Hilal'in zaferiydi

Hilal'in zaferiydi

Tarihçi-Yazar Caner Arabacı, “Ortadoğu’da ölen de öldüren de Müslüman. Ama kullanılan silah ve silahlar yabancı. Çanakkale, İslâm Birliği’yle hareket eden Hilâl’in Haç’a karşı bir zaferiydi” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, “100. Yılında Çanakkale Şavaşları” gündeme geldi. 24 Haziran 1914’de başlayıp 9 Ocak 1916’da sona eren Çanakkale Savaşları’nın pek bilinmeyen yönleriyle ilgili önemli açıklamalar yapan Tarihçi-Yazar Caner Arabacı, “Çanakkale’den çıkaracağımız tarih şuuru ve alacağımız ilhamla yeniden dirilmeliyiz” dedi. Tarihe biraz tarih şuuruyla yaklaşılması ve eleştirel bir bakış açısıyla bakılması gerektiğini savunan tarihçi-yazar Arabacı, İtilaf devletlerinden İngiliz donanmasının “Yenilmez Armada” (Konya tabiriyle öyle gubuzlar ki) olarak gördükleri 18’i zırhlı (büyük) 600 savaş gemisinin boğaza dayandığını belirterek “Çanakkale Boğazı’ndaki deniz savaşlarında 18 zırhlıdan 16’sı batırılıyor. Bu dönem zarfında Alman komutanlar yok” diyerek Osmanlı ordusunun en çok kaybı kara savaşlarında, Gelibolu’da oluşturulan 5. Ordu’nun başına getirilen Alman Mareşal Liman von Sanders komutasında verdiğini söyledi. Burada komutanlık hatası yapıldığını ve 3 Tümenden oluşan Mehmetçiklerin, düşman hattında bulunan makinalı tüfeklerin üzerine süngü takılıp haydi hücum emri verilerek toplu olarak ölüm hattına atıldığını ifade eden Arabacı, “Burada Sanvers hainlik sergilemiş ve ittifak devletlerin karadan asker çıkarmasına kolaylık sağlamak için yanlış sevkte bulunmuştur” yorumunu yaptı.

BARİRETSİZ ALMAN KOMUTAN SANVERS

“Çanakkale kara savaşları tam bir basiretsizlik örneğidir” diyen Arabacı, Kerevizdere ile Zığındere’de 16 bine yakın şehidin kanının oluk oluk aktığını, 1. Tümen’den sonra Sanvers’in 2. Tümen’e ve sonra da 3. Tümen’e hücum emri verdiğini kaydederek “Bu askerlik falan değil, komutanlık falan da değil.. Bir komutan ilk önce top atışlarıyla o kan kusan makinalı tüfek bataryalarını yerle bir eder ve sonra hücum emrini verir. Ama Sanders öyle yapmamış, binlerce Mehmetçiği bile bile ölüme yollamıştır. Halbuki Ezineli Çavuş, oluşturduğu 64 Mehmetçik ile sahilden çıkarma yapan 3.500 İngiliz askerini öldürerek sahil kan deryasına dönmüştü. Sanders kıyı savunmasını da yanlış planlıyor. Çanakkale Zaferine, komutanlık açısından baktığımızda, zaferdir ama Pirus Zaferi! Çanakkale’yi bir komutanlık zaferi gibi görmek biraz zor!” dedi. Çanakkale’de 70 bin ortaokul, 10 bin de medrese (üniversite) talebesinin şehit olduğunu ve Konya Lisesi’nin 3 yıl mezuniyet vermediğini, 13-14 yaşlarında çocuk askerlerin de Çanakkale’de olduğunu kaydeden Arabacı, şunlari ifade etti: “Anzak kaynaklarına göre Çanakkale’de, kadın keskin nişancıların da savaştıklarını öğreniyoruz. Ele geçirdikleri bir Müslüman kadın keskin nişancının vücudundan 52 kurşun çıkartarak âdeta elemişler.”

İSLAM BİRLİĞİ OLUŞTURULABİLİR

Şimdi zaferlerle övünüp, yenilgilerle yerinmek boş. Biz Çanakkale Zaferi’ni tarih şuuruna dönüştürüp her alanda bir diriliş gerçekleştirebilir miyiz? Çanakkale’de şer birliği vardı. Çanakkale’de sion birliği vardı, 60 katırdan oluşan ve daha sonra bu birlik İsrail devletinin nüvesini oluşturacaktır. Filistin Cephesi’nde 5 bin Yahudi, İngiliz askeri elbiseleri içerisinde bize karşı savaştı. Ortadoğu’da şimdi ölen de öldüren de Müslüman. Ama kullanılan silah ve silahlar yabancı. Çanakkale, İslâm Birliği olan Hilâl’in Haç’a karşı bir birlikteliğiydi. Günümüzde Çanakkale’den alacağımız ilhamla yeniden bir İslâm Birliği oluşturabiliriz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.