Horlamanın zararı sadece gürültüyle kalmıyor
ABD'de yapılan araştırmada gece 9 saatten fazla uyuyan horlayan bir insanın, 7 saat uyuyan horlamayan bir insana göre iki kat daha fazla bağırsak kanserine yakalanma riskinin olduğu belirtildi. Araştırma uzun süre uyumak ile kolorektal kanser arasında kayda değer şekilde bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Özellikle horlayan ve obez insanlarda bu risk artıyor.
Sonuç olarak engelleyici uyku apnesinin -uyku sırasında kesik kesik nefes almaya neden olan bir tür horlama- bu kanser riskinin artmasında etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanların görüşüne göre çünkü uyku apnesi horlaması ve uzun süreli uyku eğilimi uykuyu bozuyor ve insanı daha yorgun yapıyor.
Araştırmaya Harvard Tıp Fakultesi'nden Dr. Xuehong Zhang öncülük yaptı. Uzmanlar katılımcıların 24 saatlik periyotta uyku saatlerini ve ve horlamalarını ele aldı. Toplam 76 bin 368 kadın ve 30 bin 121 kişinin bilgileri değerlşendirildi ve bunlardan 1973 kolorektal kanseri olduğu belirlendi.
Araştırma sonunda aşırı kilolu veya düzenli horlayan ve günde 9 saatten fazla uyuyanları, aşırı kilolu veya horlayan, günde 7 saat uyuyan insanlarla karşılaştırıldığında 1.4 ile 2 kat daha fazla kolorektal kanserine yakalandığı tespit edildi.
Genel tavsiye yetişkinlerin günde yedi veya sekiz saat uyumaları yönünde. Araştırmayı yapan uzmanlar uzun süreli uyku ile kolorektal kanseri arasında bir bağ olduğunu ileri sürüyor. Engelleyici uyku apnesine neden olan en yaygın sebep vücudun fazla kiloları ve gürültülü horlama. Bilim insanları uyku bozulmasının uyku apnesi nedeniyle olduğunu ve bun un da uykunun kalitesini düşürdüğünü, uykusuzluğu artırdığını ve sonuç olarak uyku süresini artırdığını belirtti.
Aralıklı olarak oksijen eksikliğinin tümörün gelişmesinde etkili olduğu ifade edildi. Dr. Zhang uyku süresi ile bu hastalığın gelişimi arasındaki ilişkinin ardındaki mekanizmayı anlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.