Hollandada Mevlananın mesajları konuşuldu

Hollandada Mevlananın mesajları konuşuldu

Hollanda Leiden Üniversitesi, Sosyal Bilimler Fakültesinde Konya Kriterleri toplantısına öğrenciler büyük ilgi gösterdi

Hollanda Leiden Üniversitesi, Sosyal Bilimler Fakültesi’nde ‘Konya Kriterleri’ toplantısına öğrenciler büyük ilgi gösterdi. UETD Hollanda ve Leiden Üniversitesi Biruni Öğrenci Derneği tarafında ortaklaşa organize edilen Konya Kriterleri tartışmasında Hollandalı Abdulwahid van Bommel, Leiden Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ashgar Seyed-Gohrab, Hollanda Sufi Hareketi Başkanı Ameen Carp, Hollanda Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni ve UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör birer konuşma yaparak, Konya Kriterleri tartışmasına katkıda bulundu. Program Hollanda Türk Tasavvuf Musikisi Korosu Tevazü‘den Hakan Uyrum’un Ney dinletisi ile başladı.

Gençlerin Mevlana’ya ilgi göstermesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan yazar Abdulwahid van Bommel, Rumi’nin yaşadığı dönemde Farsça kullanılmasından dolayı kitaplarını o dilde yazdığını ve Mesnevi’nin ilk kelimesinin ‘Bişnev’ olduğunu söyledi. ‘Bişnev’in ‘Dinle’ anlamına geldiğini ve Mesnevi’nin, “Dinle, bu ney nasıl şikayet ediyor, ayrılıkları nasıl anlatıyor… Beni kamışlıktan kestiklerinden beri feryadımdan erkek, kadın... herkes ağlayıp inledi…” başladığını söyledi.

Konya Kriterlerinin Doğu ile Batı’yı buluşturduğunu söyleyen Leiden Üniversitesi İran Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Ashgar Seyed-Gohrab, İslam dünyasının büyük şair ve yazarlarından Sadi’nin Fransız Devrimi ve aydınlanma hareketine büyük katkı sağlamış Voltaire’yi, İran’lı şair Hâfız’ın ve Fuzûlî’nin ünlü Alman şairi, oyun yazarı ve düşünürü Goeth‘'yi nasıl etkilemişse, Mevlana’nın da birçok Batılı düşünürü etkilediğini dile getirdi.

Hollanda Sufi Hareketi Başkanı Ameen Carp Konya Kriterleri’nin güzel bir teklif olduğunu, bu teklifin bu tür tartışma programlarıyla geniş kitlelere yayılmasını önemsediğini belirtti. UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör ise, Hollanda’da Mevlana etkinliklerine 17 Aralık 1987 yılında başladıklarını, o yıllarda üç aylık ‘Kible’ adında bir dergi yayınlayan Abdulwahid van Bommel’in bu etkinliği dergisinde 'Mevlana op het Rembradtsplein‘(Mevlana Rembrand Meydanında) başlığıyla yayınladığını ve bunun gençler için çok önemli bir motivasyon teşkil ettiğini dile getirdi. Sonraki yıllarda da Hollanda’da Mevlana etkinliklerinin devam ettiğini ve 2007 yılında, UNESCO tarafından 2007 yılının Mevlana ve Hoşgörü olarak ilan edilmesiyle bu etkinliklerin zirveye ulaştığını belirten Veyis Güngör, Hollanda Mevlana etkinliklerinin gecen hafta Amsterdam’da yapılan Hollandaca Mesnevi tanıtım programıyla artık sürdürülebilir bir proje haline dönüştüğünü söyledi. HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.