun en önemli işlevi had çizme, sınır koyma ve düzen sağlamadır. Hukuk, haddini aşana haddini bildirmedir. Yargı, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkelerinin hayata geçirilmesinin teminatıdır. Yargı, son sözü söyleyecek olan erktir. Denetim yapma ve dengeyi sağlama görevi yargıya aittir. Yargı çaresizlerin çaresi, çaresizlerin son sığınağıdır. Yargının işini ve işlevini gereği gibi yerine getirebilmesi için onu etkileyebilecek, yanlış yapmasına yol açacak her türlü tutum ve davranışlardan kaçınılmalı. İyi bir hukukçu olabilmek için kurallara, kavramlara, kurumlara, kaynaklara ve kendinize hakim olunuz. Ayrıca iyi bir entelektüel olabilmeli, insan ve toplumu iyi tanımalısınız. Sorunlar üzerinde de düşünerek doğru karar verebilmeli, bir olgunluğa kavuşmalısınız.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.