Hillary'nin halefini seçti

Hillary'nin halefini seçti

ABD'nin BM temsilcisi Rice'ın dışişleri bakanlığı koltuğuna adaylıktan çekilmesinin ardından Obama'nın aday listesinin başına Kerry oturdu.

Görevinden ayrılmaya hazırlanan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton önceki gün evinde beyin sarsıntısı geçirirken, Başkan Barack Obama’nın Clinton’ın koltuğuna Senatör John Kerry’yi oturtmayı planladığı belirtildi. ABD basınına konuşan kaynaklar, Obama’nın kendisine en yakın isimlerden olan ve dış politikada deneyime sahip Kerry’nin dışişleri bakanlığı koltuğuna oturmasını istediğini açıkladı. Senato’da Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olan Kerry, 2004’te eski Başkan George W. Bush’a karşı Demokrat Parti’den başkanlığa aday olmuştu.

Obama’nın bakanlık için favori adayı olan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, Cumhuriyetçilerin baskısı sonucu geçen hafta Obama’ya mektup yazarak aday olmak istemediğini bildirmişti. Libya ’nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğu’na eylülde düzenlenen ve ABD Büyükelçisi Chris Stevens dahil 4 ABD’linin öldüğü saldırı konusunda Rice’ın yaptığı açıklamalara tepkili Cumhuriyetçi Parti’nin Kerry’nin adaylığına ise sıcak baktığı kaydedildi. Beyaz Saray’a yakın bir kaynak, Obama’nın kararını bu hafta içinde açıklayabileceğini, ancak Connecticut’taki bir ilkokulda 28 kişinin öldüğü saldırının etkilerinin geçmesini beklediğini söyledi. Kerry’nin de adaylar arasında adının geçtiği savunma bakanlığı koltuğunun en öne çıkan adayı ise, Obama’nın 3 Aralık’ta Beyaz Saray’da görüştüğü eski Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel. Hagel’in İsrail ’e yönelikn sert eleştirilerinin ise onay sürecini zorlaştırabileceği ifade ediliyor.

Clinton evinde bayıldı
Görevini ocak sonunda bırakacağını açıklayan Dışişleri Bakanı Clinton, önceki gün evinde midesindeki virüse bağlı su kaybı nedeniyle bayıldı. Düşerken başını çarpan ve beyin sarsıntısı geçiren Clinton’ın durumunun iyi olduğu ve dinlendiği bildirildi. Clinton bu hafta kongrede Libya’daki saldırıyla ilgili ifade vereceği oturuma da katılmayacak. Görevi bıraktıktan sonra ailesine vakit ayırmak istediğini ve kadın hakları konusunda çalışmalar yapacağını söyleyen Clinton’ın 2016’daki başkanlık seçimlerine aday olmadıyı düşündüğü de iddialar arasında. (WASHINGTON / CNN-REUTERS)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.