Hindistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kapılarını Cihan’a Açtı (Özel)

Hindistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kapılarını Cihan’a Açtı (Özel)

Dünyanın en büyük devlet saraylarından biri olan Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Rashtrapati Bhawan, kapılarını Cihan Haber Ajansı’na açtı.

Dünyanın en büyük devlet saraylarından biri olan Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Rashtrapati Bhawan, kapılarını Cihan Haber Ajansı’na açtı.

İngiliz mimar Edwin Landseer Lutyens’in Hindistan’a hediyesi, tarihi ve mimari bir şaheser olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, İngiliz Krallığı idaresindeki Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin bir parçası olarak dizayn edilmiş. Zamanın İngiliz valisinin makamı olarak dizayn edilen saray, 1947 yılında Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ile önce Hindistan valisine, daha sonra da yeni anayasanın kabulü ile Hindistan Cumhurbaşkanına hizmet ederek Rashtrapati Bhawan yani Cumhurbaşkanlığı Sarayı adını almıştı.

İNGİLİZ VALİSİNE HİZMET EDEN SARAY SONRADAN CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI OLMUŞ

Mimar Edwin Lutyens, İngiliz Kraliyeti altındaki Hindistan’ın başkentini Kalküta’dan Yeni Delhi’ye taşınma kararı alınınca yeni bir şehir kurması için Hindistan’a davet edilmiş. Bugün Cumhurbaşkanlığı sarayı ve bakanlıkların bulunduğu Yeni Delhi o zaman Lutyen’in Delhi’si olarak da anılıyordu. 1911 yılında bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Raisina tepelerine valilik sarayı yapmak için işe başlayan Lutyens ve ekibi, 340 odalı şaheser sarayı 130 hektarlık alana yapmaya başlamıştı. Araya birinci dünya savaşının girmesi ile 1930 yılına kadar uzayan inşaat süreci, 1931 yılında sarayın valiye teslim edilmesi ile sona ermişti. 1931’den 1947’ye kadar İngiltere Kraliçesinin atadığı valilere hizmet veren saray o zamanlar “Viceroy’s House” yani vali konağı olarak anılmıştı. 1947’de Hindistan İngiliz Krallığından bağımsızlığını alınca son İngiliz vali Moundbatten’ın ayrılması ile saray bu kez ilk Hintli genel vali Rajagopalachari’ye konaklık etmişti. 1950 yılında Dr. Rajendra Prasad’ın Hindistan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ile saray bugünkü Rastrapati Bhawan adı ile anılmaya başlanmıştı.

Bugün Hindistan Cumhurbaşkanı Pranabh Mukherjee’nin hem ev, hem ofis olarak kullandığı Rastrapati Bhawan, aynı zamanda devlet başkanları ve hükümet liderlerini karşılanması, ağırlaması, törenlerin organize edilmesi gibi bir çok protokol görevini de ifa ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Hindistan’ı 2008 ve 2010 yıllarındaki ziyaretlerinde Hindistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından bu sarayda resmi törenle karşılanmıştı.

CİHAN’A ÖZEL İZİN VERİLDİ

Çok az basın kuruluşuna verilen Cumhurbaşkanlığı Sarayını görüntüleme imkanı özel davetle Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) verildi. Bu tarihi ve ihtişamlı sarayı özel izinle görüntüleyen Cihan, sarayın yanı sıra kompleksin içinde bulunan Babür Bahçelerini de (Mughal Gardens) görüntüleme imkanı buldu.

Başkent Yeni Delhi’nin göbeğinde dev bir alana kurulu olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı adeta bir şehri andırıyor. Öyle ki, Sarayın içinde resmi olarak çalışan 3 bine yakın memur bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı sarayı özel rehberlerinden Rosy Gupta, bunların yanı sıra sarayın ve bahçenin düzenli özel bakımını yapan bine yakın bir ekibin de olduğunu dile getiriyor. Rosy Gupta kompleksin içinde alışveriş merkezinden okula, petrol istasyonundan lojmanlara kadar her şeyin olduğunu, bu yönüyle sarayın tam bir şehir olduğunu söylüyor. Sarayın mimarı Lutyens’in sarayın inşaasından sonra Mughal Gardens olarak bilinen gül bahçelerini zamanın kralları Babür şahlarından esinlenerek onların saraylarındaki bahçelere atıf olarak dizayn etmiş. Babürlerin mimari ve sanatta zirve yaptığı dönem olan Cihangir ve Şah Cihan dönemi eserlerini yerinde gören Mimar Lutyens bunun için Taj Mahal, Agra, Keşmir, Jaipur gibi yerleri ziyaret etmişti.

DEMİR ÇELİK KULLANILMADAN 700 MİLYON BRİKET KULLANILMIŞ

Devasa havuzu ve gül bahçeleri ile eşsiz bir görüntü veren Babür bahçelerinde binlerce çeşit çiçek yetiştiriliyor. O kadar ki yetiştirilen çiçekler sarayda kullanıldığı gibi diğer devlet kurumlarına da gönderilerek bahçe işlerinde ve süslemede kullanılıyor. Mimar Lutyens saray bahçesine uzun gezme yolları da inşaa etmiş. Saraydaki kadınların rahat etmesi için de yüksek duvarlı gezi yolları yapmıştı. Onlardan biri de zamanla perde yolu olarak anılmıştı. Çardak şeklinde olan bahçede tavus kuşu gibi güzel kuş ve hayvanlar da beslenmişti. Rehber Gupta’nın verdiği bilgiye göre bugün saray bahçesinde 250 civarında tavus kuşu yaşamaktaymış. Babür Bahçelerinin bitiş noktasında ise bin bir çeşit renkte çiçekle süslenmiş, fıskiyeli, şaheser bir yuvarlak havuz inşaa edilmişti.Kelebek ya da batırılmış havuz olarak da anılan bu daire şekilli havuz çevresinde zamanın Hindistan Cumhurbaşkanları, ABD Başkanları George W. Bush ve Barack Obama’yı da ağırlamıştı.

Cihan’ın görüntüleme başarısını gösterdiği Cumhurbaşkanlığı sarayı ise bir mimari ve estetik harika. İçindeki odaları, müzeleri, ışıklandırmaları ve büstleri ile bir Hint İngiliz kombinasyonu oluşturan sarayın temel inşaatında hiç demir çelik kullanılmamış. Sarayın inşaasında tamamen kırmızı briket ve taşdan faydalanılmıştı. İnşaat sırasında yaklaşık 700 milyon briket ve 3,5 milyon küp taş kullanılmıştı. Binada bir çok yerde Babür, Hint ve İngiliz mimarisinin izlerine rastlanabiliyor.

CUMHURBAŞKANIN BİREBİR BALMUMU BÜSTÜ DE SARAYDA SERGİLENİYOR

Sarayın en ihtişamlı odası ise Cumhurbaşkanı’nın devlet liderlerini karşıladığı ve büyükelçilerin iyi niyet mektuplarını verdikleri Ashoka salonu. Tavanı ve duvarlarında eşsiz süsleme ve resimlerin yer aldığı oda Hindistan tarihine adeta ışık tutuyor. Saray’da Cihan’ın görüntülemesine izin verilen diğer odalarda ise sadece Cumhurbaşkanı’nın kullandığı saray kütüphanesi, hediyeler müzesi, mutfak müzesi, İngiliz kral ve kraliçesinin mermer büstlerinin de olduğu mermer müze ve burada mevcut Cumhurbaşkanı Pranabh Mukherjee’nin balmumu birebir heykeli de dikkatleri çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı sarayının batısında yer alan Babür Bahçeleri, önünde yer alan devlet bakanlıkları çalışma blokları, daha ileride Kral yolu ve onunda sonunda Hint Kapısı (India Gate) tam olarak biz düz çizginin üzerinde yer alıyor. Hepsi tam bu çizgiden kesildiklerinde simetrik bir şekil oluşuyor. Mimari deha Lutyens’in ustalık eseri olan Yeni Delhi şehri bu yüzden çoğu zaman Lutyen’s Delhi diye de anılmıştı. Bugün hala her hafta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı muhafız alayı nöbet teslim töreni, bağımsızlık günü, cumhuriyet bayramı gibi yüz binlerin katıldığı dev kutlamalar kral yolu ve saray bahçesinde yapılıyor.

Haftanın üç günü Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri halkın ziyaretine de açık olan saray ve bahçesine gelecek ziyaretçiler online olarak kayıtlarını yaptırıyor. Günde şimdilik 700 kişi ile sınırlı olan ziyaretçi sayısı zamanla artırılacak. Okullar ve öğrencilere ise özel ayrıcalık tanınıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.