Hsyk'nın Değişiklik Öngören Kanun Teklifinden 4 Ve 5. Maddeler Çıkarıldı

Hsyk'nın Değişiklik Öngören Kanun Teklifinden 4 Ve 5. Maddeler Çıkarıldı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'nda üçüncü gün görüşmeleri başladı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'nda üçüncü gün görüşmeleri başladı. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya yönetiminde bugün kanun teklifinin maddeleri üzerinde müzakereler başladı. Teklifin 3. maddesi üzerinde görüşmelerde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da komisyonda hazır bulunuyor. Üçüncü madde AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi. AK Parti'nin oylarıyla kanun teklifinden 4 ve 5. maddeler çıkarıldı. Komisyonda şu an 6. madde görüşülüyor.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Mevlid Kandili'ni bir Bilal uğruna Mecliste geçirmek zorunda kaldıklarını" belirterek Allah'ın kendi mazeretlerini kabul edeceğini ancak AK Parti'lilerin mazeretini kabul etmeyeceğini söyledi.

3. Madde'yle, Hakimler ve Savcılar Kanununun "Yurtdışında görevlendirme ve mali haklar" başlıklı 50. maddesinin birinci fıkrası değiştirilerek hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmelerinin bakanlık tarafından yapılması öngörülüyor.

TEKLİFTEN ÇIKARILAN MADDELER

Madde 4- Anayasanın 140'ıncı maddesinin altıncı fıkrasında, hakimler ve savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlı oldukları hükmüne yer verilmiştir. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 113 üncü maddesinde, adalet komisyonlarının kuruluşu, 114 üncü maddesinde ise görevleri düzenlenmiştir. 114 üncü maddede düzenlenen görevler esas itibariyle adli ve idari yargı personeli ile ceza infaz kurumlan personeline ilişkin "idari" nitelikli görevlerdir. Bu sebeple 113 üncü maddede değişiklik yapılarak komisyonların oluşumundaki yetki Adalet Bakanlığına verilmektedir.

Madde 5- 2802 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinde yapılan değişiklikle adli yargı ilk derece adalet komisyonlarının oluşumunda yetki Adalet Bakanlığına verildiğinden, zorunlu hallerde hakim görevlendirilmesine adalet komisyonlarınca devam edilmesi yargı bağımsızlığı bakımından doğru bulunmadığından, bu yetki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca önceden belirlenen hakim ya da mahkeme başkamna verilmektedir. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.