Hesa Direktörü Taş: Makul Şüphe Yatırım Ortamını Zehirler

Hesa Direktörü Taş: Makul Şüphe Yatırım Ortamını Zehirler

Hukuk, Etik ve Siyaset Araştırmaları (HESA) Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, yeni yargı paketinde yer alan ‘makul şüphe halinde mal varlığına el koyma‘ hükmünün yatırım ortamını, güven ve istikrar ortamını zehirleyeceğini ifade...

Hukuk, Etik ve Siyaset Araştırmaları (HESA) Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, yeni yargı paketinde yer alan ‘makul şüphe halinde mal varlığına el koyma‘ hükmünün yatırım ortamını, güven ve istikrar ortamını zehirleyeceğini ifade etti.

Taş, Orta Vadeli Program‘ı (OVP) yorumladığı basın toplantısında yeni yargı paketine de değindi. Taş, şunları kaydetti:

‘’Türkiye’nin ekonomiyi torpilleyecek pakete değil, ekonomiyi canlandıracak paketlere ihtiyacı var. Böyle bir ortamda özel sektörün yatırım yapması mümkün değil. Yatırımı düşünen bile yatırımını erteleyecektir. Bu yargı paketi öyle korkunç bir şey ki bu düzenleme geçerse Türkiye’de yatırım ortamı zehirlenir. Bırakınız yeni yatırım yapmayı yabancı sermaye hızla kaçmaya başlar. Dolayısıyla bu madde çok tehlikelidir. Bu tasarının bu şekilde geçmemesi gerekiyor. Bu İkinci Dünya Savaşı‘nda ‘Varlık Vergisi’nden daha kötü bir etki yapacak bir düzenlemedir ve ekonomiyi 2001 krizinden daha büyük bir krize sokacak bir düzenlemedir. Dolayısıyla biz buradan HESA olarak uyarıyoruz. Bu düzenlemenin kesinlikle geçmemesi gerekiyor.’’

OVP‘ye temas eden Taş, büyüme hedeflerinin giderek küçüldüğünü belirterek;‘’2014’ün 2. Çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisinin büyüme hızı yüzde 2,1’dir. Geçen sene yüzde 4.1 idi yani onun yüzde 50 yarısıdır şu anda ve 2015 hedefi de yüzde 4’tür. Halbuki Türkiye ekonomisinincumhuriyet dönemi uzun dönem potansiyel büyüme hızı yüzde 5’tir. Ve Türkiye maalesef cumhuriyet dönemi ortalamasının yüzde 50 altına düşmüştür. Dolayısıyla ekonominin büyüme performansı çok zayıftır.’’ dedi.

Ramazan Taş, Türkiye’nin hızlı büyüyen ekonomiler liginden ve yükselen ekonomiler liginden kırılgan ekonomiler kümesine düşmüş durumunda olduğunu savundu. Doçent Taş, ‘’2014 ikinci çeyrek büyüme hızı olan yüzde 2,1 büyüme performansı ile Türkiye ekonomisi, kendi uzun dönem büyüme performansı olan yüzde 5’in yarısının da altına inmiştir.İstikrarlı büyüme dönemi sona ermiş, büyüme hızının düştüğü, enflasyon hızının arttığı stagflasyon dönemi başlamıştır. Yani durgunlaşan ekonomide enflasyonun hızlanması anlamına gelir. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin 2002’de başlayan istikrarlı büyüme dönemi şu an itibari ile fiilen bitmiştir. Enflasyonun düştüğü büyümenin arttığı bir dönem yaşadı Türkiye artık o dönem fiilen bitmiştir. Şu ana karşılaştığımız gerçek stagflasyondur yani büyüme hızının yüzde 2’lere düştüğü enflasyonun çift haneye çıktığı stagflasyon dönemine gelmiş durumundayız. Dolayısıyla hükümetin açıkladığı OVP bunu teyit etmektedir.’’ diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN ACİLEN YENİLİKÇİ EKONOMİ PAKETLERİNE İHTİYACI VAR"

Türkiye’nin acilen yenilikçi ekonomik paketlere ihtiyacı olduğuna işaret eden HESA Direktörü,’’Yenilikçi ekonomik paketler uygulanmadan, ekonominin OVP’ nin 2015 büyüme hedefi olan yüzde 4’e ulaşması gerçekçi değildir. Çin büyüme hızını yüzde 7,5’in altına düşürmemek için paket üstüne paket açıyor. Türkiye, yüzde 2,1’e düşen büyüme hızı için tarıma, sanayiye, ihracata, enerjiye yönelik niçin teşvik paketleri açmıyor? Türkiye’nin acilen yenilikçi ekonomik paketlere ihtiyacı var. OVP savaş riskini içermiyor. Savaş riski gerçekleşirse Türkiye Ekonomisi 2015’te yüzde 4 büyüyemez, aksine küçülebilir. Ekonomi yönetimi kalkınmaya ve büyümeye yeniden odaklanmalıdır. Toplumun bütün kesimlerine kalkınma ve büyüme heyecanı aşılamalıdır.’’ şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.