Hububata faydalı, meyveye zararlı

Hububata faydalı, meyveye zararlı

MZO Başkanı Ali Ataiyibiner, Konyayı etkisi altına alan kar yağışının hububata zararının olmayacağını fakat çiçek dönemine girildiği için meyvelerde olumsuz etkisinin olabileceğini söyledi

Dün sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, uzun zamandır kar özlemi çeken Konyalıları sevindirdi. Kar yağışı doğada güzel manzaralar oluşturdu. Fakat karın yer yer tipiye dönüşmesiyle hayatı da olumsuz etkiledi. Yaklaşık 1 saat kadar süren kar yağışı nedeniyle yayalar yürümekte zorlandı, trafikteki araçlar yavaş seyretmek zorunda kaldı. Kar yağışı çiftçiyi de sevindirdi. Yağışlarla birlikte hububatta yüzde 10’a varan verim artışı beklenirken, yaşanacak don olayının meyve ağaçlarına zarar verebileceği belirtildi.
YAŞANACAK DON MEYVEYE ZARAR VERİR
Meram Ziraat Odası (MZO) Başkanı Ali Ataiyibiner, dün etkisini göstermeye başlayan kar yağışının hububat ürünlerine herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağını fakat çiçekleme dönemine girildiği için meyve ağaçlarında üşümeye neden olabileceğini kaydetti. Meteorolojiden alınan bilgiye göre sıcaklıkların eksi değerlere düşeceğini ifade eden Ali Ataiyibin bu durumun meyvelerde sıkıntıya yol açabileceğini kaydetti. Ataiyibiner, “Havaların önümüzdeki günlerde soğuyacak olması hububat ürünlerinde hiçbir zararı olmaz. Diğer yandan çiçeklenme dönemine girildiği için yaşanacak bir don olayı meyve ağaçlarında verim kaybına neden olabilir. Bu nedenle çiftçiler tedbir almalıdır” dedi. Don olayına karşı meyveleri dondan korumak için kullanılacak bitki antifrizleri kullanmaları uyarısında bulunan Ataiyibiner, “Bu antifrizler uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü fazla atılan ilaç meyveye zarar verebilir bu durum verim kaybına sebep olur. Çiftçiler saman yakmak suretiyle veya bazı tedbirlerle meyveleri dondan korumaya çalışıyorlar.”
HUBUBATTA VERİMİ YÜZDE 10 ARTTIRIR
Ama bitki antifrizi konusunda uzmandan yararlanmaları önemlidir” diye konuştu. Yağan kar yağışının hububat ürünlerin yüzde 10’a varan bir artışa neden olabileceğine dikkat çeken Ataiyibiner, fakat bunun gerçekleşmesi için nisan ve mayıs aylarında yağacak yağmurların büyük önem taşıdığını dile getirdi. Sözlerine şöyle devam eden Ataiyibiner, “Bu yıl sertifikalı tohumlarında kullanılması verim kalitesini artıracaktır. Yağışların da iyi gitmesiyle verim kalitesinin yüzde 10 artmasını bekliyoruz”
BEYŞEHİR VE KULU'DA KAR YAĞIŞI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Beyşehir ve Kulu ilçelerinde dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.  Kar kalınlığının 5 santimetreye ulaştığı bildirildi. Kulu Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri, ilçede dün akşam başlayan kar yağışının perşembe gününe kadar aralıklarla devam edeceğini bildirdi. Kar yağışı nedeniyle Beyşehir Gölü'ndeki balıkçılar da avlanmaya çıkamadı.
BEYŞEHİR'DE MART KARI BEYAZA BÜRÜDÜ
Beyşehir’de akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı ilçeyi beyaz örtüye büründürdü.
İlçe merkezinde sabah saatlerine kadar aralıklarla devam eden kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkilerken, yüksek kesimlerde kar yüksekliği 10 santimetreye ulaştı. Beyşehir'de günlerdir devam eden güneşli havanın ardından Mart ayının ilk haftasında gelen kar yağışı, vatandaşları çıkardıkları kışlık palto ve botlarını yeniden giymek durumunda bıraktı. Trafiğin yoğun olduğu okul önlerinde önlem alan trafik polisleri, trafik akışını sağlamaya çalışırken, araçlarında kar temizliği yapan bazı sürücülere de yardım etti. Kar yağışı ile birlikte havaların soğuması Beyşehir Gölü'nde avlanmaya çıkan balıkçıları da olumsuz yönde etkiledi. Gölde avlanan balıkçıların büyük bölümünün kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle avlanmaya çıkmadığı, teknelerinin limanlarında beklediği gözlendi.
Beyşehir'de kar yağışına rağmen yolların ulaşıma açık olduğu, sürücülerin dikkatli ve yavaş seyretmeleri gerektiği bildirildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.